Historisk Federer seirende ut av serveduellen med Roddick

- Går fortsatt trill rundt oppe i hodet mitt.

TILNÆRMET FEILFRI 1: Roger Federer leverte over 50 serveess, men slet voldsomt med å få has på Andy Roddick.Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville
TILNÆRMET FEILFRI 1: Roger Federer leverte over 50 serveess, men slet voldsomt med å få has på Andy Roddick.Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby MelvilleVis mer

||| (Dagbladet.no): Roger Federer - Andy Roddick 5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14.

Få vet mer om hva det vil si å tape en Wimbledon-finale av episke dimensjoner enn Roger Federer etter at den fantastiske sveitseren måtte se seg slått av Rafael Nadal i skumringen på Centre Court i 2008.

Med et karriereovertak på 18-2 i kamper mot Andy Roddick, hvorav to finaletriumfer i Wimbledon i 2004 og 2005, tilsa ikke statistikken på forhånd at Federer måtte igjennom en minst like neglbitende affære som mot Nadal i fjor.

Det skulle det imidlertid bli takket være serving fra begge spillere i ultraklassen.

På 36 servegame klarte ikke Federer å omsette en eneste breakball i poeng på tavla, og kampen virket å trekke ut i evigheten.

Nådeløs

Men på stillingen 15-14 kjempet Federer seg til den ene matchballen han trengte. Roddick gjorde den pressede situasjonen enda mer presset for seg selv ved å sende førsteserven i nettet.

TILNÆRMET FEILFRI 2: Andy Roddick holdt egen serve helt til Roger Federer klarte å bryte ham på stillingen 15-14 i femte og avgjørende sett.Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefan Wermut
TILNÆRMET FEILFRI 2: Andy Roddick holdt egen serve helt til Roger Federer klarte å bryte ham på stillingen 15-14 i femte og avgjørende sett.Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefan Wermut Vis mer

Det var håndsrekningen Federer trengte til å avslutte det fire timer og 16 minutter lange dramaet til sin fordel.

- Det var en sinnsyk kamp med en ufattelig slutt. Det går fortsatt trill rundt oppe i hodet mitt. Dette kunne ha fortsatt i flere timer, sa Federer i sin seierstale til publikum på Centre Court.

Passerte Sampras
Triumfen betyr samtidig at 27-åringen tok sin 15. Grand Slam-tittel - den sjette i Wimbledon. Han passerte dermed Pete Sampras på lista over dem med flest seirer i verdens mest prestisjetunge tennisturneringer, få uker etter at han klatret opp på samme antall som amerikaneren.

- Man setter seg ikke slike mål som liten gutt, men herregud - det har vært litt av en karriere og litt av en måned. Det er en utrolig følelse, men jeg spiller ikke tennis for å slå alle mulige rekorder. Likevel er det selvfølgelig en av de beste rekordene å inneha, understreket Federer.

Den tidligere tenniskongen Pete Sampras fulgte finalen fra VIP-tribunen. Amerikaneren var tilbake på All England Club for første gang på sju år for å se Federer ta rekorden.

EKSTATISK: Roger Federers spontanreaksjon da han omsider klarte å bryte Andy Roddicks serve og dermed vant sin sjette Wimbledon-tittel forteller det meste om hvilken lettelse og glede som strømmet gjennom sveitseren. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefan Wermuth
EKSTATISK: Roger Federers spontanreaksjon da han omsider klarte å bryte Andy Roddicks serve og dermed vant sin sjette Wimbledon-tittel forteller det meste om hvilken lettelse og glede som strømmet gjennom sveitseren. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer

- Han er tidenes største. Han har sine kritikere, og mange viser til at Rafael Nadal har slått ham, men for meg er han den største. Han er en legende og et ikon. Han kan vinne minst 17-18 majortitler. Han er bare 27 år og kan klare det hvis han holder seg frisk, sa Sampras, som vant Wimbledon sju ganger (1993-95 og 1997-2000).

- Beklager, Pete
- Beklager, Pete! Jeg forsøkte å holde ham unna, spøkte en tapper Andy Roddick med adresse Sampras.

Roddick var imidlertid full av lovord om sin motstander, som han var fullt på høyde med, og vel så det, hele kampen igjennom.

- Roger er en sann mester, og han fortjener alt han oppnår, understreket Roddick.

Ny verdensener
Med Wimbledon-triumfen vil Federer passere Rafael Nadal på rankingen og ta tilbake posisjonen som verdens beste tennisspiller.

ØYENVITNE: Pete Sampras var tilbake i London for første gang på sju år. Da fikk han bevitne at Roger Federer passerte ham på statistikken flest Grand Slam-titler.Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefan Wermuth
ØYENVITNE: Pete Sampras var tilbake i London for første gang på sju år. Da fikk han bevitne at Roger Federer passerte ham på statistikken flest Grand Slam-titler.Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer

Federer vil imidlertid ikke legge for mye i den neste rankingoversikten hvor navnet hans blir å finne øverst igjen for første gang på ett år.

- Det er fint, men jeg er selvfølgelig klar over at Rafa ikke spilte her. Skader er en del av sporten, men jeg er glad jeg ble nummer én ved å vinne denne tittelen fordi det er den største man kan vinne, og jeg elsker å spille her.

HISTORISK: Roger Federer triumferte  i Wimbledon for sjette gang på sju år.Foto: SCANPIX/AP Photo/Alastair Grant
HISTORISK: Roger Federer triumferte i Wimbledon for sjette gang på sju år.Foto: SCANPIX/AP Photo/Alastair Grant Vis mer