Talentutvikling blant cupfinalistene:

Historisk: Fem seksten­åringer i årets cupfinale

Talentsatsingen blomstrer. Sølvvinner Ingrid Ryland tror det blir en jevn kamp.

VALLE: Klare for cupfinale, Vålerenga - Avaldsnes. Fire 16-åringer fra Vålerenga. Fra venstre: Sara Nilssen Kilen. Celin Bizet Ildhusøy, Kine Fløtre og Emilie Østerås. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VALLE: Klare for cupfinale, Vålerenga - Avaldsnes. Fire 16-åringer fra Vålerenga. Fra venstre: Sara Nilssen Kilen. Celin Bizet Ildhusøy, Kine Fløtre og Emilie Østerås. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Avaldsnes og Vålerenga er lagene som møtes i årets cupfinale 18. november på Telenor Arena. I troppene er det fem spillere som er født i 2001 eller yngre. Fire fra Vålerenga og ei fra Avaldsnes.

Det nærmeste man kommer så mange unge spillere i en cupfinale er finalen i 2013 med tre 17-åringer på Avaldsnes' lag.

Det er i tillegg første gang Vålerenga skal spille cupfinale noensinne. Avaldsnes har spilt to finaler, men aldri vunnet.

Spillerne er Anna Jøsendal (16) fra Avaldsnes og Sara Nilssen Kilen (16), Kine Fløtre (16), Celin Bizet Ildhusøy (16) og Emilie Østerås (15) fra Vålerenga.

– Tøff overgang

Anna Jøsendal fra Avaldsnes meldte overgang fra Odda i sommer. Dette er første gang hun deltar på cupfinale, faktisk også første gang hun deltar i cupen. Tidligere har jenta fra Odda bare spilt med gutter, først med broren sitt lag som er to år eldre, før hun den siste tiden spilte for Oddas G16-lag. På grunn av en annerledes spillestil med gutter syns hun overgangen til Avaldsnes og damelag var litt ekstra tøff.

Jøsendal har begynt på Haugesund Toppidrettsgymnas i høst og flyttet derfor på hybel i Haugesund. Det har ikke blitt så mye tid til annet enn fotball og skole enn så lenge.

STIPEND: Anna Jøsendal fikk tildelt stipend fra Terje Risas minnefond. Midlene ble brukt til en inspirasjonstur til Nederland der de fulgte det norske kvinnelandslaget i tre dager. Her sammen med landslagstrener Martin Sjøgren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STIPEND: Anna Jøsendal fikk tildelt stipend fra Terje Risas minnefond. Midlene ble brukt til en inspirasjonstur til Nederland der de fulgte det norske kvinnelandslaget i tre dager. Her sammen med landslagstrener Martin Sjøgren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det var tøft å begynne på Avaldsnes, det var en stor overgang fra gutter, men jeg har lært utrolig mye så langt. Trenerne er flinke til å legge til rette for utvikling blant oss unge, sier Jøsendal.

Jøsendal har fått spille i fire kamper denne høsten og startet siste seriekamp mot Medkila.

- Det gikk utrolig bra, syns jeg. Det var ikke en spesielt viktig kamp poengmessig, og derfor var det veldig gøy at trenerne slapp oss unge til.

Spilleren med den gode venstrefoten scoret også i debuten fra start.

- Det var kjempegøy. Ballen kom fra et innlegg også dukka jeg opp på bakerste og flikka den inn, forteller hun.

Den unge spilleren som også er fast på J16-landslaget har som mål å få flest mulig innhopp i Toppserien framover. Men først og fremst fokuserer hun på treningsuka inn mot finalen til helga.

- Det er mange som kjemper hardt for å få spille til helga. Det er tøff konkurranse. Jeg fokuserer bare på å få gjort unna en god treningsuke, og håpe på at jeg får innhopp i løpet av kampen, sier Jøsendal.

Talentutvikling

Vålerenga satser på talentutvikling. I årets sesong stilte de lag i J16-serien, J19-serien, rekruttlag i 2. divisjon og Toppserielag. Celin Bizet Ildhusøy, Kine Fløtre, Sara Nilssen Kilen og Emilie Østerås er fire jenter som er tatt opp i A-lagsstallen, men som også spiller på de tre lagene under. Det blir mye kamper, men jentene trives med det.

NM: LSK spiller Emilie Bosshard Haavi og VIF spiller Emilie Libakken Østerås i duell under NM semifinalekampen i fotball mellom Vålerenga og LSK Kvinner på Vålerenga stadion i Oslo lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NM: LSK spiller Emilie Bosshard Haavi og VIF spiller Emilie Libakken Østerås i duell under NM semifinalekampen i fotball mellom Vålerenga og LSK Kvinner på Vålerenga stadion i Oslo lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Emilie Østerås er ett år yngre enn sine lagkamerater. Hun er femten år gammel og har lenge spilt med gutter. Hun er også med på J15-landslaget og scoret mål i toppseriekampen mot Stabæk den 27. september.

- Målet er å komme inn og gjøre det samme på lørdag, sier Østerås.

Alle fire jentene kom til Vålerenga i forkant av årets sesong. Grunnen var presentasjonen av den nye talentsatsingen. Det at det er nå er fem 16-åringer på lagene som er i cupfinalen, vitner om en ting.

- Det viser at nivået er oppe på utvikling av yngre, sier Nilssen Kilen.

Resten av jentene er enig.

- Jeg syns det viser en bedring, at det er flere unge spillere som får ta skrittet opp og prøve seg på høyere nivå, sier Østerås.

Favoritter

Avaldsnes ble sølvvinner i årets Toppserie og Vålerenga havnet på sjuendeplass. Mange mener derfor at Avaldsnes er soleklare favoritter til cupgullet. Tidligere i uka sa Ingrid Ryland, Avaldsnes-spiller, til Haugesunds Avis at hun ikke syns de er overlegne favoritter, men at hun forsto at folk mente det.

Alle fem jentene tror og mener det blir jevnt i årets cupfinale. Forrige møte endte 0–1 Til Avaldsnes på Intility Arena.

- Vi tapte mot de i serien sist, så nå tror jeg vi er ekstra gira på å vinne. I serien har det heller ikke gått så bra de siste kampene, så derfor kommer vi nok til å sette standarden mer nå, sier Bizet Ildhusøy.

Jentene gleder seg også til rammen rundt kampen.

- Jeg tror det blir en ganske proff opplevelse, mer proft enn det er rundt Toppseriekamper til vanlig, sier Fløtre.

Småskadet

Emilie Østerås og Celin Bizet Ildhusøy er jentene som har fått mest spilletid av de fire. Nå sliter de to med sykdom og skader, men jobber hardt for å bli klar til helgen. Sara Nilssen Kilen er tredjekeeper på Vålerenga og Kine Fløtre har vært med på benken hver kamp i høst. Det blir spennende å se om jentene får innhopp i finalen.

- Jeg er ikke fornøyd med å bare være på benken. Målet for neste år er å få mer spilletid. Dersom jeg hadde fått innhopp til helgen tror jeg det hadde vært det største som har skjedd meg, sier Fløtre.

- Målet mitt er å komme med på benken og få innhopp viss det er mulighet for det. Jeg sliter litt med skade, så trenerne pusher veldig på jeg ikke må ta noen risikosjanser og bli klar til lørdag, sier Ildhusøy.

  • Cupfinalen, Telenor Arena: Vålerenga – Avaldsnes kl. 16.00. Blir sendt på NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer