Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historisk Forlán fulgte i faren og bestefarens fotspor

Tredjegenerasjons Copa America-vinner og tidenes mestscorende for Uruguay.

STJERNEDUOEN ORDNET OPP: Luis Suarez (t.v.) og Diego Forlan sikret Uruguays 15. Copa America-tittel.Foto: SCANPIX/REUTERS/Andres Stapff
STJERNEDUOEN ORDNET OPP: Luis Suarez (t.v.) og Diego Forlan sikret Uruguays 15. Copa America-tittel.Foto: SCANPIX/REUTERS/Andres Stapff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uruguay - Paraguay 3-0.

Årets Copa America har vært preget av overraskende resultater og kjempers fall. Det har Uruguay visst å utnytte til sin fordel.

Etter å ha kvittet seg med erkerival og vertsnasjon Argentina etter straffesparkkonkurranse i kvartfinalen, lå veien til en historisk 15. tittel i det søramerikanske fotballmesterskapet åpen.

Peru ble minst et nummer for små i semifinalen, og i en sjansefattig finale mot Paraguay utgjorde en effektiv stjerneduo den store forskjellen.

Stjerneduo Luis Suarez og Diego Forlán er en angrepskonstellasjon de fleste landslag i verden kan misunne, og på Estadio Monumental i Buenos Aires viste de hvorfor.

11 minutter var spilt da et framspill på noe heldig vis endte hos Suarez som kaldt og rolig vendte bort en mann før han plasserte ballen forbi Justo Villar via et paraguayansk forsvarsbein.

Fire minutter før pause var det makker Forláns tur da en våken Egidio Arévalo vant ballen høyt i banen. Midtbanemannen dyttet ballen kaldt og rolig videre til en umarkert Forlán som med en klinisk avslutning med venstrefoten sørget for at kampen langt på vei var avgjort før pause.

Riktignok kunne Nelson Valdez skapt fornyet spenning dersom han hadde hatt centimeterene på sin side, men tverrliggeren sto i veien for kanonkula fra 18-19 meter.

TIDENES MESTSCORENDE: Med sitt andre mål i kampen kom Diego Forlán opp på samme scoringsantall i lyseblått som VM-vinneren fra 1930, Héctor Scarone.Foto: SCANPIX/AP Photo/Ramon Espinosa
TIDENES MESTSCORENDE: Med sitt andre mål i kampen kom Diego Forlán opp på samme scoringsantall i lyseblått som VM-vinneren fra 1930, Héctor Scarone.Foto: SCANPIX/AP Photo/Ramon Espinosa Vis mer

Paraguay var nødt til å ta gradvis større risiko utover i annen omgang, og da gikk det som det måtte gå: Uruguay fikk den kontringsmulighet de trengte for å hamre den spikeren ettertrykkelig i kista.

Historisk på alle måter Ballen gikk hurtig i lengderetning fra egen 16-meter, og endte med at Suarez stusset Forlán igjennom aleine med Villar. Den påfølgende avslutningen var både iskald og historisk.

32-åringen tangerte nemlig legenden Héctor Scarones 31 landslagsmål, noe som gjør ham til den mestscorende uruguayaneren i den stolte fotballnasjonens historie. Tidligere i turneringen passerte han dessuten Rodolfo Rodríguez og inntok førsteplassen på lista over dem med flest landskamper.

Finaleseieren betyr også at mannen som ble kåret til beste spiller under fjorårets VM i Sør-Afrika endelig har klart å oppnå det samme hans bestefar Juan Carlos Corazo og far Pablo Forlán i sin tid oppnådde: Å vinne Copa America.

- Dette betyr mye. Bestefaren min har vunnet den, faren min har vunnet den og nå har også jeg vunnet den, sier tomålsscoreren etter kampen.

16 år etter at Uruguay utlignet Argentinas 14 Copa America-triumfer, er tidenes første verdensmester nå det mestvinnende landslaget i eget kontinentalmesterskap med 15 titler.