Historisk hjemmetap for fotballkvinnene

Har aldri avgitt poeng på hjemmebane i en VM-kvalik tidligere.

HISTORISK TAP: Kristine Minde under den siste VM-kvalifiseringskampen i fotball for kvinner mellom Norge og Nederland på Nadderud stadion onsdag kveld. Fotballjentene er allerede klare for VM i Canada etter ni strake seirer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HISTORISK TAP: Kristine Minde under den siste VM-kvalifiseringskampen i fotball for kvinner mellom Norge og Nederland på Nadderud stadion onsdag kveld. Fotballjentene er allerede klare for VM i Canada etter ni strake seirer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Norges allerede VM-klare kvinnelandslag måtte finne seg i et 0-2-tap for Nederland i den siste kvalifiseringskampen. Dermed sprakk den perfekte hjemmestatistikken.

Aldri før har Norge avgitt poeng på hjemmebane i en VM-kvalifiseringskamp i fotball for kvinner. 27 tidligere kamper hadde alle endt med seier. På Nadderud forsvant også ambisjonen om å gå gjennom kvalifiseringen med ti seirer på like mange kamper.

Det var en fortjent seier for Nederland, som hadde mer å spille for og viste det tydelig. Norge scoret 41 mål på sine ni første kvalifiseringskamper, og 11 mot Albania da VM-billetten ble sikret lørdag, men greide knapt å skape en sjanse onsdag.

Nederland var atskillig farligere, og midt i 2. omgang kom belønningen. Først sendte LSK-spiller Sherida Spitse av gårde et skudd som endret retning så Ingrid Hjelmseth så vidt greide å slå det til corner. Spitse tok selv hjørnesparket, og midtbanekollega Anouk Dekker sendte ballen i mål via Hjelmseth og stolpen.

I det 76. minutt raidet lynraske Manon Melis til dødlinjen og serverte Danielle van de Donk, som doblet ledelsen fra kort hold ved nærmeste stolpe.

Seks uavgjorte (en i hver kvalifisering) og ett tap (0-1 mot Tyskland i 1997), alle på bortebane, var Norges eneste feilskjær i kvalifiseringen til de seks første kvinne-VM. I den 56. kampen kom tap nummer to, og det første tomålsnederlaget.

Sjanseløst Norge greide ikke å skape noe som helst i første omgang på Nadderud. Det gjorde derimot gjestene, som i jakten på toeromspill gikk til verket med stor kontringsvilje.

Manon Melis parkerte to ganger de norske forsvarsspillerne og var gjennom. Første gang var allerede etter tre minutter, og da skjøt hun svakt utenfor, i omgangen.

Rett før pause slo Hjelmseth til hjørnespark. Også Vivianne Miedema var gjennom, men hun ble stoppet av en veltimet takling fra Lene Mykjåland.

Nederlenderne trengte poeng for å være helt sikker på plass i toeromspillet, men utviklingen i andre kamper gjorde det klart at bare et braktap kunne sette dem utenfor. Likevel fortsatte de å jage en seier som vil gi dem godt med selvtillit.

Sjansefattig Kristine Minde blåste Norges første sjanse over mål i det 55. minutt etter å ha blitt satt opp av Ingvild Isaksen. Ytterligere et par tilbud dukket opp på overtid, da kampen allerede var tapt.

Even Pelleruds lag fikk et klart varsel om at det fortsatt må jobbes knallhardt i tiden fram til sluttspillet i juni.

Avslutningen ble ikke festen det var invitert til, men Norge skal til VM i Canada sammen med Tyskland, Spania, Sveits, Sverige, England og Frankrike. Italia, Skottland, Nederland og Ukraina skal ut i omspill om Europas siste VM-billett.

(NTB)