SIKRET BØTTA: Stavanger Oilers avgjorde NM-finalen i nest siste kamp,  og vant i kveld 4-0 mot Vålerenga. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SIKRET BØTTA: Stavanger Oilers avgjorde NM-finalen i nest siste kamp, og vant i kveld 4-0 mot Vålerenga. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Historisk NM-triumf for Stavanger

Avgjorde mot Vålerenga foran eget publikum.

||| Stavanger Oilers slo Vålerenga 4-0 mandag og tok dermed sin første NM-tittel i ishockey med sammenlagt 4-2 i kamper. Stavanger vant en historisk seier og er det første laget utenfor Østlandet som har vunnet en NM-tittel i ishockey. Stavanger-trener Petter Thoresen har foruten flere NM-titler som spiller, også vunnet «bøtta» med Storhamar og Vålerenga som trener. I best av sju-serien har Stavanger kun spilt en svak kamp. Det var den andre kampen på Jordal hvor Vålerenga vant 5-0. Ellers har Oilers vært fullt på høyde om ikke hakket bedre enn de store forhåndsfavorittene. — Jeg blir varm inni meg. Det er mange her i byen som fortjener dette. Entusiasmen er stor og det gleder meg stort, sa Petter Thoresen til TV 2 Sporten. — Vi er virkelig blitt et lag med stor L. Jeg var litt bekymret rundt juletider, men vi har virkelig jobbet oss fram, sa historiske Thoresen.

Best i gang

Oilers kom best i gang og Snorre Hallem sendte et stappfullt Siddishallen til himmels da han satte pucken i mål bak Patrick DesRochers etter snaue ti minutters spill mandag. En ellers solid DesRochers viste plutselig menneskelige egenskaper etter å ha sluppet inn en enkel ispuck. Litt over ett minuttet senere mistet Knut Henrik Spets pucken på egen blålinje. Fredrik Sundin utnyttet feilen ved å sende Oilers i ledelsen med 2-0. Etter kalddusjen jevnet kampen seg betraktelig ut, og gjestene fra hovedstaden var nærmest reduseringen flere ganger. — Vi skal ut og sette den tredje, sa Snorre Hallem offensivt til TV 2 Sport i den første pausen. Det gikk 1.13 av midtperioden som hadde Martin Strandfeldt satt den tredje pucken bak DesRochers. Pucken ble nærmest headet i mål. Svensken var lenge usikker for spill fordi kona har termin i disse dager.

Kontroll

I tredje periode virket seg som om hjemmelaget kontrollerte. Vålerenga produserte mange sjanser, men klarte ikke å få pucken i mål. Espen «Shampo» Knutsen tok ut keeper med over fire minutter igjen på klokka, men det gikk som det ofte går — motstanderen scoret i åpent mål. Christian Dahl Andersen fikk æren av å sette den siste spikeren i kista. Dermed må den 27. kongepokalen for Vålerenga vente. — De var bedre enn oss denne gangen. Vi skulle ha avgjort sist på Jordal, sa Vålerenga-manager Knutsen.

Stavanger-backen Robert Bina ble kåret til NM-sluttspillet beste spiller.