Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

* Sprintfiasko for skijentene * Løfshus varsler tiltak * Stikk fra Nilsson

Historisk norsk bunnivå: Skaper gnisninger mellom Nilsson og Iversen

Siden sprintverdenscupen ble innført i 96/97 har de norske jentene aldri gjort det svakere enn i vinter – selv om Ole Morten Iversen ble hentet fra Sverige til Norge for å heve de norske sprintresultatene. Therese Johaug drar en parallell til marerittåret 2009.

SLITER: I sprintlangrenn er det lite som fungerer for de norske skijentene. Årets sesongstart i sprint er historisk svak. Foto: Bildbyrån
SLITER: I sprintlangrenn er det lite som fungerer for de norske skijentene. Årets sesongstart i sprint er historisk svak. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Therese Johaug herjer videre i distanselangrenn, tett fulgt av Ingvild Flugstad Østberg, har norsk kvinnelangrenn på ingen måte lykkes med det uttalte målet om å heve seg flere hakk i sprint.

Tvert imot har norsk kvinnelangrenn nådd et historisk bunnivå i sprint i sesonginnledningen.

Det skjer i en sesong hvor det er flere sprintrenn enn noensinne – hvor viktigheten av langrennssportens korteste øvelse derfor er enda viktigere før – og i en sesong hvor Ole Morten Iversen ble hentet fra Sveriges til Norges landslag for å overføre sprintkunnskapen til de norske skijentene.

Etter tre verdenscupsprinter er det ingen norske skijenter topp 10 i sprintverdenscupen sammenlagt. Maiken Caspersen Falla er beste norske utøver på 12. plass, mens Ingvild Flugstad Østberg er nr. 15.

Dernest følger Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng og Kristine Stavås Skistad som nr. 17, 20 og 21.

– Vi diskuterer dette mye internt og vil rette blikket mot Beijing 2022 for å sikre tiltak som gjør at vi plukker medaljer i kvinnesprinten, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

STIKK: Stina Nilsson og Ole Morten Iversen hadde et godt samarbeid i svensk langrenn, men nå sier Nilsson at det var deler av Iversens metoder som hun ikke var helt fornøyd med. Foto: Bildbyrån
STIKK: Stina Nilsson og Ole Morten Iversen hadde et godt samarbeid i svensk langrenn, men nå sier Nilsson at det var deler av Iversens metoder som hun ikke var helt fornøyd med. Foto: Bildbyrån Vis mer

Det er hele fem svenske jenter før beste norske, altså Falla. De fem er sprintverdenscupleder Stina Nilsson, toer Maja Dahlqvist, firer Ida Ingemarsdotter, Evelina Settlin (9) og Hanna Falk (11). I tillegg er Jonna Sundling nr. 12 og Moa Lundgren nr. 16.

– Det har ikke vært en stor sprintåpning for oss. Vi er ikke fornøyde, men det er heller ingen krise. Vi tar ikke igjen svenskene på ett år. Ting tar tid. Det er egentlig bare Maiken vi kan forvente helt i toppen, og når hun ikke er 100 prosent, blir det tynt, sier kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen til Dagbladet.

– Hvorfor er ikke Maiken 100 prosent?

– Maiken sliter med luftveiene. Hun har vært mye forkjølet.

Nilsson: – Vi har mer frihet nå

Forrige sesong var det de svenske jentene som ble trent av Ole Morten Iversen – da med så stor suksess at han ble hentet til det norske landslaget.

Fasiten så langt i sesongen er at Sverige har blitt enda sterkere, mens Norges utvikling har pekt feil.

DOMINERER: Svensk kvinnelangrenn herjer i sprint. Stina Nilsson vant foran Maja Dahlquist og Sophie Caldweel på sprinten i Davos i helga. Foto: Bildbyrån
DOMINERER: Svensk kvinnelangrenn herjer i sprint. Stina Nilsson vant foran Maja Dahlquist og Sophie Caldweel på sprinten i Davos i helga. Foto: Bildbyrån Vis mer

Til Dagbladet sier Stina Nilsson, leder av sprintverdenscupen, at de svenske løperne trives svært godt etter trenerbyttet.

– For min del har trenerbyttet og tiden etter Ole Morten vært bra, og det har det vært også for de andre jentene på laget. Det kaoset som det sto om i media, har vi ikke sett noe til. Det var aldri noe kaos, sier Stina Nilsson til Dagbladet.

– Gjør dere noe annerledes nå sammenliknet med da Ole Morten var svensk landslagstrener?

– Det har vært noen endringer, ja. Vi har fått mer frihet og får nå gjøre mer av det vi selv har tro på. Det har passet meg veldig bra. Det passet ikke like bra i fjor for alle på laget. Vi har mer frihet og spillerom nå.

Iversens svar

Konfrontert med utspillet svarer Ole Morten Iversen:

– Stina fikk stort sett styre egen trening selv under min ledelse. Hun er veldig selvgående. Jeg har vanskelig å se for meg at hun har mer frihet nå, sier Iversen til Dagbladet.

Mindre frihet under Iversens ledelse sammenliknet med Roar Hjelmeset er likevel også noe Maiken Caspersen Falla tidligere har påpekt.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

– Den største forskjellen etter trenerskiftet er at vi bestemte mer selv før enn nå. Det hadde sine fordeler, men også ulemper. Nå blir vi mer bestemt over. Det kan være uvant og vanskelig, men også veldig nyttig og fornuftig, sa Falla til Dagbladet i høst.

– De trenerne vi har nå, ble ansatt på bakgrunn av at vi skulle bli bedre i sprint. Det sto i stillingsannonsen. Både Ole Morten og Geir Endre har klare tanker om hvordan vi skal bli bedre på kortere distanser. Det passer meg bra.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Historisk

Selv om Kikkan Randall har lagt opp og Jessica Diggins ikke er i sin beste form foreløpig, har USA også to utøvere, Sophie Caldwell og Sadie Bjornsen, foran beste norske innslag i sprintverdenscupen.

Norge har for øvrig hatt alle sammenlagtvinnerne av sprintverdenscupen siden Randall vant sist i 2013/14. De fire siste sesongene har Falla vunnet sprintcupen tre ganger og Bjørgen én gang.

Siden Stefania Belmondo ble tidenes første kvinnelige vinner av sprintverdenscupen i 1996/97, da Bente Skari og Trude Dybendahl ble nr. 4 og 5 i samme sprintcup, har Norge hatt jenter helt i toppsjiktet.

Unntaket var i 08/2009 i en sesong hvor Bjørgen vurderte å legge opp og norsk kvinnelangrenn slet stor.

Da ble Celine Brun Lie ble beste nordmann på en 9. plass i sprintverdenscupen sammenlagt, men fremdeles bedre enn status i samme sprintcup er akkurat nå.

Johaug: – Det blir litt som i 2009

Overfor Dagbladet henviser Johaug nettopp til 2009 når hun skal beskrive problemet i norsk sprintlangrenn.

– Selv om vi har begynt å trene mer sprint foran denne sesongen, trenger det ikke å gi resultater på 1, 2, 3. Det blir litt som i 2009, hvor vi måtte bygge oss opp gradvis og ta steg for steg. Det må vi nå også, sier Johaug til Dagbladet.

13 av 22 vinnere av sprintverdenscupen sammenlagt har vært fra Norge. De har kommet i to perioder. Norge hadde sprintcupvinneren i samtlige sesonger fra 1997/98 til 2005/06, representert ved Bente Skari fem ganger og Marit Bjørgen fire ganger.

Etter det gikk det åtte sesonger uten norsk vinner, da Petra Majdic, Virpi Kuitunen, Justyna Kowalczyk og Kikkan Randall tok seg av sprintcupseirene. Majdic og Randal vant tre ganger hver. Etter det har altså Norge vunnet alt, mens denne sesongen har de samme jentene kommet veldig skjevt ut.

Paradoksalt nok skjer det etter at Norge hentet Ole Morten Iversen fra svensk kvinnelangrenn, nettopp på grunn av sprintsuksessen han hadde med Stina Nilsson og co.

Norges lyspunkt

Mer og bedre sprinttrening var et direkte krav fra Vidar Løfshus og har vært et økt fokusområde på samlingene i sommer og i høst.

Foreløpig uten resultater – i kontrast til i distanselangrenn hvor Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg er nr. 1 og 2 i verden for øyeblikket.

– Det er litt tidlig å evaluere ennå, men med stang ut for Maiken, så er bildet omtrent som i fjor. Samtidig har Mari fått en tung innledning på sesongen, sier Løfshus til Dagbladet.

– Men vi ser at vi har mye på gang med Lotta, Tiril og Kristine. Det gjør at vi slettes ikke ser mørkt på ei forholdsvis lett løype i VM. Samtidig må vi nok vente litt på den nye generasjonen, sier Løfshus og sikter til tvillingsøstrene Udnes Weng og sprinttalentet Kristina Stavås Skistad.

Sveriges suksessoppskrift

Stina Nilsson tror Norge kommer sterkere etter hvert.

– Jeg tror Norge har mer å by på. Maiken har ikke fått ut sitt beste ennå, sier Nilsson til Dagbladet.

– Hvorfor har dere blitt enda sterkere denne sesongen?

– Vi har hatt et sterkt sprintlag tidligere også, men nå har vi trent veldig mye sammen og sparret hverandre. Nå vet vi hvor lista ligger, og vi kniver mot hverandre på trening. Alle vil slå hverandre og vet at det kan holde også internasjonalt.

Ole Morten Iversen tror også at det snart vil løsne for norsk kvinnelangrenn også i sprint.

– Sprint har vært et fokusområde for oss, og jeg er sikker på at vi kommer til å bli bedre gjennom vinteren. Det har vært mye stang ut så langt. Tiril hadde fort vært i finalen i Davos uten uhellet, sier Iversen til Dagbladet.

– Hvorfor har Sverige flere gode sprintere der Norge har flere motbakkespesialister?

– Det handler om typer. Det er ikke bare å omskolere Astrid til å bli en god sprinter igjen. Vi er avhengig av å få fram nye sprinttyper. Sånt går i bølgedaler. Sverige har fått fram mange i det siste, og vi har noen spennende også i Norge.

Iversen håper Mari Eide, Kathrine Harsem, som ligger litt etter i sesongoppkjøringen etter sommerens kollaps, og Maiken Caspersen Falla snart finner toppformen igjen.

Han har også et håp om at Ingvild Flugstad Østberg kan finne tilbake til sprinttaktene hun en gang viste. I tillegg er Heidi Weng en joker på sikt, sammen med tvillingsøstrene Udnes Weng og ikke minst Stavås Skistad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!