Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historisk norsk gull: Lagseier i hoppbakken

Gikk seirende ut etter thrilleravslutning. Tok Norges 11 gull i OL.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge er tidenes mestvinnende hoppnasjon i OL-sammenheng, men aldri før har de norske hopperne vunnet lagkonkurransen.

Mandag ettermiddag skrev Andreas Stjernen, Robert Johansson, Johann André Forfang og Daniel André Tande seg inn i historiebøkene.

Det norske laget leverte solid hopping i den store bakken i Pyeongchang, og kunne til slutt bryte ut i full jubel. OL-gullet var et faktum.

HISTORISK: Det var en spent forsamling som hadde samlet seg for å se om Håvard Holmefjord Lorentzen (25) kom til å innfri. Video/reporter: Nicolai Delebekk / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Tapte forspranget

Tande var først ut av de norske i lagkonkurransen, og allerede etter at første runde i den første omgang var unnagjort, var Norge i ledelsen.

Derfra og ut så de norske hopperne seg aldri tilbake. Men det ble ingen parademarsj.

Andreas Stjernen hoppet 133 meter, lengst av alle i sin pulje, men både Forfang og Johansson tapte sammenliknet med Tyskland og Polen.

Etter at første omgang var over var det to polakker og én tysker som hadde levert de tre lengste hoppene, og Norges forsprang ned til de to hoppglade nasjonene var minimalt. Resten av nasjonene var ristet av i sammendraget.

Til Tyskland på 2.-plass skilte det to poeng, mens Polen var ytterligere tre poeng bak. Det gikk mot en thrilleravslutning i hoppbakken.

Gullomgangen

Andre omgang startet på best mulig måte for Norge og Tande. 24-åringen fikk fullklaff i sitt andre hopp, og svevde inn til dagens lengste hopp i bakken med sine 140,5 meter. Det ga Norge et forsprang på 15,8 poeng før de tre siste rundene.

Stjernen fortsatte den gode norske trenden, og var nok en gang best i sin pulje. Han økte Norges forsprang til 29 poeng før de to første rundene hoppes.

Forfang hoppet 132 meter i den tredje runden, og forspranget ble redusert til 22,9 poeng. Alt var likevel tilrettelagt for at Johansson skulle få sveve inn til tidenes første norske OL-gull i laghopp.

Og Johansson leverte som forventet under et enormt press. Nordmannen svevde over den grønne linja som indikerer ledelse, og jubelen kunne bryte ut blant de norske hopperne.

– Jeg tenkte ikke på at jeg ikke måtte tryne, liksom, sier han til Eurosport.

Ankermannen forteller at han fikk en god følelse ut fra hoppkanten.

– Jeg fikk svar i skia, da stolte jeg på mine egne flyferdigheter.

Tyskland tok sølvet, mens Polen tok bronsen til slutt.

OL 2018: I dagens OL-studio hyller vi de historiske gullmedaljene, som har brutt en rekke rekorder. Vi skal også snakke om doping, hvor tidligere skiløper Sindre Wiig Nordby fremlegger det han mener er bevis på at visse eksperter tar feil. Med Esten O. Sæther som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Video: Marie Røsslan... Vis mer

- Det blir fylla

Anders Fannemel er også på plass i Pyeongchang, men har ikke fått hoppe i OL-bakkene. Trener Alexander Stöckl roser nordfjordingen for innstillingen hans gjennom mesterskapet.

– Han har vært en fantastisk støttespiller for laget, sier Stöckl til kanalen.

Tande mener det tette forholdet mellom hopperne på laget er utslagsgivende.

– Vi har en veldig god kjemi på hele laget, vi er bestekompiser som reiser på tur.

På spørsmål om hvordan kvelden for de norske gutta blir, svarte Stöckl kontant:

– Det blir fylla.

Favorittene innfridde

Laghopping kom på programmet i 1988, og den gangen ble det bronse til Norge. Samme valør ble det både i 2006 og 2010.

Denne gangen var imidlertid nordmennene store favoritter før lagkonkurransen. Norge hadde vunnet tre av fire lagkonkurranser i stor bakke gjennom sesongen, og den ene gangen det ikke ble seier stilte de med et redusert lag.

De positive tegnene fortsatte å vise seg i OL-bakken i Sør-Korea. Under konkurransen i stor bakke i helga endte alle de fire nordmennene blant topp åtte. Det var ingen andre nasjoner i nærheten av å matche.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!