Norsk gull på single mixed-stafett

Historisk norsk VM-gull: - Endelig våknet villdyret

Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu sørget for mer norsk jubel i Östersund.

GULL: Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø jubler for VM-gull. Foto: NTB scanpix
GULL: Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø jubler for VM-gull. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÖSTERSUND (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland skulle forsvare Norges ære da det ble konkurrert i single mixed-stafett for første gang i VM-historien torsdag.

De to kunne bli historiske som tidenes første VM-vinner på distansen, og radarparet leverte til beste valør. Både Thingnes Bø og Olsbu Røiseland rotet noe med skytingen underveis, men de tok seg kraftig sammen, og kunne juble for gull i målområdet til slutt.

- Dette var spennende. Endelig våknet villdyret i meg. Det var tilbake til duellskyting og endelig fikk jeg det til. Det var stas, sa Thingnes Bø til NRK etter løpet.

Han hadde ett VM-gull fra tidligere i mesterskapet, men for Olsbu Røiseland var dette den første smaken av gullmedalje i Sverige.

- Det kjennes kjempebra. VM har ikke gått helt som jeg hadde håpet, da smaker det ekstra godt å stå her i dag, sa en stolt gullvinner til statskanalen.

Thingnes Bø har også et sølv på jaktstarten, mens de begge har gull fra mixedlagkonkurranse.

- Ser kjempesprek ut

Olsbu gikk første etappe for Norge, og til tross for én bom på første skyting hang hun med i teten. Nøkkelen var et effektivt ekstraskudd. På andre skyting var konkurrentene raskere på avtrekkeren, og med en ny bom ble Thingnes Bø sendt ut 12 sekunder bak lederen.

Den luka ble teten på kort tid, og med fullt hus for stryningen var Norge i tet sammen med Italia og Russland. Det varte imidlertid ikke lenge.

På stående skyting ble det tre bom og tilhørende ekstraskudd, og plutselig hadde Olsbu Røiseland 20 sekunder å hente inn på lederne. Jobben var med andre ord tøff for dama fra Arendal, men ut fra sin tredje skyting var forspranget kuttet med seks sekunder.

Olsbu Røiseland fortsatte å imponere i sporet, var raskest på sin siste skyting, og Thingnes Bø ble sendt ut i tet før den avgjørende etappen. Etter hans tredje og nest siste skyting, gikk Thingnes Bø ut i tet sammen med Italia, med Sverige ni sekunder bak.

Lynrask skyting

På siste skyting var vestlendingen lynrask og stakk ut fra stadion alene. Ingen er sterkere enn Thingnes Bø i sporet, og lagvenninna var helt sikker på norsk seier lenge før han var i mål.

- Han ser kjempesprek ut. De kommer aldri til å klare det, sa en selvsikker Olsbu Røiseland til NRK.

Til slutt kunne Thingnes Bø gå over målstreken i ensom majestet og bli gratulert av Olsbu Røiseland. Italia tok sølvet, mens det ble bronse til Sverige.

Det er oppholdsvær i VM-byen og dagens konkurranse ble avholdt i greie vindforhold og med bare et par minusgrader.

Første gang

Dette er første gang singel mixed-stafett står på VM-programmet, hvor hver nasjon stiller med en mann og ei dame til start. Utøverne går to etapper hver, annenhver gang.

Den ferske distansen er kommet for å gi nye muligheter til de mindre nasjonene, som har liten bredde i toppen. Samtidig regnes distansen for å være innholdsrik og med mye spenning underveis. Den beskrivelsen stemte godt overens med torsdagens renn.

Både Thingnes Bø og Olsbu Røiseland håper øvelsen fortsetter å være på VM-programmet i framtida.

- Ja, selvfølgelig. Dette er showrenn og jeg håper det er kommet for å bli, sier hun til NRK.

Fredag er det hviledag i skiskytter-VM før lørdagens stafetter. VM avsluttes med fellesstarter for begge kjønn søndag. Norge har gullmuligheter på alle fire distanser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer