Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historisk OL-gull til Norge

Etter en knusende seier mot Nederland i semifinalen, ventet koreansk motstand i finale for de norske skøytegutta. Det endte med gull.

HISTORISK: Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen tok en historisk norsk medalje på lagtempoen i skøyter. Foto: NTB scanpix
HISTORISK: Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen tok en historisk norsk medalje på lagtempoen i skøyter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGNEUNG/OSLO (Dagbladet): Det var mange som rynket litt på brynene når det viste seg at Nederland var Norges motstander i semifinalen på lagtempo.

Men Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen ga ikke opp.

I en maktdemonstrasjon feiet de Nederland av isen og tok seg til finale. Der ventet hjemmelaget Sør-Korea med en fullstappet skøytehall i ryggen.

Taket lettet da koreanerne ble presentert. Stemningen i hallen var ellevill før start.

Men det hjalp ikke. De norske gutta stilnet jubelen, og vant OL-gull på lagtempo for første gang noensinne, hele 1,21 sekunder foran Sør-Korea.​

GOD STEMNING: Stemningen var mildt sagt god i den norske leiren da Håvard Bøkko, Simen Spieler Nilsen, Sindre Henriksen og Sverre Lunde Pedersen klatret opp på pallen og mottok gullmedaljene. Foto: REUTERS/Phil Noble
GOD STEMNING: Stemningen var mildt sagt god i den norske leiren da Håvard Bøkko, Simen Spieler Nilsen, Sindre Henriksen og Sverre Lunde Pedersen klatret opp på pallen og mottok gullmedaljene. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

Overlegen seier

Norge ledet tidlig med 47 hundredeler. De norske guttene ledet med et halvt sekund ganske lenge. Med fem runder igjen var ledelsen på knappe ni hundredeler.

Men med fire runder igjen økte Norge ledelsen igjen. Det var ultrajevnt ganske, men mot slutten økte Bøkko, Lunde Pedersen og Spieler Nilsen ledelsen kraftig. De gikk til slutt i mål 1, 21 sekunder foran Sør-Korea, på tiden 3:37,32.

Også Sindre Henriksen fikk gull, selv om han sto på sidelinja i dag. Henriksen gikk kvartfinalen søndag.​​

Stolt trener

Trener Sondre Skarli var stolt da han møtte de norske journalistene etter løpet.

- Jeg er en sindig sørlending, men etter et OL-gull må det være lov å gå utenfor normalen og feire litt ekstra. Jeg brølte ganske kraftig da gutta gikk i mål. Det er utrolig å være med på noe sånt. Vi har jobbet hardt for dette og hatt knallharde prioriteringer. Vi har tatt tøffe valg og fått kritikk for det, men nå ser vi at det lønnet seg. Det er utrolig moro å se gutta klare dette sammen, sa trener Skarli til et samlet norsk pressekorps etter medaljeseremonien.

JUBELGUTTER: De norske gutta feiret vilt da de slo hjemmenasjonen Sør-Korea i finalen på lagtempo. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda
JUBELGUTTER: De norske gutta feiret vilt da de slo hjemmenasjonen Sør-Korea i finalen på lagtempo. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda Vis mer

- Hadde du trodd det skulle blitt så overlegent? spurte en journalist.

- Nei, det hadde jeg nok ikke. Vi hadde troen på at vi kunne vinne, men vi visste det kunne bli vanskelig å oppnå. At vi vinner med så mye, det er helt vilt. Jeg er utrolig imponert, fortsatte Skarli.

«Vi kommer til å gruse dere»

Norge delte garderobe med nederlenderne, og før semifinalen sa gutta fra pannekakelandet at de skulle knuse Norge.

- «Vent og se», sa vi. Koen Verweij fra det nederlandske laget sa de skulle ta det rolig i semien og kline til i finalen. Da svarte Håvard Bøkko kontant: «Skal dere ta ut alt i bronsefinalen? For vi kommer til å gruse dere», fortalte Skarli.

Stille i hallen

- Dette var helt vanvittig gøy. Vi var så innstilte og klare for semifinalen, og hadde kun fokus på den først. Det var et kick å slå Nederland. Etter det gledet vi oss bare til finalen, sa Sverre Lunde Pedersen etter løpet.

- Underveis kunne vi høre på publikum om vi var foran eller bak. Det var inspirasjon å høre at det ble mer og mer stille mot slutten. Vi var soleklart best i begge løp, og dette var fullt fortjent, sa Lunde Pedersen etter løpet.

Første norske lagtempo-medalje

Første gang lagtempoen sto på OL-programmet var i Torino i 2006. Den gang ble Italia olympiske mestre på hjemmebane foran Canada og Nederland.

I Vancouver i 2010 var det hjemmelaget Canada som vant foran USA og Nederland, og i Sotsji for fire år siden kunne endelig skøytegiganten Nederland feire sitt første gull på distansen.

OL 2018: I dag er tidligere snowboardkjører Stine Brun Kjeldaas gjest i OL-studio. Sammen med Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther, får du alt om dagens OL-døgn: Det historiske gullet til USA, herrenes dominanse på langrennsstafetten, og den ville skøyterekorden til Norge. Med Ingrid Cogorno som programleder. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Den gang var Sven Kramer, Jan Blokhuijsen og Koen Verweij på laget. Både Blokhuijsen og Kramer da de oransjekledde tapte mot Norge. Verweij var reserve.

Norge hadde altså aldri tatt medalje på distansen før i dag, men den medaljetørken er nå over.

Nederland ble nummer tre etter å ha slått New Zealand komfortabelt i bronsefinalen.

- Dette var ikke bra nok. Men vi tapte hvert fall mot mesterne. Det var tøft i dag, sa Sven Kramer etter medaljeseremonien.

På kvinnenes lagtempo slo Japan Nederland i finalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!