Fotball-EM

- Historisk øyeblikk

Aldri før har Ukraina scoret mål i en første omgang i EM. West Ham-spiller Andrij Jarmolenko (31) fikk æren, og herjet med makedonierne.

ØYEBLIKKET: Her setter West-Ham spiller Andrij Jarmolenko 1-0 for Ukraina. Scoringen hadde historsik sus over seg. Foto: AFP
ØYEBLIKKET: Her setter West-Ham spiller Andrij Jarmolenko 1-0 for Ukraina. Scoringen hadde historsik sus over seg. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program
  • Ukraina - Nord-Makedonia 2-1 (2-0)

- Ukraina kan takke Jarmolenko og Jaremtsjuk i dag, som imponerte stort, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

Nå ser det mørkt ut for Nord-Makedonia, som møter gruppefavoritt Nederland i sin siste kamp.

- Dette tror jeg var takk og farvel til Nord-Makedonia, sa Chuma Anene i NRK-studio. Han har tidligere spilt i landet.

For Ukraina venter Østerrike, og med poeng der vil de med all sannsynlighet ta seg videre til sluttspillet.

Skjebnekamp

Det var nemlig duket for skjebnekamp i gruppe C. Både Ukraina og Nord-Makedonia åpnet med tap, og var desperat etter seier torsdag ettermiddag.

Før kampen hvilte det et lite spøkelse over Ukraina, som ikke hadde scoret de første 45 minuttene i et EM. Men på det femte forsøket satt det, etter at Andrij Jarmolenko pirket ballen i mål etter 29 minutter.

Målet så ut til å inspirere de gulkledde, og Jaremtsjuk bestemte seg for å bli med i selskapet, etter at nettopp Jarmolenko hadde spilt han fri.

Nord-Makedonia kjempet seg inn i kampen i den andre omgangen, og fikk betalt ved Leeds-spiller Alioski, men de måtte nok en gang gå slukøret av banen uten poeng.

- De har fortsatt en mulighet, men jeg håper de klarer å bare nyte den siste kampen. Det er jo stort bare at de er med her, sa Melissa Wiik om Nord-Makedonia i NRK-studio etter kampen.

MERKELIG ØVELSE: Nord-Makedonias treningsmetode vekker oppsikt. Video: UEFA Vis mer

Gul dominans

Ukraina dominerte den første omgangen, og skapte sjanser på løpende bånd. Etter 29 minutter måtte Nord-Makedonia gi etter for presset, og Ukrainas første mål var et faktum.

Scoringen kom etter en herlig flikk fra Karavev på en dødball, og Jarmolenko lusket på bakerste stolpe. Han fikk da en grei oppgave med å sette sitt andre mål i mesterskapet.

- Der glipper det i markeringen til makedonierne, herlig utnyttet av Ukraina, sa Melissa Wiik i NRK-studio.

KUNNE JUBLE: Andrij Jarmolenko scoret sitt andre mål i mesterskapet. Her med Premier League-kollega Zintsjenko. Foto: Afp
KUNNE JUBLE: Andrij Jarmolenko scoret sitt andre mål i mesterskapet. Her med Premier League-kollega Zintsjenko. Foto: Afp Vis mer

Kun fem minutter seinere kunne de gulkledde strekke armene i været igjen, og Jarmolenko var nok en gang involvert.

Kantspilleren sendte en nydelig stikker gjennom til Jaremtsjuk, og Belgia-proffen gjorde ingen feil alene med Dimitrievski.

- Det er som skrevet ut av læreboka, sa en imponert Wiik.

Nord-Makedonia ga seg ikke, og fikk en ball i nettet like før pause, men VAR-bua annullerte scoringen for en korrekt offside.

Selvfølgelig var det ringreven Pandev som satt ballen i mål, etter en nydelig lobb.

- Trener Angilovski har veldig mye å rette på her, konkluderte NRK-kommentator Christian Nilsen etter den første omgangen.

Straffebom-bonanza

Etter hvilen fortsatte de rødkledde med heltemodig innsats, og fikk lønn for strevet etter 57 minutter. Pandev ble lagt i bakken, og dommer pekte på straffemerket.

Leeds-spiller Alioski fikk ansvaret, og plasserte skuddet til høyre for seg selv. Keeper Buschan leste enkelt og reddet, men på returen kunne Alioski sette reduseringen.

Ukraina virket å ha god kontroll, og fikk sjansen til å avgjøre kampen like før slutt, da også de fikk straffespark. Straffen fra Malinoskyj var ikke så verst, men Dimitrevski vartet opp med en kvalifisert redning.

- Det er jo bare Ronaldo som scorer på straffe i dette mesterskapet, sa en overrasket Nilsen i kommentatorboksen.

Tross straffebommen klarte Ukraina og stå imot, og sikret dermed sin første seier i årets mesterskap. Det ble feiret med Island-inspirert rop.

- Denne gruppa lever helt inn, konkluderte Nilsen i kommentatorboksen.

JUBEL: Ukraina-fansen fikk en god kveld på Arena Nationala. Foto: Reuters
JUBEL: Ukraina-fansen fikk en god kveld på Arena Nationala. Foto: Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer