GULL NUMMER 15: Michael Phelps (t.v.) og lagkameratene feirer gullmedaljen på 4x200 meter fri - 27-åringens 15. gullmedalje i OL-sammenheng. Foto: HANNIBAL/EPA/NTB scanpix
GULL NUMMER 15: Michael Phelps (t.v.) og lagkameratene feirer gullmedaljen på 4x200 meter fri - 27-åringens 15. gullmedalje i OL-sammenheng. Foto: HANNIBAL/EPA/NTB scanpixVis mer

Historisk Phelps paraderte inn til OL-gull nummer 15

- Takker lagkameratene mine for at de ga meg muligheten til å få oppleve dette øyeblikket.

(Dagbladet): Skuffelsen Michael Phelps eventuelt måtte ha følt etter å ha blitt slått med fem hundredeler av Chad le Clos på 200 meter butterfly ble ytterst kortvarig.

- Selvfølgelig hadde jeg ønsket meg et bedre utfall på 200 meter butterfly. Det er surt å være gjenstand for å bli slått på innslaget. Chad svømte et strålende løp... Det var mitt siste, og jeg skulle likt å ha vunnet det, men 1.53 blank er ikke noen dårlig tid, sier Phelps etter bare å ha vært noen centimeter unna å bli den første svømmeren på herresida som vant en OL-øvelse tre ganger på rad.

Bare minutter etter at han hadde mottatt sin sølvmedalje på seierspallen - hans 18. OL-medalje i løpet av tidenes olympiske karriere - måtte 27-åringen på ny i aksjon som ankermann på USAs lag på 4x200 meter fri.

Takket lagkameratene Takket være lagkameratene Ryan Lochte, Conor Dwyer og Ricky Berens, ble det en sjarmøretappe på vei mot hans 15. gullmedalje, den første i London.

- Jeg sa til dem at «dere har å gi meg en stor ledelse», og de ga meg det. Så det var bare å henge i. Jeg takket dem for at de ga meg muligheten til å få oppleve dette øyeblikket. Det har vært en helt utrolig karriere, men jeg har fortsatt et par løp igjen, sier en glisende Phelps, ifølge USA Today.

STOLT: Michael Phelps takket lagkameratene for at han fikk muligheten til å oppleve sitt 15. OL-gull i karrieren.Foto: Michael Dalder/REUTERS/NTB scanpix
STOLT: Michael Phelps takket lagkameratene for at han fikk muligheten til å oppleve sitt 15. OL-gull i karrieren.Foto: Michael Dalder/REUTERS/NTB scanpix Vis mer

USA var nemlig knusende overlegne og vant øvelsen over tre sekunder foran den franske kvartetten på sølvplass og nesten sju sekunder ned til Kina, som tok bronsen.

15-2-2 Dermed fikk den forhenværende turndronningen Larissa Latynina bare dele sin medaljerekord med Phelps i under en time. Med sine 19 OL-medaljer er det nemlig ingen som kan skilte med flere gjennom de moderne lekenes 116 år lange historie. 

Phelps står nå med 15 gull, to sølv og to bronse. Latynina oppnådde til sammenlikning ni gull, fem sølv og fire bronse i sin aktive karriere på 1950- og 1960-tallet.

Og ennå gjenstår 100 meter butterfly, 200 meter medley og 4x100 meter medley før «The Baltimore Bullet» setter punktum for tidenes olympiske karriere.

Phelps følte imidlertid ikke noe behov for å utbrodere om den historiske kvelden i London Aquatics Centre overfor en forventningsfull verdenspresse.

27-åringen overlot nemlig til Lochte, Dwyer og Berens å stille opp på den offisielle pressekonferansen etter medaljeseremonien. Selv var mannen alle ville prate med ikke å se.