Historisk prestasjon av Hovland

Viktor Hovland leverte golf i verdensklasse på velkjente Pebble Beach i US Open.

STORSPILLER: Viktor Hovland imponerer på nytt i en storturnering. US Open blir hans siste turnering som amatør. Foto: AP Photo/David J. Phillip
STORSPILLER: Viktor Hovland imponerer på nytt i en storturnering. US Open blir hans siste turnering som amatør. Foto: AP Photo/David J. PhillipVis mer

Viktor Hovland har imponert stort mot verdenseliten i golf i det som er hans siste turnering som amatør før han går over i de profesjonelles rekker i morgen.

21-åringen fra Oslo lå på en 30. plass før dagens siste og avgjørende runde, men har imponert voldsomt på den avsluttende runden.

Etter 12 hull var nordmannen tre slag under par for dagen og totalt og lå på en delt 18. plass i turneringen, bare to slag bak de ti beste.

Hovland fortsatte det gode spillet utover i turneringen, og på tross av en bogey på det 17. hullet, som nok drepte drømmen om en topp 10-plass, endte han dagen på fire under par da han satt en birdie på siste hullet.

Dermed endte han fire under par totalt i US Open, noe som er en historisk prestasjon. Det er det beste resultatet av en amatør noen sinne. Hovland tok de rekorden fra golflegende Jack Nicklaus, som hadde hatt akkurat den rekorden siden 1960.

Hovland selv var uvitende om at han hadde tatt rekorden da han ble intervjuet av Fox.

- Det visste jeg ikke. Det er kult, sa en smilende nordmann.

- Dette er utrolig bra. Hårene reiser seg på kroppen. Den prestasjonen - det oser respekt av den, lyder dommen fra Viasats golfkommentatorer Fredrik Kracht og Joakim Mikkelsen.

Den imponerende innsatsen holdt til slutt til en 12. plass. Hovland endte blant annet to slag foran Tiger Woods.

Vinneren av årets US Open ble amerikanske Gary Woodland.

TALENTLØS: Michael Karlsen får se et klipp av Mads Reginiussen på golfbanen. Spissen lar seg ikke imponere spesielt av lagkompisens ferdigheter... Vis mer

Praktslag på det åttende

Det var fra hull 3 til hull 8 at Hovland virkelig storspilte på søndagens runde. Nordmannen gikk de seks hullene fire under par. Særlig innspillet på det vanskelige åttende hullet var et av de mest imponerende av alle søndag.

Fra nærmere 200 meter fra hullet slo nordmannen seg til under en meter fra hullet og kunne senke sin fjerde birdie for dagen. Det har han gjort, samtidig som han har vært feilfri på resten av hullene og foreløpig står uten en eneste bogey på runden.

På det tolvte hullet kom dagens første feil fra nordmannen da han havnet i bunkeren fra tee og ikke klarte å redde inn par-putten.

Til sammenligning startet Tiger Woods dagen likt med Hovland, men er nå hele seks slag bak det norske golfesset, som er i ferd med å gjennomføre en av den siste dagens aller beste runder.

Hovland har overbevist med spillet sitt fra tee, og er best av samtlige i turnering fra utslag i statistikken «strokes gained», som måler hvor nøyaktig og langt spillerne slår fra start.

Hovland har allerede imponert da han vant US Amateur i fjor høst, noe som skaffet ham innpass i The Masters, US Open og British Open. I Masters ble han beste amatør, og det virker også å bli det samme i US Open.

Lukrative avtaler

Nordmannen skal ha signert lukrative avtaler med den svenske klesleverandøren J.Lindeberg og golfutstyrsgiganten Ping, som skal ha gitt Hovland inntekter i millionklassen, når han går over i proffverden mandag, skriver VG.

Hans svært gode prestasjoner som amatør gjør nordmannen til en attraktiv spiller for PGA-turneringer, og til tross for at han ikke er kvalifisert til å spille der vil han ha sju invitasjoner til å spille seg inn på PGA-touren for godt før sesongen er over i august.

Det vil si at nordmannen må spille inn nærmere 1 million dollar på de sju turneringene om han skal kvalifisere seg direkte for PGA-touren neste år. Siden han er amatør i denne US Open-turneringen vil ikke den imponerende plasseringen denne helga telle på pengeinntjeningen han er avhengig av.

En 20. plass i turneringen ville gitt nordmannen 140 000 dollar, eller omkring 1,2 millioner kroner om han ikke var amatør. Nå går nordmannen fra turneringen uten premiepenger, men med mye selvtillit og ros fra golfverdenen.