DROPPER NFF: Synsam har vært sponsor for NFF og hovedsponsor for dommerne. Nå dropper de ny avtale og vil heller støtte kvinnefotballen. Her ved toppdommer Svein Oddvar Moen i eliteseriekampen mellom Odd og Tromsø på Skagerak arena.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
DROPPER NFF: Synsam har vært sponsor for NFF og hovedsponsor for dommerne. Nå dropper de ny avtale og vil heller støtte kvinnefotballen. Her ved toppdommer Svein Oddvar Moen i eliteseriekampen mellom Odd og Tromsø på Skagerak arena. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixVis mer

Synsam vil sponse kvinnefotballen:

Historisk: Sponsor bryter med NFF - frir til kvinnefotball

Synsam og Serieforeningen for kvinnefotball (SKF) mot historisk avtale.

(Dagbladet): Optikerkjeden Synsam har vært sponsor for Norges Fotballforbund (NFF) i to og et halvt år. Nå sier sponsoren stopp.

På et møte i går ettermiddag ble NFF fortalt at Synsam ikke vil fornye avtalen.

Nå vil de heller vil bruke midler til satsing på norsk kvinnefotball.

Sponsoren ønsker derfor å inngå en avtale med Serieforeningen for kvinnefotball (SKF).

SYNSAM: Olav Torgersen, regionsjef i Synsam, vil støtte norsk kvinnefotball.
SYNSAM: Olav Torgersen, regionsjef i Synsam, vil støtte norsk kvinnefotball. Vis mer

- Vi ser stort potensial i kvinnefotball. Kvinner har de samme forutsetninger som menn innen vårt fagfelt - og alt handler om å bli best mulig på banen. Det å tilrettelegge slik at kvinner får bedre forutsetninger for å lykkes er noe vi ser på som spennende. Spillerne er proffe på trening og de trener knallhardt under andre rammevilkår enn herrene. Derfor er det interessant om det finnes muligheter til å gi norsk kvinnefotball et løft, sier Olav Torgersen, ansvarlig for sport og syn i Synsam, til Dagbladet.

- Hvorfor forlenger dere ikke avtalen med NFF, og heller ser mot kvinnene?

- Syn er et viktig premiss for utvikling og prestasjon innen alle idretter. Gjennom NFF har fokuset vært på dommere, og vi ønsker nå å bidra mer direkte til utøvere. At vi ikke forlenger med NFF gir oss andre muligheter, og en av de kan være kvinnefotballen, sier Torgersen.

Den nåværende avtalen med NFF strekker seg ut 2017.

KVINNELØFT?: Lillestrøm-spillerne jubler for seier 1-0 mot Stabæk tidligere i år. Nå får norsk kvinnefotball trolig en ny partner med på laget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KVINNELØFT?: Lillestrøm-spillerne jubler for seier 1-0 mot Stabæk tidligere i år. Nå får norsk kvinnefotball trolig en ny partner med på laget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Historisk avtale

For norsk kvinnefotball vil en avtale være historisk og den første i sitt slag. Det er først nå at Serieforeningen for kvinnefotball (SKF) har markedsrettighetene og de kommersielle rettighetene til Toppserien og norsk kvinnefotball. Inntil nå var det NFF som satt på disse.

Det bekrefter generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, til Dagbladet.

- Vi har inngått et samarbeid der SKF får mulighet til å skaffe egne midler. Dette synes vi er veldig bra og det er positivt at flere forsøker å bedre de økonomiske rammene, sier Bjerketvedt til Dagbladet.

- Hvorfor går rettighetene fra NFF til SKF?

- Det var svake resultater i EM, og det har vært manglende finansielle vilkår for kvinner. Da er dette en idé slik at SFK kan bidra til økt interesse. Det er ikke slik at NFF ikke skal bidra, sier Bjerketvedt.

Generalsekretæren var i går ettermiddag ikke klar over at Synsam ikke fornyer avtalen og ville derfor ikke kommentare sponsorbruddet.

SKF-LEDER: Hege Jørgensen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKF-LEDER: Hege Jørgensen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hege Jørgensen er daglig leder i SKF og gleder seg over interessen for norsk kvinnefotball.

- Det er jo fantastisk moro dersom det er riktig at Synsam vil støtte oss. Vi ønsker alle sponsorer og samarbeidspartnere velkomne. Synsam er en aktiv aktør og en avtale vil være historisk for norsk kvinnefotball. Det kan være en kickstart på den nye framtida vår, sier Jørgensen.

Det er først nå at Serieforeningen for kvinnefotball får muligheten til å skrive egne avtaler - og Jørgensen ser utelukkende positive muligheter framover.

- Vi opplever god respons fra markedet og vi håper selvsagt at flere ser det kommersielle potensialet i norsk kvinnefotball. Dette er et produkt hvor det garantert vil være vekst i tida som kommer. Vi snakker om Norges største idrett der det allerede er en enorm kommersiell utvikling internasjonalt, sier Jørgensen.

Før sesongen ble det enighet mellom Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball (NTF) om at NTF selv skulle selge de kommersielle avtalene for Eliteserien og Obosligaen. Nå følger altså jentene etter.

STOPPER STØTTE: I 2015 fikk Svein Oddvar Moen synet sitt sjekket av Olav Torgersen. Dommere i Norges Fotballforbund fikk synet sitt sjekket på Synsam etter inngåelse av samarbeid mellom partene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
STOPPER STØTTE: I 2015 fikk Svein Oddvar Moen synet sitt sjekket av Olav Torgersen. Dommere i Norges Fotballforbund fikk synet sitt sjekket på Synsam etter inngåelse av samarbeid mellom partene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Dommersponsor

Synsam har også vært hovedsponsor for landets toppdommere i NFF. Dermed må trolig NFF på ny jakt etter en dommersponsor.

Det har vært et turbulent år for fotballdommerne med internt bråk mellom blant annet toppdommer Svein-Erik Edvartsen og dommersjef Terje Hauge.

Ifølge sponsoren har ikke de negative dommersakene noe med at de bryter med NFF.

Sponsoravtalen mellom Synsam og NFF ga medlemmer av fotballforbundet, (380 000) muligheten til å undersøke sitt syn enkelt og uforpliktende. Samtidig var det en avtale om å overføre kompetanse om syn og synets betydning for fotballspill og spillerutvikling fra Synsam til NFF.

Avtalen sørget også for at det for første gang ble systematisk testing av syn for norske toppdommere og det ble utviklet en egen kontaktlinse for solbeskyttelse skreddersydd for dommere i sterk sol.

PS: NFF opplyser på sine nettsider at de har 19 samarbeidspartnere/sponsorer. Bama, Statoil, Norsk Tipping og Telenor står oppført som hovedsponsorer.

PS 2: Alle kampene i Toppserien kan du se direkte på Dagbladet.no.

ROER SEG NED PÅ FÅ SEKUNDER: Sergio Tetra har et helt spesielt triks for å få dattera til å sovne. Det fotball-glade faren delte en video av trikset på Twitter, til god respons fra andre fotballtilhengere. Video: Sergio Tetra / Twitter Vis mer