Historisk Staff med etterlengtet gull

- Dette var sinnssykt gøy, helt herlig. Jeg er ganske glad og fornøyd nå, sier Hanne Staff etter sitt første gull på kortdistansen i orienterings-VM.

Fra før hadde hun en tredjeplass fra 1997 å skilte med. I fjor satset hun alt hun hadde på kort'en i EM, men kom aldri opp i teten. Lørdag hadde hun alle marginene på sin side, og var egentlig helt suveren.

- Jeg slet litt på nest siste post. I stedet for å gå rundt, gikk jeg rett på, og tapte trolig rundt 45 sekunder. Da trodde jeg det var kjørt. Men jeg hadde åpenbart en god ledelse, sier Staff til NTB.

Hun kom i mål på 25.41, 13 sekunder foran svenske Jenny Johansson, mens Gunilla Svärd - også fra Sverige - tok bronsen, 17 sekunder bak Staff.

Eneste kvinne

Staff har nå gull både på stafetten (1999), den klassiske distansen (1997) og kortdistansen (2001), og er med det eneste kvinne i orienteringshistorien som har klart det.

Eneste mannlige er Petter Thoresen.

- Jeg løp godt og kontrollert, og var mye mer avslappet nå enn i fjor. Jeg så ingen av konkurrentene mine, men har nok passert noen underveis, sier Staff, som viet lørdagskvelden til intens feiring.

- Nå er VM over, og jeg skal feste, ler 29-åringen, som er glad for å ha tatt innersvingen på konkurrentene.

- Det er ingen medalje for lang og tro tjeneste her. Du må prestere.

To år til?

Den lange tjenesten i orienteringssportens drakt kan være over for Staff etter inneværende sesong, men hun teller fortsatt på knappene.

- Det er en viss «fare» for at jeg fortsetter. Jeg har sagt at enten tar jeg to år til, og får med meg neste VM, eller så gir jeg meg. Men det er jo moro, så jeg og Bjørnar får ta en diskusjon på kammerset, sier Staff til NTB.

Hennes samboer Bjørnar Valstad blandet seg ikke inn i medaljekampen på mennenes kortdistanse lørdag.

Om to uker går verdenslekene - orienterings-OL - i Japan. Der står Staff uansett på startstreken.

- Jeg er forpliktet til å løpe, men kjenner motivasjonen er på hell etter dette gullet. Jeg får stille opp og håpe det dukker opp noe som kan drive meg, sier Staff.

Tore Sandvik og Jørgen Rostrup tok sølv og bronse under kortdistansen i orienterings-VM lørdag. Finske Pasi Ikonen vant distansen på 23.41.

Sandvik fikk tiden 24.02, mens Rostrup kom inn 13 sekunder bak Sandvik på den 4,1 km lange løypa. Carl Henrik Bjørseth tok 8. plassen.

(NTB)