Norge knuste Honduras 12-0

Historiske Braut Haaland slo VM-rekord

- Dette begynner å bli en parodi, sa NRKs kommentator på 8-0. Til slutt ble det tosifret i Polen.

HERJET: Erling Braut Haaland var ustoppelig i møte med Honduras' forsvar. Spissen scoret ni mål mot dagens motstander. Foto: NTB scanpix
HERJET: Erling Braut Haaland var ustoppelig i møte med Honduras' forsvar. Spissen scoret ni mål mot dagens motstander. Foto: NTB scanpixVis mer
  • Norge - Honduras 12-0 (4-0)

Norge måtte vinne, og de måtte vinne med mange mål. Det var premisset før dagens siste gruppespillskamp i U20-VM i Polen.

De norske gutta var påskrudd fra start, og kampen mot Honduras ble en eneste lang målfest. I sentrum sto Erling Braut Haaland, som scoret ni av Norges 12 mål.

Brasilianske Adaílton scoret seks mål mot Sør-Korea i U20-VM i 1997, og hadde rekorden i turneringens historie. Som Braut Haaland scoret også han fire mål i den første omgangen. Nå troner Braut Haaland alene på toppen med rekorden for antall mål i en VM-kamp.

- Nå ser du hva han han inne. Han er en jævlig vond spiss å møte, sa Leo Skiri Østigård til NRK etter kampen.

- Dette var godt for oss. Vi får scoret mye mål. Det føles godt. Det er godt å få selvtilliten tilbake. Vi får håpe at ting går vår vei. Nå har vi gjort det vi kan. Vi får bare se, sa midtstopperen om mulighetene for avansement.

Haaland hadde gått målløs av banen mot både Uruguay og New Zealand, men mot Honduras viste han hvilken framtidig toppspiss som bor i ham. Storseieren over Honduras kan være nok til å sende Norge videre i VM.

Beste treer

De norske gutta har gjort det vanskelig for seg selv etter tap i de to første kampene. Dermed er de avhengig av å bli en av de fire beste treerne for å gå videre. Gruppespillet avsluttes i morgen, og det er først da man kan si helt sikkert om Norge går videre eller ikke.

Før kampen var Norge dårligst av treerne, og i og med at målforskjellen er avgjørende, var de avhengig av å bøtte inn mål mot gruppejumbo Honduras. Og det startet på perfekt vis for Norges U20-lag. Kun sju minutter var passert da Erling Braut Haaland sendte de rød- og blåkledde i føringen.

Norges stjernespiss har slitt med å finne veien til nettmaskene så langt i mesterskapet, men virket heltent i dagens kamp. Jens Petter Hauge kom seg inn bak Honduras-forsvaret, og trillet ballen inn foran mål til Haaland. Salzburg-spilleren var kald, og trillet enkelt inn sitt første for dagen.

Kun to minutter seinere trodde han at han hadde doblet Norges ledelse. Haaland avsluttet i hjørnet fra utenfor 16-meteren, men to minutter seinere annullerte dommeren scoringen. VAR-bildene viste at Norge-spissen brukte litt hender mot en motspiller i forkant av scoringen, og vurderte det til at målet burde strykes.

Hat trick

Etter 20 minutter satte han imidlertid sitt andre tellende mål. Tobias Børkeeiet fant Haaland i bakrommet, og alene gjennom satte han ballen kaldt mellom beina på målvakten.

Det var tydelig at trener Pål Arne «Paco» Johansen hadde innprentet budskapet om flest mulig mål i spillerne. For målfesten var langt ifra over. Et kvarter før pause steg Leo Skiri Østigård til værs på en corner, og stanget ballen kontant i nettet.

Tre minutter seinere ble Haaland felt av Honduras' keeper innenfor 16-meteren. Dommeren pekte på straffemerket, og samme spiller stilte seg opp for å ta straffen. Spissen var iskald fra 11-meteren, og sikret hat tricket i løpet av 36 minutter spill.

Fortsatte målfesten

Før kampen hadde Norge en negativ målforskjell på fire mål, men nå var den utliknet. Ofte har tre poeng og ett minusmål vært nok til å gå videre, men det er det ingen garantier for, og Norge måtte fortsette og kjempe for nye scoringer.

Før dommeren rakk å blåse for pause, viste Haaland sin nådeløshet nok en gang. Ballen ble spilt 45 grader ut i feltet til spissen, som hamret den inn på halvvolley. Utakbart for Honduras' keeper.

- Vi likner på oss selv. Det er mye råskap og framoverrettet fotball, også må vi være ærlige og si at det har litt med motstanderen å gjøre også. Vi kommer til å komme ut på samme måte i andre omgang, sa «Paco» til NRK i pausen.

Tosifret

Norge brukte bare fem minutter av andre omgang til å øke til 7-0. Først satte Hauge sitt første for dagen, før Haaland scoret sitt femte.

Med 35 minutter igjen av kampen fikk Honduras' Axel Gomez sitt andre gule kort, og ble sendt i garderoben av dommeren. Et allerede sjanseløst og rundspilt Honduras-lag fikk plutselig en enda verre oppgave.

Haaland fulgte opp med to nye scoringer, hans sjette og sjuende for dagen, og åtte minutter før full tid satte Eman Markovic inn Norges tiende.

Haaland var imidlertid ikke ferdig der, og scoret to til mål før dommeren endelig blåste av kampen. Norge går ut av gruppa med en positiv målforskjell på åtte mål. Det gir svært gode muligheter til videre VM-spill.