Historiske Ester (22) hylles: - Hun er et eksempel for alle

Ester Ledecká er den første kvinnen i olympisk historie med gull i to idretter i samme vinter-OL.

Czech Republic's Ester Ledecka reacts after winning the gold in the women's super-G during the flower ceremony at the 2018 Winter Olympics in Jeongseon, South Korea, Saturday, Feb. 17, 2018. (AP Photo/Christophe Ena)
Czech Republic's Ester Ledecka reacts after winning the gold in the women's super-G during the flower ceremony at the 2018 Winter Olympics in Jeongseon, South Korea, Saturday, Feb. 17, 2018. (AP Photo/Christophe Ena)Vis mer

(Dagbladet): Ester Ledecká fulgte opp OLs mest overraskende gullmedalje i kvinnenes super-G med å vinne gullmedaljen hun hadde kommet til OL for å ta i parallellstorslalåm på snowboard.

- Jeg har drømt om dette øyeblikket siden jeg var et lite barn. Mange har sagt at det ikke er mulig å drive med begge idrettene og være på toppnivå, men i dag beviste jeg at det er mulig, sa Ledecka på pressekonferansen etter sitt andre gull.

For første gang på 90 år har en utøver klart å vinne gull i to forskjellige idretter i et og samme OL.

Det tsjekkiske multitalentet har tydelig gode gener. For Ledecka kommer fra en skikkelig idrettsfamilie. Hennes bestefar Jan Klapac spilte ishockey og var med og tok to medaljer, bronse i 1964 og sølv i 1968 for Tsjekkoslovakia i OL.

I tillegg var hennes mor en kunstløper på høyt nivå.

Ble bedt om å spesialisere seg

Ledecka begynte som bestefaren med ishockey, men allerede som fireåring var hun i gang med skikjøringen og ikke lenge etter kom interessen for snowboard.

For Ledecka var det aldri aktuelt å legge bort satsingen på en idrett for å satse fullt og helt på den andre.

- Allerede fra starten sa mange til meg «Du kan ikke gjøre begge deler, du er nødt til å spesialisere deg, ellers kommer du aldri til å nå toppen». Siden jeg var 14 år gammel har jeg hatt disse diskusjonene med trenerne mine om «du må velge og bla, bla, bla».

- Jeg sa, «Nei, jeg vil gjøre begge og om det har noe å si for deg, må jeg finne en ny trener, fordi dette er slik jeg ønsker å gjøre det», sa Ledecka til New York Times før sesongen.

Den største olympieren

Hun er den eneste kvinnen til å vinne gull i to forskjellige idretter i et og samme vinter-OL og den første siden Johan Grøttumsbråten gjorde det i langrenn og kombinert i 1928. Kun han og Thorleif Haug som gjorde det samme i de aller første vinterlekene i 1924 har gjort dette før i vinter-OLs historie.

Nå blir Ledecka hyllet av en hel idrettsverden.

Washington Post kaller henne for den største olympieren i lekene. Det vil ikke Ledecka høre noe snakk om.

- Eh, hæh? Det synes ikke jeg. De aller beste idrettsutøverne i verden er med her, sier Ledecka selv.

Og om hun ikke liker å skryte av seg selv gjør gjerne konkurrentene det for henne. Da hun vant gull i super-G kjørte hun på ekstraparet til superstjernen Mikaela Shiffrin fra USA.

- Hun er et fantastisk idol og eksempel for unge skikjørere, snowboardere, freestylere - hvem som helst. Vi er veldig fokuserte på å finne den nye Lindsey Vonn, den nye Mikaela Shiffrin, den nye Michael Phelps. Det hun gjør får fram et meget viktig poeng som alle bør se: Det finnes ikke kun én vei til toppen, sier Shiffrin om Ledecka.