Historiske Giggs ble hentet fra City av ivrige Fergie

Manageren troppet opp i 14-årslag.

• Direkte klokka 16: Dagbladet.no gir deg alt om dramatikken i bunn og topp av Premier League.

(Dagbladet.no) I ettermiddag blir trolig Ryan Giggs historisk. Eller enda mer historisk, om du vil.

Sir Bobby Charlton spilte 758 kamper for de røde djevlene i sin tid - og med spilletid mot Wigan kommer Giggs til å tangere denne rekorden. Får 34-åringen også sjansen i Champions League-finalen vil han trone på topp alene.

Men rekorder er ikke noe nytt for Manchester United-spilleren.

Han har - før ettermiddagens gullkamp - ni engelske seriemesterskap. Det er flere enn noen andre og nå jakter han sitt tiende.

Hvis United gjør jobben i ettermiddag går han også opp på siden av Liverpool-legenden Phil Neal - som har 17 stortitler. Også denne rekorden vil Giggsy ha alene med seier i Moskva.

Var i City-systemet

Kan du se for deg Ryan Giggs i en lyseblå Manchester City-drakt? Faktum er at han faktisk var i City i sin ungdom.

BLÅSER I REKORDENE: Ryan Giggs sier han ikke er så opptatt av å passere Sir Bobby Charlton. Han vil bare vinne titler. Foto: REUTERS
BLÅSER I REKORDENE: Ryan Giggs sier han ikke er så opptatt av å passere Sir Bobby Charlton. Han vil bare vinne titler. Foto: REUTERS Vis mer

Giggs er på mange måter et bilde på suksessen til Sir Alex Ferguson og Manchester United. Kantspilleren har vært med på alle seriegullene til Ferguson, og han har vært med siden den store oppturen startet i begynnelsen av 90-åra.

Men før dette var han altså i City.

Han deltok på klubbens School of Excellence tidlig i tenåra, helt til Ferguson tok grep. Skotten besøkte unge Ryan og hans foreldre på 14-årsdagen hans - og da han reiste derfra hadde han sikret seg talentet. Det er nok et av bursdagsbesøkene Fergie angrer minst på i dag.

Og Giggs selv er neppe usikker på om han valgte riktig.

20 år seinere har waliseren vunnet Premier League ni ganger, Champions League én gang, FA-cupen fire ganger, ligacupen to ganger. For å nevne noe.

Blåser i rekordene

Det eneste Giggs tenker på nå, er å ta skalpen til Chelsea to ganger før sommerferien. Først ved å slå Wigan i ettermiddag, og så i Champions League-finalen i Moskva.

- Nå handler det bare om å gjøre jobben ferdig. Hvis du hadde tilbudt oss dette scenariet før sesongen, så hadde vi tatt det. Alt er i våre hender, sier han ifølge The Daily Express.

Historiske Giggs ble hentet fra City av ivrige Fergie

At han kan passere Charlton er ikke noe han bruker en kalori på.

- For å være ærlig så konsentrerer jeg meg bare om å vinne. Personlige rekorder betyr ikke så mye for meg mens jeg fortsatt spiller. Det er kanskje noe jeg vil se tilbake på når jeg har lagt opp, men nå tenker jeg bare på å vinne trofeer, sier han.

Og de kan det bli et par til av nå

Går for tittel nummer 11

Giggs debuterte for United i den gamle førstedivisjonen mot Everton i mars 1991. Han startet en seriekamp for første gang sesongen etter - og scoret - da United vant 1-0 i byoppgjøret mot City.

Det ble mye oppmerksomhet rundt lynvingen allerede fra starten, og Ferguson ville beskytte ham slik han også har beskyttet andre unggutter også seinere. Derfor ville manageren i utgangspunktet at ingen skulle intervjue Giggs før han ble 20 år gammel.

Da han var i starten av 20-åra var han datidens David Beckham - uten all glamouren. For selv om spillerne hadde kjendiskjærester, dyre biler og var på forsidene av glansede magasiner også på begynnelsen av 90-tallet - var det ikke like glamorøst som nå.

Stjerner har kommet og stjerner har gått fra Old Trafford. Men Ryan Giggs har blitt værende, sammen med Sir Alex Ferguson. De to er de eneste gjenværende fra den første gullsesongen 1992-93.

- Det går ikke an å få rost Ryan Giggs nok. I moderne fotball er det rett og slett utrolig å ha vært en del av førstelaget i en så stor klubb som Manchester United så lenge. Husk at klubben kjøper de beste spillerne i verden, og likevel spiller han, som 34-åring, fortsatt de største kampene, sier tidligere United-kaptein Ray Wilkins til PA Sport.

I ettermiddag kan Giggs og Ferguson hente hjem det tiende seriegullet på 15 år.

- Ti er veldig bra, men 11 er bedre. Det er ikke meningen å være grådig, men 11 er jo draktnummeret mitt, så jeg går for 11, sier Giggs til The Daily Telegraph.

TO TIL? Ryan Giggs vil gjerne ha med seg to gullmedaljer før han tar sommerferie.
NY FINALE: Ryan Giggs og Peter Schmeichel kysser Champions League-pokalen i 1999. Snart spiller waliseren en ny finale.
HEDRET: 34-åringen ble i fjor hedret med en OBE-tittel av dronningen.