<strong>LETTELSENS JUBEL:</strong> Her flokker islendingene seg rundt målscorer Gylfi Sigurdsson i kveld. Islands hjemmeseier sørget for at landet er klar for VM for aller første gang. Foto: AP /Brynjar Gunnarsson/ NTB Scanpix
LETTELSENS JUBEL: Her flokker islendingene seg rundt målscorer Gylfi Sigurdsson i kveld. Islands hjemmeseier sørget for at landet er klar for VM for aller første gang. Foto: AP /Brynjar Gunnarsson/ NTB Scanpix Vis mer

Island klare for VM

Historiske islendinger klare for VM-sluttspillet i Russland

Slo Kosovo i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Island - Kosovo 2- 0 (1-0)

(Dagbladet): Island er klare for et VM-sluttspill for første gang i landets historie. Etter å ha kvalifisert seg, og tidvis herjet, i EM-sluttspillet i 2016, har Island altså gjentatt bragden til VM.

I tillegg er Island det landet med færrest innbyggere som noen gang har kvalifisert seg til en VM-sluttspill.

Men kveldens seier mot Kosovo var ikke av den overbevisende sorten.

For oppgaven var fryktelig enkel for Island før kveldens siste VM-kvalifiseringskamp. Seier ga billetter til tidenes første VM-sluttspill for den lille balløya, uavgjort eller tap gjorde islendingene avhengige av resultatet av kampen mellom Kroatia og Ukraina som gikk parallelt.

- Fryktelig nervøse

Om det var tanken på å bli historiske som la en demper på de islandske herrene, eller om Kosovo var bedre enn det ene poenget de har karret til seg i kvaliken, skal være usagt, men det tok tid før Island produserte noe som helst i Reykjavik i kveld.

Selv med en smekkfull og entusiastisk Laugardalsvöllur stadion i ryggen ble det med noen spede forsøk før Evertons Gylfi Sigurdsson bokstavelig talt sendte Island inn i VM-rus.

- De var fryktelig nervøse den første halvtimen, og det har jeg aldri sett før, sa Eurosport-ekspert, Bengt Eriksen i pausepraten.

Sigurdsson fikk ballen på tjue meter av en Kosovo-spiller, dro av midtstopperen, og banket ballen over Kosovos keeper etter knappe førti minutter av kampen.

- Det er kampens første målsjanse, og du ser jo lettelsen på den islandske benken også. De har ikke kommet skikkelig i gang her, sa Kjetil Rekdal til bildene av en jublende islandsk benk.

Satte punktum

Men Island så ikke komfortable ut etter pausen heller, og da Kroatia tok ledelsen borte mot Ukraina var Europas sjarmtroll bare ett baklengsmål unna playoff-plassen.

Da sto Sigurdsson fram igjen.

Birkir Bjarnasson fant Sigurdsson på hjørnet av Kosovos sekstenmeter. Derfra dro han seg ned mot dødlinja og la hardt inn foran mål.

Johann Gudmundsson forlenget det harde innlegget videre inn i målet.

- Det er vel det første skikkelige angrepet de klarer å sette sammen. Etter 67 minutter. Det der var billetten til VM, sa Rekdal.

Med 2-0-ledelse kunne islendingene både på og utenfor banen slippe seg skikkelig løs den siste knappe halvtimen.

Island går til sommerens VM-sluttspill i Russland som gruppevinner, Kroatia må ut i playoff senere i høst mot en av de andre toerne fra gruppespillet i Europa.

Fra kveldens andre kvalifiseringsgrupper, går Serbia til VM fra gruppe D. Der skal Irland spille playoff etter å ha slått Wales 1-0 i Cardiff i kveld.

I kveldens tredje gruppe var det allerede klart at Spania var direktekvalifisert til VM, mens Italia skal spille playoff. Begge lagene vant sine kamper i kveld mot henholdsvis Israel og Albania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer