Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rafael Márquez

Historiske Márquez kobles til narkokartell

Mexico-legenden og lagets kaptein, Rafael Márquez, skal ha hvitvasket penger for en narkobaron.

HISTORISK KAPTEIN: Rafael Márquez feiret hemningsløst sammen med resten av Mexico etter seieren mot Tyskland. Utenfor banen har midtstopperveteranen havnet i problemer. Foto: Kieran Mcmanus/bpi/rex/shutterstock
HISTORISK KAPTEIN: Rafael Márquez feiret hemningsløst sammen med resten av Mexico etter seieren mot Tyskland. Utenfor banen har midtstopperveteranen havnet i problemer. Foto: Kieran Mcmanus/bpi/rex/shutterstock Vis mer

Rafael Márquez skrev seg inn i VMs historiebøker da han kom inn mot Tyskland i Mexicos åpningskamp.

De fleste husker meksikaneren fra hans sju år i Barcelona, der han og Carles Puyol dannet et av verdens beste stopperpar. I løpet av tiden i den spanske toppklubben vant Marquez blant annet fire seriemesterskap og to Champions League-trofeer, men de siste sesongene har han hatt en mer anonym tilværelse i barndomsklubben, Atlas.

I en alder av 39 år er stopperveteranen likevel funnet god nok for det meksikanske landslaget, og med 26 minutter mot Tyskland ble han bare den tredje spilleren i historien som har spilt i fem verdensmesterskap.

- Jeg tenkte ikke på at det var mitt femte VM. Det var en jevn kamp, og jeg ville bare gjøre jobben. Vi var under hardt press, sa Márquez etter kampen.

De to andre med fem VM-sluttspill på samvittigheten er landsmann Antonio Carbajal og tyske Lothar Matthäus. Gianluigi Buffon ble tatt ut til fem, men spilte bare i fire av dem.

VM-STUDIO: Tidligere Belgia-proff Rune Lange gjester i dag Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Kalt opp ved en feil

Marquez ble også ikledd kapteinsbindet da han inntok gressmatta. Det var også femte VM på rad han leder hjemlandet som kaptein, noe han er alene om i fotballhistorien.

Ifølge ESPN ble Marquez kalt opp til landslaget for første gang ved en feil i 1997. Treneren kalte egentlig opp lagkamerat César Márquez, men 17 år gamle «Rafa» Marquez dukket opp og så seg aldri tilbake.

Han ble riktignok ikke tatt ut til VM det påfølgende året, og kunne faktisk tronet alene på toppen av adelskalenderen om han hadde det, men fire år seinere var han på plass. 23 år gammel ble stoppertalentet valgt som kaptein i VM i Sør-Korea/Japan. Totalt har det blitt 146 landskamper for «Rafa».

Under årets VM er det derimot utenomsportslig trøbbel som stjeler mye oppmerksomhet.

Kobles til kartell

Marquez har nemlig vært på Det amerikanske finansdepartementets svarteliste siden august 2017. Myndighetene mener at spilleren kan kobles til et narkokartell, og at han aktivt har bidratt til å hvitvaske penger gjennom sine selskaper.

Amerikansk lovgiving gir tillatelse til å fryse pengene til alle som kan kobles til narkotikahandel, noe som også har skjedd med Marquez'. Han kan visstnok ikke oppholde seg i USA heller, og da Mexico spilte en oppkjøringskamp i California var ikke veteranen til stede.

Marquez' anspente forhold til USA skaper også problemer under sommerens mesterskap, skriver New York Times.

Sponsortrøbbel

Amerikanerne klarte ikke å kvalifisere seg til VM, men har likevel stor innflytelse gjennom diverse selskaper og sponsorer.

Etter Tyskland-kampen var Marquez et naturlig intervjuobjekt, men det var derimot få som ville, eller turte, å prate med ham. Reglene sier at alle intervjuer skal gjøres foran en plakat dekket med turneringens sponsorer, men der finner man blant annet de amerikanske selskapene McDonalds, Visa og Coca-Cola.

De verken kan eller vil assosieres med en person svartelistet av USAs myndigheter. Selskaper som, med vilje eller ikke, bryter amerikanske lover kan få bøter på mellom 12-80 millioner kroner, og personer som gjør det samme risikerer 30 år bak murene, skriver New York Times.

Hevder sin uskyld

Både FIFA og Det meksikanske fotballforbundet er klar over Marquez' situasjon, og på vei til Russland sørget de for at spilleren ikke fløy med et amerikanskeid flyselskap.

- Vi tar Det amerikanske finansdepartementets handlinger på alvor, og har strukturert VM slik at vi ikke bryter sanksjonslovene, sier Det meksikanske fotballforbundet i en uttalelse til avisa.

Marquez har hele veien hevdet at han er uskyldig, og aldri har hvitvasket narkopenger.