PANGSTART: Karsten Warholm er sterkere enn noensinne. Det viste den regjerende verdensmester i sesongåpningen i Roma i dag. Samtidig har han fått enda større konkurranse fra rivalene. Foto: REUTERS/Tony Gentile
PANGSTART: Karsten Warholm er sterkere enn noensinne. Det viste den regjerende verdensmester i sesongåpningen i Roma i dag. Samtidig har han fått enda større konkurranse fra rivalene. Foto: REUTERS/Tony GentileVis mer

Warholm med ny norsk rekord - Under 48 for første gang

Historiske Warholm banket norgesrekorden. Friidrettslegende måper

For første gang i historien løp en nordmann på 47-tallet på 400 meter hekk. Bragden sto Karsten Warholm for i sesongdebuten i Roma. Den nye norgesrekorden og nordiske rekorden på 47,82 skaper global interesse.

Karsten Warholm (22) sesongdebuterte på 400 meter hekk i Diamond League-stevnet i Roma i kveld på mesterlig vis.

Det ble et løp for historiebøkene i duellen mellom distansens to nye stjerner, Karsten Warholm og Abderrahman Samba, født i henholdsvis 1996 og 1995.

Den regjerende verdensmesteren fra Ulsteinvik åpnet knallhardt og råsterkt i kjent stil. I den italienske hovedstaden ledet Warholm inn på oppløpet.

På de siste meterne kom imidlertid stjerneskuddet Abderrahman Samba i enormt tempo og spurtslo Warholm i Roma. Samba noterte seg for årsbeste i verden med kanontiden 47,48.

GA ALT: Karsten Warholm gikk ut i hundre og avsluttet i fire hundre på 400 meter hekk i Roma. Det ga suveren ny norsk rekord. Foto: REUTERS/Tony Gentile
GA ALT: Karsten Warholm gikk ut i hundre og avsluttet i fire hundre på 400 meter hekk i Roma. Det ga suveren ny norsk rekord. Foto: REUTERS/Tony Gentile Vis mer

Også Warholm leverte et fabelaktig løp og en råsterk tid. Sunnmøringen satte ny norsk rekord og kom under den magiske 48-grensa for første gang i historien. Ingen nordmann har klart det tidligere.

Warholms personlige rekord før i dag var 48,22. I dag løp han inn til den historiske tiden 47,82. Forbedringen på fire tideler er enorm i denne sammenhengen.

- Det kalles et stort jafs, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Det norske friidretsvidunderets svært høye laktatnivå på oppløpet - hvor Samba kom spurtene forbi til årsbeste i verden - tyder på at 22-åringen kan ha en enda bedre tid inne.

Sier unnskyld til svensk legende

Uansett fortsetter Warholm å imponere på den største arenaen.

Dimna-gutten slo dessuten svenske Sven Nylanders 22 år gamle nordiske rekord. Nylander løp på 47,98 i OL-finalen i 1996, altså samme år som Warholm ble født.

22 år senere slo sunnmøringen svenskens rekord med 16 hundredeler.

- Jeg ber om unnskyldning, mister Nylander, sier Warholm til TV12 - ifølge Expressen - etter å ha overtatt den nordiske rekorden.

- Jeg er glad jeg får låne den nordiske rekorden litt av svenskene nå. Det er fantastisk, fortsetter multitalentet fra Ulsteinvik.

Hylles av Katharine Merry

Den britiske friidrettslegenden Katharine Merry, tidligere verdensener på 400 meter og olympisk medaljevinner, er mektig imponert over Warholm.

- 47.82 på Warholm. Hans sesongdebut ute, 2. plass i stevnet og nasjonalrekord. Wow! skriver Katharine Merry på Twitter om det norske friidretsesset.

Selv var Warholm i ekstase etter superløpet.

- Det er helt fantastisk. Det er noe jeg håpet å få til i løpet av sesongen, men nå gjorde det jeg det på første forsøk. Det er en veldig stor barriere for meg personlig, sier Warholm til NRK.

- For første gang i mitt liv gikk jeg ni hekker med tretten steg og på den siste hekken løp jeg for første gang på fjorten steg, forteller Dimna-gutten, som også delte ut ros til sin overmann fra Qatar.

Ny utfordring

Sunnmøringen løp seg inn i det norske folks hjerter og ble verdensmester på 400 meter hekk i regnværet London i fjor med tiden 48,35.

Abderrahman Samba løp inn til den råsterke tiden 47,57 tidligere i mai og har gitt Warholm en helt ny utfordring. Samba, som er ett år eldre enn Warholm, har tatt enorme steg gjennom vinteren. Framstegene betyr at nordmannen må gjøre det samme.

I fjor fikk Warholm en pangstart på sesongen med karrierens første seier på Diamond League-nivå i stevnet på Bislett Stadion i juni. Dit skal Warholm tilbake neste uke - som det store trekkplasteret i en knallsterk norsk tropp på hjemmebane.

Denne gang vet langt flere hvem Dimna-gutten er enn på samme tid i fjor. Da var det ingen som kjente ham igjen på Karl Johan. Nå er han en av friidrettens store profiler.

- Det er ikke alle som kjenner meg igjen nå heller, men jeg merker klart større pågang, sa Warholm nylig til Dagbladet.