HisTourisk Thor

To mil før mål sto Thor Hushovd med ødelagt sykkel og så hovedfeltet forsvinne. En halvtime etterpå, etter en idrettsprestasjon av de ekstremt sjeldne, sto han med den gule ledertrøya i verdens råeste ritt.

NAMUR (Dagbladet): -  Det er bare helt vanvittig deilig, jeg kan ikke fatte at jeg står her med den gule trøya, sier en matt Thor Hushovd.

Og matt kan han godt være. For dramatikken i forkant av Hushovds historiske opphenting og spurten til andreplass, er nesten for utrolig til å være sann:

To mil før mål ble han påkjørt.

-  Det var dramatisk, og jeg måtte stoppe. En av konkurrentene kjørte i hjulet mitt. Giret fulgte med hjulet rundt, så både bakhjulet og giret ble ødelagt. Dermed måtte jeg bytte til reservesykkelen.

Var nervøs

-  Jeg var redd løpet var kjørt. Var nervøs for ikke å kjøre inn feltet igjen. Jeg brukte 10 km på å få kontakt med feltet, og ble ganske så sliten. Men jeg klarte å samle krefter, lå og hvilte meg noen kilometer, og Julian Dean gjorde igjen alt perfekt da han trakk meg opp til spurt. Jeg kan ikke få takket ham og resten av laget nok, sier Thor.

Crédit Agricole (CA) lot Thors hjelperytter Julian Dean ligge igjen langt framme og vente på Thor, mens resten av laget slapp seg ned og dro Thor fram igjen. Et perfekt opplegg som ble belønnet med det gjeveste som finnes i sykkelverden, ledertrøya i Tour'en.

Bare lykke

Etterpå, etter å ha fått både den grønne ledertrøya og den gule sammenlagttrøya, blitt behørig kysset på kinnet av snertne podie-damer og hilst på kongen av Belgia, var Thor bare lykkelig. Så lykkelig at han ikke kjente han var sliten.

Men veldig opptatt av å takke alle som har hjulpet ham. Familien, venner, laget Crédit Agricole og trener Atle Kvålsvoll.

Lang og ensom vei

For veien fram til den største æren i sykkelverden har vært lang, ensom og hard. Daglige økter på fem- seks timer alene i franske fjell, har bygd opp Thors ekstremt sterke kropp.

-  Thor er mye mer moden i år. Han har jobbet godt gjennom hele vinteren og er mye sterkere enn før, sier CAs trener Dennis Roux.

Olympiatoppens Atle Kvålsvoll har vært Thors nærmeste støttespiller det siste året. Han kan ikke få fullrost 26-åringen.

-  Jeg kjenner ingen utøvere som er så motiverende å jobbe med som Thor, han gir så utrolig mye tilbake. Andre utøvere har fryktelig mye å lære her, det er mange som venter at treneren skal fortelle dem alt. Thor tar masse initiativ selvl, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Gjennom vinteren har Thor tatt flere grep for å forbedre seg som sykkelrytter. Massasje for å løse opp stivhet i kroppen, forsøk i vindtunnel for å forbedre sittestillingen, og et mye mer bevisst forhold til restitusjon.

-  Tidligere var jeg for slapp. I vinter har jeg vært mer bevisst, tatt meg tid til å bare slappe av, fått i meg nok og riktig mat og fokusert på detaljer. Det kan virke pirkete, men har gitt effekt, sier Thor.

Verdt alle offer

At strevet har båret frukter fikk hele verden beviset på i går. Thor Hushovd kunne som første nordmann noensinne klatre opp på pallen og motta den gule trøya. Beviset på at han leder Tour de France.

-  Jeg tror ikke nordmenn forstår hvor enormt dette er. Men heldigvis er interessen stigende, det vises på TV og flere folk følger med. Kanskje kan dette være med på å øke interessen, sier Thor.

Han har drømt om å bære den gule trøya «siden jeg forsto hva Tour de France var», og legger ikke skjul på at det har vært mange ofre på veien. Men det har det vært verdt.

Hverdagen som syklist er ganske ensom. I månedene før sesongen trente Thor helt alene i hjembyen Le Boulou.

-  Det er drømmen om å vinne som driver meg. Jeg vil så gjerne vise at jeg er best og kan vinne, sa Thor i vinter. I går fikk han oppfylt den største drømmen av dem alle.

RÅ PRESTASJON: Robbie McEwen vant spurten, men Thor Hushovd (t.h.) kjempet seg til en imponerende andreplass på reservesykkelen.
STOLT THOR: Drømmen er sann, den gule ledertrøya er i Thor Hushovds besittelse.