HEDRES: Hjalmar Andersen døde natt til onsdag, 90 år gammel. Regjeringen har besluttet at skøytelegenden skal begraves på statens regning. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
HEDRES: Hjalmar Andersen døde natt til onsdag, 90 år gammel. Regjeringen har besluttet at skøytelegenden skal begraves på statens regning. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

«Hjallis» begraves på statens bekostning

- Formet viktige sider av etterkrigstidens Norge.

Regjeringen har besluttet å ære Hjalmar Andersens minne med begravelse på statens bekostning.

Hjallis døde natt til onsdag, 90 år gammel.

Regjeringen kunngjorde beslutningen torsdag.0

- Idrettslegende - Hjalmar Andersen ble en idrettslegende mens skøytesporten var en del av nordmenns identitet, og han gikk inn i arbeidet for norske sjøfolk på en tid da skipsfarten var innvevd i nasjonens sjel. Slik bidro Hjallis til å forme viktige sider av etterkrigstidens Norge, og slik vant han en stor en plass i hjertene til flere generasjoner nordmenn, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Tre OL-gull Hjalmar Andersen vant NM, EM og VM i årene fra 1950 til og med 1952.

Han sikret seg også tre OL-gull på hjemmebane i Oslo i 1952. Da gikk han til topps på de tre lengste distansene, men i alle årene etter at skøytekarrieren tok slutt, har han markert seg.

Hjallis var svært populær i alle år, og det er reist statuer av ham i Oslo, på Hamar og i Trondheim, samt i fødekommunen Rødøy i Nordland.

Falt i hjemmet Skøytelegenden døde på Ullevål sykehus natt til onsdag, etter at han falt i hjemmet sitt i Tønsberg to dager før.

Senest 12. mars i år var Hjalmar Andersen midtpunktet da 90-årsdagen hans ble feiret på Skøytemuseet i Oslo.

Og i januar ble han sammen med Knut «Kupper'n» Johannessen hedret med æresprisen under Idrettsgallaen på Hamar.

(NTB)