BLE FEIRET OG HYLLET: Hjalmar Andersen feiret på Skøytemuseet i Oslo tidligere i mars. I natt døde han. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BLE FEIRET OG HYLLET: Hjalmar Andersen feiret på Skøytemuseet i Oslo tidligere i mars. I natt døde han. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

- Hjallis var en av de største idrettsheltene i norsk historie

Skøytepresidenten i sorg etter legendens bortgang.

• Hjallis er død: Send inn din siste hilsen

(Dagbladet): I natt døde Hjalmar Andersen. Mannen med tilnavnet Hjallis og som vant en drøss med OL-, VM- og EM-medaljer ble 90 år gammel.

Skøytepresident Vibecke Sørensen ble orientert om dødsfallet i formiddag.

- Det er kjempetrist, det er med sorg man mottar budskapet om at vår skøytekonge Hjalmar Andersen er død, sier Sørensen til Dagbladet.

Ikke mulig å erstatte Hun holdt selv tale for Hjallis da 90-årsdagen hans ble feiret med en jubileumslunsj for to uker siden.

- Hjallis har betydd så mye for norsk skøytesport. Vi vil aldri glemme han og prestasjonene som står i historiebøkene. Han er ikke mulig å erstatte. Det er sorg i skøyteforbundet i dag, sier Sørensen.

SORG: Skøytepresident Vibecke Sørensen sier Hjallis var helt spesiell bode som utøver og person. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SORG: Skøytepresident Vibecke Sørensen sier Hjallis var helt spesiell bode som utøver og person. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Han betydde mye ikke bare som skøyteløper?

- Han var en god ambassadør for skøytesporten med sin væremåte. Han var en helt både på og utenfor isen. Han hadde en varme og utstråling son var unik. Han er en av de største idrettsheltene i norske historie

- Vi er utrolig stolte av ham, og savnet er stort.

Ærbødighet Skøytepresidenten har vært i kontakt med Hjallis familie.

- Vi føler stor sorg, men våre første tanker går til hans familie og nærmeste. De har mistet en far, svigerfar og et nært familiemedlem.

Selv er Sørensen glad for alle talene Hjallis fikk i sin jubileumslunsj nylig, der venner og konkurrenter møtte opp for å hylle ham.

- Jeg ble kjent med han etter hans karriere, og møtte en person som har mye humor. Det har vært både spennende og lærerikt å høre om hans idrettstalent.  Det er ikke lenge siden vi feiret han, og en måte var det godt å få uttrykt ærbødigheten til han, sier Sørensen.

- Han er en legende og vi fikk satt pris på at det han har bidratt med.

Kongen For skøytepresidenten tror ikke lengdeløp hadde vært det samme i Norge uten den lune trønderen.

- Han var en en idrettutøver og underholder. Vi har hatt mange skøytekonger, men han var Kongen og bidro til at skøyer ble en nasjonalsport. Han satte en standard som er vanskelig å leve opp til igjen.

LEGENDEN: Hjalmar Andersen tok tre OL-gull på hjemmebane i 1952.  Foto:  Johan Brun/Dagbladet
LEGENDEN: Hjalmar Andersen tok tre OL-gull på hjemmebane i 1952. Foto: Johan Brun/Dagbladet Vis mer