- EN FANTASTISK PERSON: Skøyteorakelet Per Jorsett fulgte Hjallis sin karriere og liv i 65 år, og mener at vennen var like enestående som person som idrettsmann. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- EN FANTASTISK PERSON: Skøyteorakelet Per Jorsett fulgte Hjallis sin karriere og liv i 65 år, og mener at vennen var like enestående som person som idrettsmann. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

- Hjallis var en ener på alle områder

Per Jorsett og Hjallis var venner i 65 år.

(Dagbladet): Per Jorsett (92) var tett på Hjalmar «Hjallis» Andersens karriere og liv fra han møtte Hjallis første gang i 1948 og til de møttes for siste gang på Kong Glads 90-årslag nylig.

Først som reporter i tidsskriftet Sportsmanden i mange år. Deretter som mangeårig skøytekommentator på radio og tv, eller fjernsyn, som Jorsett sier.

I 65 år var de to venner som satte stor pris på hverandre.
Topper alle lister
- Vi var gode venner helt til det siste, sier Per Jorsett til Dagbladet.

Per Jorsett mottok budskapet om Hjalmar Andersens bortgang fra deres felles venn, idrettshistoriker Tom A. Schanke tidligere i dag.

For Jorsett toppet Hjallis alle lister, både som idrettsmann og person.

- Vi snakker stadig om enere i idretten. Men Hjallis var en ordentlig ener. Han var en stjerne som preget våre liv i alle år også etter at han hadde lagt opp. Han levde et like vitalt liv etter idretten, og han var en humørspreder av de helt sjeldne, sier Per Jorsett til Dagbladet.

Paradoksalt nok skulle det være et fall i hjemmet sitt i Tønsberg som tok den norske skøytelegenden fra oss.

37 VM Da de møttes på Hjallis' 90-årslag syntes han at kompisen så forfriskende pigg ut.

- Han hadde selvsagt en høy alder, og når man er 90 så er man på grensa til å gå bort. Jeg fyller selv 93 år i mai, og har litt kunnskap om det, sier Per Jorsett.

Den legendariske skøytereporteren- og kommentatoren dekket 37 allround verdensmesterskap i skøyter som journalist, banespeaker eller radio- og tv-mann, og mange av dem med Hjallis som hovedperson.

Men ett mesterskap overgår naturligvis alt annet:

OL i Oslo i 1952, hvor Hjallis også var norsk flaggbærer.

Tre OL-gull Hjalmar Andersen vant OL-gull på 1500 meter, 5000 meter og 10.000 meter.

Det var ingen over. Ingen ved siden.

- Oslo-OL var jo helt enestående for Hjallis sin del. Og det var eventyrlig for oss som fulgte han tett, sier Per Jorsett.

GODE KOMPISER: Per Jorsett (t.v.) og Hjalmar Andersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
GODE KOMPISER: Per Jorsett (t.v.) og Hjalmar Andersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer