- «Hjallis» var en helt for hele nasjonen

Venner og kolleger minnes skøytelegenden.

TØNSBERG (Dagbladet): Gamle venner og kolleger er på plass for å ta et siste farvel med skøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen som i dag bisettes til strålende vårsol over en fullsatt Tønsberg domkirke. De gode minnene om hele Norges Kong Glad er mange.

- Det jeg husker aller best er alle kveldene og stundene hos Tom Schanke, da vi hadde idrettsquiz. «Hjallis» var et naturlig midtpunkt, sier NRKs kommentarveteran Arne Scheie.

- Han var et fantastisk menneske. Det var derfor han ble hetende Kong Glad; «Hjallis» elsket publikum, og publikum elsket ham, sier Scheie, som også drar fram et minne fra Bislett i 1960.

«Hjallis» var på det tidspunktet landslagstrener for det svenske skøytelaget.

- Da han kom på isen var det en jubel som i hans store, aktive dager. En slik jubel har det aldri vært for svenske idrettsfolk i Norge, så det må ha vært for «Hjallis», sier Scheie.

- En nasjonalhelt Erling Lae (66), fylkesmann i Vestfold, vokste opp ved Bislett og husket nettopp det karakteristiske brølet som rystet hele området.

- «Hjallis» var mitt aller første barndomsminne. Jeg husker det bislettbrølet gjennom vinduene som det var i dag. Vi satt og hørte på radiosendingen, mens brødrene mine noterte rundetider, sier Lae.

- Han var en helt både for meg og hele nasjonen, sier han.

Andersen ble født på Rødøy i Nordland, men flyttet tidlig til Trondheim hvor han vokste opp. Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, er i Tønsberg for å ta farvel med byens store sønn.

QUIZKVELDER: Arne Scheier husker spesielt de mange idrettsquizkveldene med skøytelegenden. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
QUIZKVELDER: Arne Scheier husker spesielt de mange idrettsquizkveldene med skøytelegenden. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

- Han var trondhjemmer og har vært det hele livet, selv om han bodde her i Tønsberg. Trondheims borgere og «Hjallis» har alltid hatt et gjensidig kjærlighetsforhold til hverandre. Han er én av tre æresborgere, hvor de to andre er Arve Tellefsen og Liv Ullmann, sier Ottervik.

- Han var på besøk hos oss for halvannet år siden, og gledet pensjonister som han hadde gjort så mange ganger før i oppvekstbyen, sier hun.

Raus Særlig «Hjallis»' varme, omtanke og utstråling dras fram. Skøytehelten behandlet folk med likeverd og respekt, uansett hvem de var. NRK-kommentator Ove Eriksen husker spesielt én episode som understreker hans raushet.

- Det var i Vikingskipet under OL i 1994. Jeg var kommentator og «Hjallis» gjest i studio da Johann Olav Koss skulle ta sitt tredje OL-gull på 10 000-meter, forteller Eriksen.

- «Tror du han slår rekorden din med tre minutter?», spurte jeg «Hjallis». Hans 16.32,60 var jo en legendarisk rekord. «Ja, det tror jeg», svarte «Hjallis», og ga tydelig utrykk for at han faktisk håpet på det. Det er det ikke alle gamle idrettsutøvere som mener oppriktig, sier Eriksen.

Fylkesmann Erling Lae ankommer bisettelsen av Hjalmar " Hjallis" Andersen, i Tønsberg domkirke torsdag.  
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Fylkesmann Erling Lae ankommer bisettelsen av Hjalmar " Hjallis" Andersen, i Tønsberg domkirke torsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

- Senere traff jeg ham ved mange anledninger, og husker ham som en fantastisk historieforteller. Han ble legendarisk i alle forsamlinger han møtte, sier han.

- Spredte varme Også Jarle Pedersen, landlagstrener i skøyter, sier at «Hjallis» «eide» lokalet når han kom inn.

- Jeg har møtt ham mange ganger, og han spredte glede og varme i alle forsamlinger - hvor enn det var, sier Pedersen.

Skøyteløper Per Ivar Moe, som blant annet tok OL-sølv på 5000-meter i Innsbruck i 1964, sier han er stolt over det forløperen gjorde for sporten.

- Hva ville skøytesporten vært uten «Hjallis»? Han gjorde det til en nasjonalsport; han var et stort forbilde, sier Moe.

Folkehelt Idrettspresident Børre Rognlien, tidligere skøytepresident og «Kvitt eller dobbelt»-vinner i emnet skøytesport, opplevde publikumsfavoritten «Hjallis» på stevne én gang.

 Statsminister Jens Stoltenberg signerer kondolanseprotokollen utenfor kirken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Statsminister Jens Stoltenberg signerer kondolanseprotokollen utenfor kirken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Dette var avskjedsløpet hans på Bislett under VM i 1956, og jeg var sju år gammel. Jeg sto i søndre sving, og det var så tettpakket av folk at jeg ble heist opp av bakken, sier Rognlien.

- Jeg husker at han falt på 1500-meter i samløp med Boris Sjilkov. Det hele Bislett lurte på, var om han fikk lov til å gå 10 000-meter. Først var det dørgende stille, men så gikk bislettbrølet til himmels. «Hjallis» kom ut på isen med kalosjer på skøytene. Da skjønte lle at han fikk lov til å gå, sier Rognlien.

- Han kunne ikke vinne, men folket ville se ham! sier idrettspresidenten.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer