Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

RYSA på Norway Cup 2018

Hjalp kenyansk lag til Norge: – Vi oppfyller en stor drøm

Det kenyanske laget RYSA deltar for første gang på Norway Cup med Oppsal-drakter og tre nordmenn på laget.

RYSA: Det kenyanske fotballaget vant 3-0 i åpningskampen mot Nest Sotra. Fotballaget spiller i Oppsal sine drakter og har tre nordmenn med seg på laget. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RYSA: Det kenyanske fotballaget vant 3-0 i åpningskampen mot Nest Sotra. Fotballaget spiller i Oppsal sine drakter og har tre nordmenn med seg på laget. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ett år siden møtte Oppsal gutter 14 et kenyansk lag i åpningskampen på Gothia Cup i Sverige. Lite visste de at møtet skulle bli starten på noe mer enn bare en vanlig fotballkamp.

– Etter kampen kom de norske bort til oss med gaver og vi begynte å snakke sammen. Jeg fikk en sterk følelse om at vi kom til å bli venner, forteller Francis Kariuki Gathua (13) til Dagbladet.

Dette året har Oppsal gjort alt de kunne for å få sine kenyanske venner til Norge.

– Det er utrolig hva fotballen kan viderebringe. Det er klart at når vi ser det vennskapet som har oppstått mellom gutta våre og dem, er det nok til å ville legge inn litt ekstra innsats. Vi oppfyller en stor drøm, sier Kristin Skram Brændvang, foreldrekontakt i Oppsal fotball til Dagbladet.

RYSA: Leder Christopher Njoroge og kontaktperson Kristin Skram Brændvang. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RYSA: Leder Christopher Njoroge og kontaktperson Kristin Skram Brændvang. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Søndag spilte kenyanerne sin første kamp i Norway Cup. På banen var RYSA kledd opp i blå og svarte Oppsal-drakter, og blant de 15 guttene i troppen var tre av dem fra Norge.

– Dette er uvirkelig. For et stort hjerte Oppsal har for oss. Vi har bare møtt dem en gang før, men de har allerede vist at de bryr seg og er glad i oss. Vi kan ikke gjøre annet enn å takke dem for arbeidet de har lagt ned, sier Christopher Njoroge, lederen i RYSA, til Dagbladet.

Innsamlingsaksjon og lotteri

Kristin Skram Brændvang står i dag oppført som kontaktpersonen til RYSA. I forkant av kampen på Gothia Cup i fjor oppdaget hun en video som den svenske venneforeningen til RYSA hadde lagt ut. Der ble gutta tildelt fotballsko og diverse annet utstyr. Da tenkte Brændvang at dette kunne Oppsal gjøre også.

– Vi samlet inn litt brukt utstyr og nærmet oss litt forsiktig etter kampen. Spillerne hadde jo nesten ikke med seg mer enn det dem gikk i. De kommer fra slummen i Nairobi og trenger og blir glad for alt, sier Brændvang til Dagbladet.

Det var i utgangspunktet en familie i Sverige som startet foreningen RYSA Marafiki for å hjelpe RYSA. Marafiki betyr venn på swahili. Familien hadde bodd i Nairobi i fem år og jobbet lenge for å få guttelaget på cup i Norden. Barna kommer fra et fattig strøk og trenger motivasjon og støtte til å ta videreutdanning på skole. Barneskole er gratis i Kenya, men etterutdanning koster penger. Allerede på 90-tallet begynte RYSA å jobbe for bedre vilkår for barn og unge i Nairobi.

– Vi sendte faktisk søknad til Gothia Cup i 1998, men hadde ikke råd til å dra. Det tok oss 20 år før vi endelig fikk dra. Hver dag tenker vi på neste dag, det motiverer oss til å jobbe hardt for målene våre, sier Njoroge.

JUBEL: MYSA stormet banen da RYSA scoret det første målet mot Nest Sotra. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
JUBEL: MYSA stormet banen da RYSA scoret det første målet mot Nest Sotra. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Oppsal kom i kontakt med denne svenske foreningen på Gothia Cup i fjor. Da spurte Oppsal om de kunne bidra med noe mer.

– Den svenske foreningen sa at det hadde vært veldig gøy om vi hadde fått til en dag på Liseberg. Da tenkte vi at vi kunne ta en kronerulling og samle inn. Dette spredde seg til de andre Oppsal-lagene, vi var vel åtte eller ni lag der nede, og de ville bidra også. På få dager hadde vi samlet inn over 20.000 kroner.

– Pengene brukte vi på Liseberg. Gutta fikk til og med 100 kroner i hånda si som lommepenger. De hadde knapt hatt lommepenger før, men det første de gjorde var å ville spandere is på gutta våre. Det var ganske rørende, sier Brændvang.

Så rullet ballen videre. Kontakten med den svenske foreningen ble sterkere og plutselig kom en tanke på bordet.

– Norway Cup og Gothia Cup ligger nærme hverandre i tid. Når vi først hadde bestemt oss for å bidra til å betale for reisen, kunne de like så godt være her i tre uker. Vi ble enige i fjor høst og har vel jobba for det i hele år, forteller Brændvang.

Gjennom lotteri og innsamlingsaksjoner ble drømmen en realitet. Fire dager før starten på den største fotballcupen for barn og unge, ble RYSA godt mottatt i Oslo.

Sterk seier

Søndag spilte de sin første kamp på Norway Cup noensinne. I solsteika forberedte gutta seg til kamp mot Nest Sotra. Både kroppsforskjell og prestasjonene til Nest Sotra i fjorårets cup hadde gjort afrikanerne nervøse. Nest Sotra var store, sterke og hadde slått ut Oppsal sitt lag i fjor.

Likevel tok RYSA raskt kontroll over kampen og kom til flere gode sjanser i første omgang. Blant annet var publikum vitne til et frispark siktet mot høyre kryss, men Nest Sotra sin keeper var ved sine fulle fem og reddet den akkurat.

«De spiller bra,» hvisket publikum overraskende. Mange av RYSAs tilhengere trodde dette ville bli en vanskelig kamp.

HØY SIKKERHET: Marcus og Martinus deltar i sin aller første Norway Cup-turnering. På grunn av et stort antall fans må de kjøres rundt i en egen bil på området. Reporter: Julie Solberg Video: Henriette Eilertsen Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Bare sekunder etter at dommeren hadde blåst i gang andre omgang, kom det første målet. To til kort tid etter. Dommeren fikk store problemer med å holde unna banestormene som jublet av glede. På sidelinja sto nemlig MYSA, også et lag fra Kenya. Laget hadde tatt med seg flagg og skapte god stemning der de sto og heiet på sine landsmenn.

– Det var veldig fint å se at et lag fra hjemlandet vårt kom og støttet oss. Vi skal selvfølgelig se deres kamp i ettermiddag. Det er viktig at vi støtter hverandre, sier Njoroge.

Francis (13) og keeperen Kent (14) hadde følgende å si om kampen.

– Spillerne var ganske store, men vi ville score mål, sier Francis Kariuki Gathua.

– Vi startet kampen veldig bra. Etter hvert forsto vi at motstanderne ikke var like gode som oss, sier Kent Nabwana Wanyama.

NORWAY CUP: Dagbladet møtte popstjerne-brødrene etter deres aller første kamp i Norway Cup. I en uhøytidelig triksekonkurranse får vi svaret på om det er Marcus eller Martinus som er best i fotball. Reporter: Julie Solberg. Video: Henriette Eilertsen. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Tvers av landegrensene

Mads Ertvaag, Tobias Provan Kvadsheim og Noah Nafstad Holmen er de tre norske gutta som spiller på RYSA under årets Norway Cup. På grunn av at deres lag var for få til å stille, fikk disse muligheten til å spille med kenyanerne.

– Det er veldig morsomt å spille med dem, de spiller veldig god fotball, sier Tobias til Dagbladet.

– Vi har møtt dem et par ganger før, så vi kjenner hverandre nå. I tillegg har vi fått litt tid til å trene med hverandre i forkant, sier Noah om det gode samspillet publikum var vitne til på banen.

Gutta forteller om den gangen da de møtte kenyanerne for første gang. I ettertid har gutta brukt mye tid på dugnad for å få vennene sine til Norge.

– Det var ganske spesielt å få sjansen til å bli venn med dem, sier Noah.

Også de kenyanske gutta er opptatt av å få venner over landegrenser.

– I tillegg til å komme lengst mulig i turneringen, håper vi å knytte vennskap med flere fra hele verden, sier Kent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!