Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hjalp Trine til rikdom

I morgen kaster Trine Hattestad spyd for 6,5 millioner kroner i årslønn. Uten Svein Arne Hansens innsats hadde hun bare tjent smuler. Bislett-sjefen brukte både makt og kløkt da han presset spyd inn på årets Golden League-program.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper på en fin julegave fra Trine, sier Svein Arne Hansen til Dagbladet.

Det fosser nemlig penger inn på Hattestads fondskonto i Friidrettsforbundet denne sommeren. De største gevinstene står fortsatt og venter.

  • Med seier i sesongens siste Golden League-stevne i Berlin i morgen kveld blir Trine en av maksimalt fem utøvere som vinner fem av sju GL-stevner. Disse utøverne deler 50 kilo gull likt. Med kilopris på rundt 87000 kroner gir dette Trine 870000 kroner.
  • Trine ligger veldig godt an til å vinne Grand Prix-serien sammenlagt. Det gir en belønning på 200000 dollar - drøye 1,8 millioner kroner.
  • Med seier i GP-finalen i Doha 5. oktober kan Trine cashe ut nye 50000 dollar - 450165 kroner.

Overtalte resten

I friidrett som i annen toppidrett belønnes de som vinner i de store og TV-eksponerte stevnene. For å vinne Grand Prix sammenlagt er det dessuten en forutsetning at øvelsen er med blant de 12 som utgjør sesongen Golden League-øvelser. Bortsett fra GP-finalen i Doha er det seier i Paris, Roma, Oslo, Zürich, Monaco, Brussel og Berlin som gir flest poeng - og mest penger. Men spyd for kvinner hører slett ikke hjemme blant øvelsene med høyest popularitet hos TV-selskapene som betaler moroa. Øvelsen ble også i fjor høst forsøkt skviset ut. I så fall hadde Trine i sitt livs form knapt hatt stevner å delta i. Årslønna hadde neppe passert fjerdeparten av det den blir. Men heldigvis hadde Trine en medspiller som Svein Arne Hansen.

- Jeg har litt å si i arbeidsgruppa som bestemmer øvelsene, sier Hansen.

På høstmøtet i fjor brukte han enkel overtaling for å få spyd inn på programmet:

- Jeg sa: Jeg skal ha spyd for kvinner med uansett. Da kan øvelsen like godt være med i Golden League også.

Og da ble det slik. Vedtaket røper selvfølgelig mer om Hansens posisjon enn argumentets styrke.

Vil ha mer

For Trine kan det være mer rikdom i vente neste sesong. Hansen jobber nå med et bortimot umulig prosjekt: Å få spyd for kvinner med på neste års Golden League-program.

- Vi snakket om det sist da arbeidsgruppa møttes i Monaco for halvannen uke siden. Sjansen er femti-femti, sier han.

Det ville i så fall vært enestående. Spyd for kvinner blir garantert ikke Grand Prix-øvelse neste år, og er derfor i prinsippet ekskludert fra Golden League-serien. Derfor tyr Hansen til Hattestads popularitet for å blidgjøre sjefskompanjongene i de europeiske storbyene.

- Mye kommer an på hvordan Trine gjør det i OL. Hun er flink og populær. Vi har få profiler, sier Hansen.

- Men kanskje er dette bare ønsketenking, legger han til.

Neste år utvides nemlig Golden League fra 12 til 14 øvelser. Det gjør spyd for kvinner enda vanskeligere å smyge inn på tidsskjema - særlig for TV-selskapene.

- Jeg skal fortsette å jobbe for det. Men det er ikke sikkert Zürich, Brüssel og TV vil, sier Hansen.

ENDELIG RIK: Trine Hattestad kan bli en av maksimalt fem utøvere som deler 50 kilo gull.