Hjalp Trine til rikdom

I morgen kaster Trine Hattestad spyd for 6,5 millioner kroner i årslønn. Uten Svein Arne Hansens innsats hadde hun bare tjent smuler. Bislett-sjefen brukte både makt og kløkt da han presset spyd inn på årets Golden League-program.

- Jeg håper på en fin julegave fra Trine, sier Svein Arne Hansen til Dagbladet.

Det fosser nemlig penger inn på Hattestads fondskonto i Friidrettsforbundet denne sommeren. De største gevinstene står fortsatt og venter.

  • Med seier i sesongens siste Golden League-stevne i Berlin i morgen kveld blir Trine en av maksimalt fem utøvere som vinner fem av sju GL-stevner. Disse utøverne deler 50 kilo gull likt. Med kilopris på rundt 87000 kroner gir dette Trine 870000 kroner.
  • Trine ligger veldig godt an til å vinne Grand Prix-serien sammenlagt. Det gir en belønning på 200000 dollar - drøye 1,8 millioner kroner.
  • Med seier i GP-finalen i Doha 5. oktober kan Trine cashe ut nye 50000 dollar - 450165 kroner.

Overtalte resten

I friidrett som i annen toppidrett belønnes de som vinner i de store og TV-eksponerte stevnene. For å vinne Grand Prix sammenlagt er det dessuten en forutsetning at øvelsen er med blant de 12 som utgjør sesongen Golden League-øvelser. Bortsett fra GP-finalen i Doha er det seier i Paris, Roma, Oslo, Zürich, Monaco, Brussel og Berlin som gir flest poeng - og mest penger. Men spyd for kvinner hører slett ikke hjemme blant øvelsene med høyest popularitet hos TV-selskapene som betaler moroa. Øvelsen ble også i fjor høst forsøkt skviset ut. I så fall hadde Trine i sitt livs form knapt hatt stevner å delta i. Årslønna hadde neppe passert fjerdeparten av det den blir. Men heldigvis hadde Trine en medspiller som Svein Arne Hansen.

- Jeg har litt å si i arbeidsgruppa som bestemmer øvelsene, sier Hansen.

På høstmøtet i fjor brukte han enkel overtaling for å få spyd inn på programmet:

- Jeg sa: Jeg skal ha spyd for kvinner med uansett. Da kan øvelsen like godt være med i Golden League også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og da ble det slik. Vedtaket røper selvfølgelig mer om Hansens posisjon enn argumentets styrke.

Vil ha mer

For Trine kan det være mer rikdom i vente neste sesong. Hansen jobber nå med et bortimot umulig prosjekt: Å få spyd for kvinner med på neste års Golden League-program.

- Vi snakket om det sist da arbeidsgruppa møttes i Monaco for halvannen uke siden. Sjansen er femti-femti, sier han.

Det ville i så fall vært enestående. Spyd for kvinner blir garantert ikke Grand Prix-øvelse neste år, og er derfor i prinsippet ekskludert fra Golden League-serien. Derfor tyr Hansen til Hattestads popularitet for å blidgjøre sjefskompanjongene i de europeiske storbyene.

- Mye kommer an på hvordan Trine gjør det i OL. Hun er flink og populær. Vi har få profiler, sier Hansen.

- Men kanskje er dette bare ønsketenking, legger han til.

Neste år utvides nemlig Golden League fra 12 til 14 øvelser. Det gjør spyd for kvinner enda vanskeligere å smyge inn på tidsskjema - særlig for TV-selskapene.

- Jeg skal fortsette å jobbe for det. Men det er ikke sikkert Zürich, Brüssel og TV vil, sier Hansen.

ENDELIG RIK: Trine Hattestad kan bli en av maksimalt fem utøvere som deler 50 kilo gull.