Hjelm blir påbudt i proffsykling

Norske proffsyklister jubler etter at et påbud om hjelm ble vedtatt i dag.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har så langt bare anbefalt bruk av hjelm, men i store sykkelnasjoner som Italia, Frankrike og Spania har det ikke vært påbudt. Etter at kasakhstaneren Andrej Kivilev omkom i en velt forrige måned, har pipen fått en annen lyd.

- Påbud om bruk av hjelm er utelukkende fornuftig. Vi er voksne folk som burde bruke hodebeskyttelse, men gjør det ikke likevel. Derfor er det ikke noe for tidlig at et slikt påbud kommer, sier Norges beste proffsyklist, Kurt Asle Arvesen, til NTB.

Fritt fram på trening

Nå mener han neste steg på veien er å innføre påbud om bruk av hjelm også i treningssituasjoner, slik tilfelle er blant annet i Australia.

- Det merkes svært godt at veiene blir mer trafikkerte og farligere å ferdes langs. Det er verdt å kjempe for et påbud også under trening, sier den regjerende norgesmesteren og Team Fakta-proffen.

Arvesen og Thor Hushovd deltok i etapperittet Paris - Nice, der Kivilev omkom. Begge ble øyenvitner til den tragiske velten, der Kivilev slo sitt ubeskyttede hode i bakken. Cofidis-rytteren døde på sykehus morgenen etter. Kasakhstanerens lege, Jean-Jacques Menuet, sa senere at skadene sannsynligvis ikke ville vært så omfattende om Kivilev hadde brukt hjelm da han veltet. Også Tour de France-direktør Jean-Marie Leblanc gikk i bresjen for å påby hjelmbruk etter tragedien.

UCI ser nå nærmere på hvordan mislighold av de nye hjelmreglene skal straffes. Mulige straffereaksjoner kan bli tidsstraff og/eller tap av UCI-poeng. De nye reglene vil ventelig komme på plass i løpet av de nærmeste ukene, slik at de er gjeldende fra og med etapperittet Giro d'Italia. Rittet starter 10. mai med Kurt Asle Arvesen som eneste nordmann på startstreken.

(NTB)

DREPT:</B> Andrei Kivilev ble drept i forrige måned etter at han veltet på sykkelen i et ritt i Frankrike. Andrei Kivilev hadde ikke på seg hjelm da han gikk i asfalten.