Hjelmeset-knockout i Lahtis

Ny norsk makt-demonstrasjon.

Sliteren Odd-Bjørn Hjelmeset (35) utklasset alle og klatret opp på det øverste trinnet på seierspallen for annen gang på en uke.

VM-gullet fra femmila var ikke mer enn en uke gammelt før Hjelmeset sto på startstreken igjen. Men selv om femmila fortsatt satt i beina, fikk konkurrentene på søndagens 15 kilometer klassisk merke hvor seig veteranen er.

- Dette var skikkelig bra, sa Hjelmeset til NTB.

- Jeg åpnet ganske hardt, men fikk vite at jeg var fire sekunder bak Frode (Estil). Men fra første runde og utover gikk jeg veldig fort, fortsatte 35-åringen.

Nok en gang ble det en norsk jubeldag i Lahtis. Eldar Rønning fulgte på annenplass, mens verdenscupleder Tobias Angerer fra Tyskland knep tredjeplassen. Frode Estil ledet rennet de første kilometerne, men ble til slutt nummer fire.

Klar margin

Ingen av dem var i nærheten av Odd-Bjørn Hjelmeset.

Hans første verdenscupseier for sesongen kom med klar margin. Rønning var 26,1 sekunder bak. Det vitner om en ren maktdemonstrasjon av Hjelmeset.

VANT IGJEN: Odd-Bjørn Hjelmeset vant 5-mila i Sapporo-VM for en uke siden, og vant også dagens 15 kilometer i Lahti i utklassingsstil. Foto: SCANPIX
VANT IGJEN: Odd-Bjørn Hjelmeset vant 5-mila i Sapporo-VM for en uke siden, og vant også dagens 15 kilometer i Lahti i utklassingsstil. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er bare han som klarer det. Det var utrolig sterkt. Flere holdt samme fart i starten, men sovnet etter 5-6 kilometer. Odd-Bjørn kjørte samme fart, sa landslagstrener Ulf Morten Aune.

Hjelmeset var mer beskjeden.

- Jeg så at jeg tok 20 sekunder på Frode ganske fort, men Angerer var bare fire og etter hvert ni sekunder bak. Da jeg fikk vite at jeg var 13 foran ham begynte jeg å bli sikker, og inn til mål ble det halvminuttet, forklarte han.

Tom for krefter

Før søndagens 15 kilometer i Lahtis var Hjelmeset usikker på om han skulle stille til start. Sapporo-VM hadde tømt han for krefter, og Hjelmeset vurderte å hvile fram til sprinten i Drammen.

- Jeg var fryktelig sliten, det har vært mye styr etter at jeg kom hjem. Men jeg var på ski torsdag kveld, og følte meg så bra at jeg måtte prøve her. Det kan jo hende at jeg vil være sliten i Drammen, jeg er jo en gammel mann, smilte seierherren.

Fire dager etter verdenscupsprinten i Drammen er det også tid for en ny femmil i Holmenkollen. Kanskje gjentar Hjelmeset bedriften der? Han ser i alle fall fram til rundt to timers blodslit.

- Folk får komme ut så vi får vist oss fram. Det blir moro, jeg gleder meg, sa veteranen.