TRENINGSKOMPISER: Oddbjørn Hjelmeset gratulerer Petter Northug etter femmilsgullet. Hjelmeset skjønner at Petter er sliten, men har ikke tro på at han kommer til å gi seg etter neste sesong. 
Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
TRENINGSKOMPISER: Oddbjørn Hjelmeset gratulerer Petter Northug etter femmilsgullet. Hjelmeset skjønner at Petter er sliten, men har ikke tro på at han kommer til å gi seg etter neste sesong. Foto: ARNT E. FOLVIK / DagbladetVis mer

Hjelmeset nekter å tro at Northug vil gi seg

- Men jeg skjønner godt at både Petter og John blir lei, sier Odd-Bjørn.

||| (Dagbladet): John Northug tok Adresseavisa og resten av sportsavisene litt på senga da han antydet at sønnen Petter Northug jr kan komme til å gi seg etter neste sesong.

- Petter er uberegnelig. Vi har ikke diskutert det veldig inngående. Han skal holde på så lenge det er artig. Det kan være at Petter synes det er nok. Det er ikke sikkert at han fortsetter etter ski-VM neste år, sa pappa Northug.

Odd-Bjørn Hjelmeset er en av Petters nærmeste støttespillere på det norske landslaget, og har bodd sammen med eller ved siden av langrennsesset under store deler av denne sesongen.

Han har samme inntrykk som John Northug: At Petter er veldig sliten. Men at det betyr karriereslutt, har han mindre tro på.

- Jeg kjenner selvfølgelig ikke Petter like godt som hans far, men jeg tror nok det er mer farsrollen som snakker i morgenavisen i dag, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Det som er sikkert, er at det går unna med Petter. I et vanvittig tempo. Og nå går det mot slutten av en sesong der jeg tror han klarte det han satte seg som sine største mål, OL-gull og verdenscuptrofeet sammenlagt. Da blir han nok litt utlada, og sikkert litt «fed-up» av alt. I går kveld, da han kom hjem til Meråker, var han helt sikkert det. Men jeg tror ikke han lengst inne vil gi seg neste år, sier Hjelmeset.

Ingen gjør like mye
Odd-Bjørn har fulgt  det mediekjøret som har fulgt Petter Northug i OL-sesongen på kort avstand. Pressen krever sitt, sponsorene krever sitt. I går gikk reklameguru Ingebrigt Steen-Jensen ut og sa at Petter Northug er tidenes største norske sponsorobjekt. Med det følger mye energikrevende arbeid, og det skjønner Hjelmeset at tar på.

- Har Petter en jobb å gjøre med motivasjonen etter dette året?

- Nei, det tror jeg ikke. Men det er klart, det går som ei kule med ham. Og nå må han få slappe av. Jeg skjønner godt at han kan bli lei, og jeg skjønner godt at John Northug kan bli lei, sier Hjelmeset, og beskriver Petters første uke etter verdenscupavslutningen i Falun som illustrasjon:

- I går var det opplegg i Trøndelag, og det er det sikkert i dag også. Så skal han gå barneskirenn i morgen, før det er NM allerede på fredag. Det er ingen som stiller opp like mye som Petter, kanskje det finnes noen i andre idretter, men ikke i langrenn. De ser nok fram til påskefri, det er hvertfall helt sikkert, sier veteranen.

38-årige Hjelmeset vet litt om hvordan det er å holde på med langrenn år etter år. Men noen råd til Petter Northug om hvordan han skal holde på i 14 år til - som ham selv.

- Det er mange måter å drive på. Noen går fordi de synes det er sinnsykt moro, noen fordi de alltid mener de kan bli litt bedre. Noen fortsetter etter et vanskelig år fordi de har noe å revansjere. Det er hodet som styrer, sier han til Dagbladet.

- Og for Petter sin del, han er jo så ung at om han skulle komme til å gi seg neste år, så har han mer enn god nok tid til å komme tilbake. Se på Thomas Alsgaard som ble nummer fire i Birken nettopp, han er ingen dårlig skiløper selv om han har hatt noen år unna, påpeker Hjelmeset.

Vil gå VM i Oslo
Selv faller Odd-Bjørn Hjelmeset forøvrig innenfor den kategorien løpere som vil fortsette fordi de har noe å revansjere.

OL ble skuffende, landslagsplassen er ikke sikker lenger, men neste år er det VM på hjemmebane.

- Jo, jeg jobber med diverse ting og tang, og det heller nok mot at det blir skiløper av meg neste år.

- Og da er det landslaget du satser på?

- Vi får se hva som skjer. Men jeg har litt lyst. Og det er nok flere som har lyst til å gå VM i Oslo, fastslår Hjelmeset.