Hjelmeset overrasket over Northugs landslagskritikk

- Kan være helt håpløst.

SAMMEN PÅ LANDSLAGET: Petter Northug (t.h.) og Odd-Bjørn Hjelmeset gikk sammen på langrennslandslaget. Her fra et pressemøte i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010, før fem-mila, som ble vunnet av Northug. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SAMMEN PÅ LANDSLAGET: Petter Northug (t.h.) og Odd-Bjørn Hjelmeset gikk sammen på langrennslandslaget. Her fra et pressemøte i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010, før fem-mila, som ble vunnet av Northug. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I dag kom boka «Northug - en familiehistorie» ut. Her kommer Petter Northugs promille og hastighet under fyllekjøringa i mai fram, og som tittelen tilsier, fortelles historien om familien Northug i bokform. 

Men VM-kongen fra Holmenkollen i 2011 benytter også muligheten til å komme med stikk mot Norges Skiforbund og langrennslandslaget, som han valgte å forlate til fordel for privat satsing i fjor.  

«Du skal nesten ikke gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges Skiforbund opplever det som en provoserende handling. Den minste hendelse kan bli oppfattet som kontroversiell, og verst er det i jentemiljøet. Blir du betraktet som kontroversiell, kan du lett føle deg ensom», sier Northug i boka. 

Odd-Bjørn Hjelmeset er overrasket over at Northug er såpass krass mot Skiforbundet, særlig med det bakteppet som den foreløpig usignerte representasjonsavtalen er. 

- Det er vel litt rart at kritikken kommer nå, og at den kommer i ei bok, i stedet for at han sa ifra der og da. Men da har vel ikke Petter hatt noe behov for å si det før, sier tidligere landslagsløper Hjelmeset til Dagbladet.

Håper det løser seg Northug-boka kommer i en periode hvor fyllekjøringa 4. mai er ferdig etterforsket, og hvor en påtale med påfølgende rettssak er rett rundt hjørnet. I tillegg ligger altså den nevnte og mye omtalte representasjonsavtalen mellom Northug og Skiforbundet som et bakteppe. Denne må signeres før 1. november for at Northug, som står utenfor landslaget, skal få lov til å representere Norge i verdenscupen og VM i Falun. 

Pappa John Northug representerer sønnen Petter i forhandlingene. Også Coop skal være med på møtet, men de har sagt at de vil støtte Northug uansett om han blir representasjonsløper eller satser langløp, til tross for at det betyr at han kan forsvinne som sponsorobjekt for dem gjennom hele vintersesongens seks måneder. 

Dermed virker det som om det er opp til Petter Northug selv å bestemme om han vil sette penn til papir. Sånn sett synes Odd-Bjørn Hjelmeset at timinga på boka, hvor Skiforbundet kritiseres av Northug, er noe merkelig. 

- Med den tonen som er mellom Northug og Skiforbundet nå, tror du de kommer til enighet rundt representasjonsavtalen?

- Hvis de ikke har snakket ordentlig sammen i det siste, så er det sikkert helt håpløst. Men jeg vil jo tro det er en dialog i begge systemene for at det skal bli en løsning. Da må Northug signere avtalen, og det veit alle parter. Jeg håper og tror det løser seg. Husk at det ikke ble en løsning før seint i oktober i fjor, så de har god tid, sier Hjelmeset. 

- Synes du det er rart at Northug tar i som han gjør?

-  Ja, det er noe overraskende at han er såpass krass. Men nå er han dønn ærlig, og man skal ha stor respekt for folk som ærlige. Hvis han mener alt som står der, så det er det bra det - at han er helt ærlig, sier Hjelmeset til Dagbladet. 

Viktigst å vinne 42-åringen fra Nordfjordeid understreker at han ikke har lest noe av boka, og at han heller ikke kjenner til hva som har blitt sagt mellom Northug og Skiforbundet.

Samtidig er han enig med skiesset fra Mosvik i at det er viktig å få lov til å gå egne veier.

Hjelmeset mener imidlertid ikke at det er noe stort problem å få lov til å være utenfor boksen. 

- Det er så mange forskjellige personligheter på et landslag at det egentlig blir vanskelig å definere hva som er innenfor eller utenfor boksen. Det som derimot synes helt klart, er at for å bli god må man være ekstrem på et vis. Sånn sett er det veldig viktig å være utenfor boksen, alle må få lov til å være seg selv. Hvis vi ser på store skinavn som Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard, Frode Estil, Petter Northug -  ingen av dem har gjort noe helt likt. Det eneste de har helt til felles, er å vinne mange medaljer, sier Hjelmeset.