ER GJENNOMTRENT: Odd-Bjørn Hjelmeset har aldri løpt maraton før, men sikter seg inn mot ei tid på rundt to og en halv time.  FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
ER GJENNOMTRENT: Odd-Bjørn Hjelmeset har aldri løpt maraton før, men sikter seg inn mot ei tid på rundt to og en halv time. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Hjelmeset skal løpe New York maraton uten å innta væske

Mens deltakelsen spøker for de 31 han skal løpe sammen med.

(Dagbladet): New York er hardt rammet etter at orkanen «Sandy» feide inn over den amerikanske østkysten mandag kveld.

Likevel tyder det meste på at verdens største maratonløp - New York maraton - går av stabelen som planlagt søndag. 47 000 deltakere er påmeldt, og arrangøren både tror og håper at de ikke vil bli skuffet.

- Vi gjør alt vi kan for å få New York maraton på beina. Tiden er på vår side, sier løpssjef Mary Wittenberg til New York Times.

Kamp mot klokka
Blant de påmeldte er 32 personer som løper til inntekt for Aktiv mot kreft, stiftelsen som New York maraton-dronningen Grete Waitz stiftet sammen med Helle Aanesen i 2007. Langrennsprofilene Bente Skari og Odd-Bjørn Hjelmeset stiller begge til start for den veldedige organisasjonen.

Men bare sistnevnte kan føle seg noenlunde trygg på å komme seg avgårde. Hjelmeset flyr nemlig ikke over Atlanteren før på lørdag, mens de fleste andre som løper for Aktiv mot kreft har planlagt avreise torsdag.

- Jeg har god tid, og er ikke veldig bekymret. Jeg er stolt over å springe for Aktiv mot kreft. Det er viktig å støtte dem, men jeg tror andre blir mer lei seg enn meg om det ikke blir noe New York maraton i år. Jeg skal alltids finne et nytt maraton, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Helle Aanesen i Aktiv mot kreft er noe mer stresset.

- Det blir akkurat på hengende håret, men vi håper fremdeles. Vi har ikke fått noen andre meldinger enn at det skal gå. Men det siste jeg hørte fra vår representant i United Airlines er at det store ødeleggelser på Newark (flyplassen). Flere av terminalene er uten strøm, det er masse knuste ruter og et stort stykke arbeid som må gjøres. Flyet vårt går torsdag morgen. Jeg er fremdeles optimist, men det er ikke den største marginen, sier hun.

Opptatt av sikkerheten
Alle de 32 som løper betaler 50 000 kroner hver til organisasjonen. Hjelmeset, som er sponset av energiselskapet Los, spytter inn det dobbelte.

UNDER VANN: Store deler av New York er oversvømmet, og ødeleggelsene er store. Men arrangøren av New York maraton jobber på spreng for at de 47 000 påmeldte skal få løpe som planlagt førstkommende søndag. Foto:   Christos Pathiakis/Getty Images/AFP
UNDER VANN: Store deler av New York er oversvømmet, og ødeleggelsene er store. Men arrangøren av New York maraton jobber på spreng for at de 47 000 påmeldte skal få løpe som planlagt førstkommende søndag. Foto: Christos Pathiakis/Getty Images/AFP Vis mer

Med ledsagere og det hele kan Aktiv mot kreft få inn nærmere enn million kroner på gigantløpet. Men selv om alt skulle skjære seg, enten med fly, avlysning eller begge deler, er ikke Aanesen bekymret for at den viktige inntektskilden fordufter.

- Om folk ikke får løpt, får de muligheten neste år. Da har de allerede samlet inn penger til formålet, og så viderefører vi det til året etter så godt vi klarer. Så regner jeg med at vi eventuelt får refundert hotell og flybilletter i henhold til forsikringene våre. Mine bekymringer blir selvsagt peanøtter i det store bildet, og det viktigste er menneskene som er direkte berørt av naturkatastrofen. Samtidig vil jeg synes det er kjempeleit om de 30 løperne våre som har trent et år, og som har gledet seg, ikke får muligheten til å løpe, sier hun.

Odd-Bjørn Hjelmeset har løpt mye på asfalt den siste tida for å forberede seg, og har siktet seg inn mot en tid rundt to og en halv time. Men for øyeblikket er han vel så opptatt av ødeleggelsene «Sandy» har forårsaket i New York - og at man ikke tar noen sjanser med å gjennomføre et maraton uten at sikkerheten er 100 prosent.

- Jeg blir jo lei meg på New York sine vegne. Det er veldig viktig at sikkerheten står i førersetet, så det ikke er farlig verken å stå ved løypa eller å løpe.

Sliter med magen
Selv om Hjelmeset er mer gjennomtrent enn de fleste, og har mottatt Egebergs Ærespris for sine prestasjoner i 3000 meter hinder og motbakkeløp i tillegg til langrenn, er han forberedt på at 42 kilometer til fots blir noe helt annet enn en femmil på ski.

Og han har en annen utfordring som kan by på store problemer.

- Som langrennsløper sleit jeg ofte med å få inn væske underveis. Jeg tror det blir et maraton uten væskeinntak. Det er fordi jeg sliter fælt med magen, jeg greier ikke å ta det inn. Så jeg får satse på å komme meg fort i mål, på rundt to og en halv time, sier Hjelmeset.

- Hvor hardt blir et maraton sammenlignet med ei femmil, tror du?

EGEBERGS ÆRESPRIS: Odd-Bjørn Hjelmeset er hedret med norsk idretts høyeste utmerkelse for sine prestasjoner i langrenn og 3000 meter hinder/motbakkeløp. 
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
EGEBERGS ÆRESPRIS: Odd-Bjørn Hjelmeset er hedret med norsk idretts høyeste utmerkelse for sine prestasjoner i langrenn og 3000 meter hinder/motbakkeløp. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Det kan nok ikke helt sammenlignes. Jeg tror det er veldig viktig å løpe jevnt i et maraton. Mange sparer krefter i første halvdel, så de har noe å gå på mot slutten. Jeg har gått fem mil på ski mange ganger, der det har vært mange oppoverbakker og hvile i nedoverbakkene, og da har jeg stort sett hatt kontroll. Her kommer jeg til å forsøke å holde jevn fart hele veien.

Bente Skari har for øvrig satt seg som mål å løpe på tre timer og 20 minutter.

- Jeg må i hvert fall slå henne, gliser Hjelmeset.