INGEN GARANTIER: Odd-Bjørn Hjelmeset (40) vil sette karrierepunktum med ei siste Kollen-femmil, men får ingen garantier fra mannen som tar ut laget. Foto: Arnt E. Folvik
INGEN GARANTIER: Odd-Bjørn Hjelmeset (40) vil sette karrierepunktum med ei siste Kollen-femmil, men får ingen garantier fra mannen som tar ut laget. Foto: Arnt E. FolvikVis mer

Hjelmesets Kollen-drøm kan bli knust

- Hadde vært veldig kjekt å få avslutte karrieren med det løpet.

(Dagbladet): Odd-Bjørn Hjelmeset (40) vil sette karrierepunktum med ei siste Kollen-femmil, men får ingen garantier fra mannen som tar ut laget.

- Jeg hørte på radioen her om dagen at jeg hadde lagt opp. Men det har jeg aldri sagt noe om selv, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Derimot har han en plan om å gjøre det når denne vinteren er over. Men først håper han å få med seg Kollen-femmila en siste gang.

- Det er det jeg trener for. Det er målet. Det hadde vært veldig kjekt å få avslutte karrieren med det løpet, erkjenner Hjelmeset.

Ligger dårlig an Kollen-vinneren fra 2007 får imidlertid ingen garantier av landslagssjef Vidar Løfshus, som skal velge ut de 18 norske herreløperne til rennet lørdag 11. mars.

- Han er ikke utelukket. Men i øyeblikket ligger han dårlig an, fastslår Løfshus overfor Dagbladet.

- Hva skal til for at han blir tatt ut?

- Han må begynne å gå noen skirenn. Han burde ha gått norgescup i Trondheim for tre uker siden, og han bør definitivt vise seg fram på Gålå til helga. Vi tar ikke ut noen bare på gamle meritter, klargjør Løfshus.

- Jeg går skirenn hele tida, jeg, parerer Hjelmeset.

Men faktum er at han i vinter kun har gått ett renn med FIS-status. Det var da han ble nummer åtte i et nasjonalt renn på Beitostølen tidlig i desember. Hjelmeset har prioritert jobben som ekspertkommentator og reporter i forbindelse med TV 2s langløpssendinger.

- Som ekspertkommentator — synes du det er riktig at en 40-åring uten vinnersjanser tar plassen fra en ung løper som kan få erfaring?

- Hadde det vært veldig mange sterke unge løpere, kunne man kanskje sagt det. Men sånn er det jo dessverre ikke. Jeg føler meg ganske trygg på at det ikke er så mange som 18 som er bedre enn meg på ei klassisk femmil.

Vinner ikke Og 40-åringen innrømmer at han ikke vil være en vinnerkandidat.

- Jeg satt og så på tremila fra Nove Mesto, og jeg hadde nok ikke klart å henge med i det tempoet de satte opp der lenge. Du verden, jeg var imponert. Men jeg er i brukbar form.

- Blir du skuffet hvis du ikke får gå?

- Det vil ikke være den største nedturen i karrieren. Men det hadde vært fantastisk moro å få gå.

Og landslagssjef Løfshus lukker altså ikke døra kategorisk.

- I tillegg til de 18, kommer vi nok også til å ha ei lang reserveliste. Vi er forberedt på at det kan komme en del forfall etter Vasaloppet søndagen i forveien, forteller Løfshus.

Er Kollen-historisk Selv om Odd-Bjørn Hjelmeset ikke skulle få ei siste Kollen-femmil, kan hans navn bli stående lenge i skihistoriebøkene.

Med seieren i 2007 er Hjelmeset nemlig den siste som har vunnet Holmenkollens 50-kilometer i intervallstart i klassisk stil.

I 2008 ble Anders Södergren den hittil siste vinneren av en intervallstart i fristil.

Siden har Kollen-femmila vært arrangert som fellesstart, og slik ligger det an til å fortsette.