Hjelmseth den store straffehelten etter thriller-kamp

- Det er helt, helt sinnsykt!

TIL FINALE! De norske jentene kunne slippe jubelen løs etter at finalebilletten ble sikret. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TIL FINALE! De norske jentene kunne slippe jubelen løs etter at finalebilletten ble sikret. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Norge - Danmark 1-1 (1-0) 5-3 etter straffesparkkonkurranse.

NORRKÖPING (Dagbladet): Etter 120 dramatiske minutter og straffesparkkonkurranse kunne Norge slippe EM-jubelen løs. Ingrid Hjelmseth reddet to straffespark, og ble den store helten for de norske jentene. Særlig den ene redningen var det skikkelig klasse over.

- Det er helt, helt sinnsykt! Det var kjipt at det ble straffesparkkonkurranse, men ingenting er bedre enn å vinne da. Det er helt fantastisk, sier en ekstatisk Hjelmeseth til NRK.

DEN STORE HELTEN: Keeper Ingrid Hjelmseth reddet to strafferspark.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DEN STORE HELTEN: Keeper Ingrid Hjelmseth reddet to strafferspark. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Norge var tre minutter unna EM-finale, men så dukket Mariann Knudsen opp og stanget ballen ballen i mål etter en stuss fra en norsk spiller. Dermed ble det ekstraomganger.

- Den var tøff å få, men vi ga dem for store muligheter. Det var noen taktiske utfordringer, men vi klarte det heldigvis til slutt, sier landslagssjef Even Pellerud til NRK.

Analysert Danmark Etterpå var landslagssjefen full av lovord om sin sisteskanse Ingrid Hjelmseth.

- Hun var matchvinneren i dag. Vi har analysert dem grundig og det betalte seg i dag, sier landslagssjef Even Pellerud.

PANGSTART: Marit FIane Christensen sendte Norge i ledelsen med magen. Her jubler de norske jentene etter ledermålet. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB Scanpix
PANGSTART: Marit FIane Christensen sendte Norge i ledelsen med magen. Her jubler de norske jentene etter ledermålet. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB Scanpix Vis mer

- Hun ga oss et fantastisk utgangspunkt. Hun er en av verdens beste keepere, sier kaptein Stensland.

Danmark hadde et psykologisk overtak med den sene scoringen, men det var Norge som skapte mest i ekstraomgangene. Elise Thorsnes fikk den største muligheten da hun skjøt nesten rett på keeper fra en god posisjon. Og kampen gikk til straffesparkkonkurranse.

Sikker fra krittmerket Fra krittmerket bommet Danmark på sine to første straffespark. Og da lå veien åpen for Norge. De norske jentene scoret på alle sine straffespark, og Trine Rønning satte den avgjørende scoringen.

- Det er ene og alene Ingrids fortjeneste. Jeg fikk bare sjarmøretappen, sier Rønning til pressen etter kampen.

KALDDUSJ: Mariann Knudsen utlikner for Danmark. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB Scanpix
KALDDUSJ: Mariann Knudsen utlikner for Danmark. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB Scanpix Vis mer

Norge møtte et lag som ikke hadde vunnet én eneste kamp i mesterskapet. Med to uavgjorte kamper i gruppespillet gikk naboene i sør videre etter loddtrekning, og i kvartfinalen slo de ut Frankrike etter straffesparkkonkurranse.

Men Norge sliter normalt mot Danmark, og hadde ikke slått kveldens motstander siden 2006. Likevel var det Norge som kom best i gang. En presis corner etter snaut to minutter landet på magen til Marit Fiane Christensen som var på rett plass. Forsvarsspilleren sendte de norske jentene enkelt i ledelsen.

Tverrligger Ada Hegerberg viste hva hun kan i oppgjøret mot Spania i kvartfinalen med en riktig perlescoring. I dag holdt hun på å toppe den scoringen i den første omgangen. 18-åringen dro seg fri med en herlig finte før hun hamret ballen på oversiden av tverrliggeren med «feil bein».

Danmark skapte ikke de største sjansene, men det var likevel de som hadde ballen mest og styrte spillet. Særlig Katrine Veje var aktiv på venstrekanten, men lagkameratene klarte ikke å sette ballen i nettet.

I den andre omgangen la Norge seg lavt, og Danmark fortsatte å styre spillet. Tanken var nok å komme på kontringer, og det lyktes nesten for Norge etter timen. Caroline Graham Hansen avsluttet en strålende norsk kontring, men ballen gikk rett på den danske keeperen. Like etterpå ble en skuffet Graham hansen tatt av banen.

Norge møter Tyskland i finalen i Stockholm førstkommende søndag klokka 16.00. Norges Fotballforbund har fått tusen ekstrabilletter til kampen, melder NTB.