HORROR: Det var ikke mye som minnet om glansdagene på Lillehammer under gårsdagens hopprenn. En og annen tilskuer kunne skimtes i mørket. Foto: Tore Ulrik Bratland
HORROR: Det var ikke mye som minnet om glansdagene på Lillehammer under gårsdagens hopprenn. En og annen tilskuer kunne skimtes i mørket. Foto: Tore Ulrik BratlandVis mer

Hjelp - det spøker på Lillehammer

Bardal: - Var litt lite folk.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Da Lillehammer arrangerte vinter-OL i 1994, var hoppbakkene et spektakulært syn. Norske flagg vaiet i vinden. Og Espen Bredesen og Co. hoppet ut i et folkehav.

Den norske nasjonalfølelsen var på sitt sterkeste. Og den ble ikke mindre da den tyske frekkasen med bart - Jens Weissflog - viste fingeren til publikum.

Annerledes var det i går.

Da verdenscupsesongen åpnet med mikskonkurranse for kvinner og menn, var det omtrent folketomt og en spøkelsesaktig stemning i Lysgårdsbakkene.

Norges ener, Anders Bardal, sier:

- Det var litt lite folk. Men det var ikke akkurat vinterfølelse. Kan hende vi klarer å øke interessen etter seieren i dag.

Overdrivelse «I dag» var naturligvis i går, da det norske laget vant mikskonkurransen. Men at det var hysteri rundt hopperne, blir en overdrivelse.

- Det var pluss/minus 1000 mennesker der totalt, mener Stein B. Olsen i organisasjonskomiteen. Da er nok funksjonærer og pressefolk tatt med. Lysgårdsbakkene tar 40.000 tilskuere.

Å få åpne ballet i verdenscupen, er fylt med prestisje. Men i går ble ingen imponert av rammene rundt, selv om det ikke var mye å utsette på TV-bildene. De ble laget av kringkastingsfolk som kunne faget sitt.

Å tekkes det store TV-markedet i Tyskland og Polen, er særdeles viktig i denne bransjen.

- Alle barn under 16 år går gratis. Vi har også distribuert 3000-4000 gratis billetter. Men vi kan ikke tvinge folk ut i regnværet. I går var den største prestasjonen at vi klarte å gjennomføre arrangementet, mener Stein B. Olsen.

Og har litt rett. Mens det nesten ikke er et snøfnugg ellers på Lillehammer, er det full snødekning i hoppbakkene.

Musikk Deltaker på det norske vinnerlaget i går, Anette Sagen, sier:

- Jeg hadde håpet på flere folk. Men det får vi ikke forandret på.

- Hva er nøkkelen til et vellykket arrangement?

- Å lage liv med musikk og stemning. Invitere skoler, svarer Sagen.

Norge arrangerer verdenscuprenn på fire steder denne sesongen: Lillehammer, Vikersund, Trondheim og Holmenkollen. Etter fjorårets publikumsfiasko i Kollen, har det vært ekstra fokus på å trekke tilskuere.

200 kroner På Lillehammer står det i alle fall ikke på prisene. En helgebillett koster 200 kroner. For en voksen enkeltbillett må du ut med 100 kroner.

Åpningshelga i verdenscupen fortsetter i dag med individuelle renn for kvinner og menn i den lille bakken. I morgen skal gutta i aksjon i stor bakke.

- Vi håper på 7000-8000 tilskuere totalt sett, sier Olsen.

GODT HOPP: Anders Bardal sikret norsk seier i den blandede lagkonkurransen i går.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX
GODT HOPP: Anders Bardal sikret norsk seier i den blandede lagkonkurransen i går. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX Vis mer