UTSPILT: Tøff OL-åpning for verdensmester Norge. Marit Malm Frafjord, Heidi Løke og Nora Mørk var sjanseløse mot Brasil på tross av Mørks glitrende 12 mål på 12 skuddforsøk. FOTO:: Vidar Ruud / NTB scanpix.
UTSPILT: Tøff OL-åpning for verdensmester Norge. Marit Malm Frafjord, Heidi Løke og Nora Mørk var sjanseløse mot Brasil på tross av Mørks glitrende 12 mål på 12 skuddforsøk. FOTO:: Vidar Ruud / NTB scanpix.Vis mer

Hjelp, her mistet Norge sin eneste OL-favoritt!

Alt for veike mot Brasil.

JODA; håndballjentene har tapt åpningskamper i store mesterskap før og stått igjen som mestere. Men likevel:

  • Dette var en skikkelig smell.

Ikke fordi Brasil førte kampen nesten tvers igjennom og vant ganske greit, men mest hvordan det skjedde. For her var det en tydelig fysisk forskjell i en sport der vi er blitt vant til at Norge ligger langt framme akkurat på det feltet.

Mer og mer kom den snikende følelsen av at dette norske laget egentlig ikke hadde noe særlig å svare med i møtet med en sterkere, råere og mer kynisk motstander. Det er en ekkel forskjell for en tittelforsvarer helt i starten på en olympisk turnering.

OM forskjellen bare var der fordi dette var kampen da alt forsvarsarbeidet ble noen tiendedeler for treigt og noen centimetere for kort, gjenstår å se. I en lagidrett er sånt ofte smittende, og det skjedde også her. Det som startet som litt passivitet gjennom en førsteomgang der Norge dekker over defensive problemer med høyt offensivt tempo og Nora Mørks effektivitet, ble til alt for forsiktig da Brasil dro fra gjennom andreomgangen.

Det også er trist nytt. Nettopp det solide fysiske forspranget har gjerne gitt håndballjentene en fordel gjennom kampene. Nå ser det annerledes ut.

SAMTIDIG er ikke selve resultatet særlig overraskende. At verdensmesteren fra 2013 på hjemmebane slår gullaget fra 2015, er ingen oddsbombe. Brasil har tilhørt sportens beste lag helt siden de arrangerte VM på hjemmebane for fem år siden.

SKUFFET: Mari Molid må holde rundt Nora Mørk etter tapet mot Brasil i åpningskampen i OL. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKUFFET: Mari Molid må holde rundt Nora Mørk etter tapet mot Brasil i åpningskampen i OL. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Forskjellen er i kulissene. Under mesterskapet dengang var den hjemlige oppmerksomheten mildt sagt laber. Håndballspill for kvinner samlet bare en femtedel av tilskuertallet fra den den samme VM-turneringen sist vinter, og var langt under et snitt på tusen pr. kamp. Nå var køene foran OL-hallen så lange at Future Arena holdt på å stappe seg full til langt ut i kampen. Det antyder en ny framtid også på parketten.

FOR Brasil var rett og slett formidable i medgangen. Ikke bare eksplosive Ana Paula Rodrigues som scoret uansett hva Thorir Hergeirsson fant på av mottrekk, men hele laget fra den rutinerte målvakten Mayssa Pessoa til kantene.

Også var de desidert best på sportens nye, gode regler som for eksempel gjør det mer fristende å gamble uten målvakt i spill i undertall:

  • Hjemmelagets 2 - 0 seier i de to første utvisningsminuttene da for første gang måtte klare seg 6 mot 7, viste seg å være ganske avgjørende.

Det skapte stemningen i hallen, ga den nødvendige selvtilliten til å satse enda mer offensivt og tvang de norske jentene til å halse etter.

DET gjorde de altså kampen ut, og kvittet seg definitivt med favorittstempelet i denne olympiske håndballturneringen.

For den regjerende verdensmesteren har på bare litt over et halvt år tilsynelatende mistet det fysiske forspranget, den vante fordelen av å ha de beste målvaktene og tryggheten i et kompakt forsvarsspill.

Fullt så ille er det neppe for et lag som er vant til å være best . Til mandag kan mye være på plass igjen. Så spørs det om det i seg selv blir bra nok i en internasjonal kvinnehåndball som heldigvis utvikler seg både i regler og kvalitet.

Da går det an å gå på en smell mot imponerende Brasil. Det selv om Norge akkurat mistet sin absolutt eneste gullfavoritt i Rio.