PRESSES AV POLITIET :  INTERPOL sitt oppgjør med Sepp Blatters FIFA vil tvinge fotballen til å skifte ledelse. Ingen internasjonal idrettsbevegelse kan rydde opp i juks uten hjelp av det alminnelige rettsapparatet. FOTO:IAFP / Fabrice Coffrini.
PRESSES AV POLITIET : INTERPOL sitt oppgjør med Sepp Blatters FIFA vil tvinge fotballen til å skifte ledelse. Ingen internasjonal idrettsbevegelse kan rydde opp i juks uten hjelp av det alminnelige rettsapparatet. FOTO:IAFP / Fabrice Coffrini.Vis mer

Hjelpeløs uten politi

Litt etter litt innser alle andre enn FIFA at idretten ikke stopper eget juks uten støtte fra resten av samfunnet.

DEN danske sykkelskandalen viser hvor hjelpeløs internasjonal idrett er mot juks uten å få juridisk støtte fra det vanlige rettsapparatet:

•• En kommisjon fra idretten selv avslører at dansk sykkelsport på elitenivå de siste tiårene har vært et eneste stort dopingrede, men alle de skyldige går fri.

Alt de aktive har innrømmet av nytt juks blir dekket av foreldelsesfristen på åtte år. Den danske sannhetskommisjonen basert på de mistenktes egen vilje til å rydde opp, manglet rettsmidler til å presse de involverte syklistene hardere.

Denne juridiske kraften har bare politiet.

DET er grunnen til at de største dopingavsløringene nå er knyttet til det sivile rettsapparatet. Slik presset amerikanske myndigheter endelig fram nok av sannheten om Lance Armstrongs systematiske juks, på det viset har Italia blitt kvitt ryktet som dopversting og sånn vinner kampen mot usportslig svindel fram i land etter land.

Denne tydelige utviklingen i global idrett er årsaken til at det internasjonale Fotballforbundet (FIFA) under avgående president Sepp Blatter nå er mer presset enn noen gang etter å ha blitt vraket av INTERPOL. Blatters styring av fotballen har provosert politiet. Det stopper den aldrende FIFA-presidentens villeste tanker om å fortsette likevel, og gir sporten et uløselig problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FOR tidligere denne måneden tok INTERPOL konsekvensen av sin egen etterforskning av FIFA, og avsluttet med øyeblikkelig virkning en samarbeidsavtale med fotballen om å bekjempe kampfiksing:

- Alle eksterne partnere må dele de fundamentale verdiene til INTERPOL og føye seg etter en alminnelig rettsoppfatning, forklarte INTERPOLs generalsekretær Jürgen Stock dette bruddet.

Stort klarere er det ikke mulig å parkere det nåværende FIFA-regimet. I realiteten kan ikke en global sportsorganisasjon fungere videre etter å ha fått utstedt en slik drepende politiattest.

FOTBALLSPORTEN har investert store ressurser i samarbeidet som ble avsluttet. Bare på noen år har FIFA overført nesten 100 millioner kroner til INTERPOL for å finansiere den verdensomspennende aksjonen mot kampfiksing. Denne "Operasjon Sagan" har foreløpig ført til 8400 arrestasjoner, stengt 3 400 spillebuler, hentet inn over 300 millioner kroner i kontanter og stoppet svart spill med en estimert omsetning på mer enn 40 milliarder kroner.

 REDDET AV FORELDELSESFRISTEN:  Bjarne Riis og de andre gamle danske sykkelheltene har fortalt villig vekk om alt som skjedde for mer enn åtte år siden. slik sørger foreldelsesfristen for at de ikke kan straffes. Her jubler Riis med Tour de France-vinner Carlos Sastre; en av de få rytterne hans som ikke er mistenkt for doping. Sastre forlot laget til Riis etter en diskusjon om nytten av dop. FOTO: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet.
REDDET AV FORELDELSESFRISTEN: Bjarne Riis og de andre gamle danske sykkelheltene har fortalt villig vekk om alt som skjedde for mer enn åtte år siden. slik sørger foreldelsesfristen for at de ikke kan straffes. Her jubler Riis med Tour de France-vinner Carlos Sastre; en av de få rytterne hans som ikke er mistenkt for doping. Sastre forlot laget til Riis etter en diskusjon om nytten av dop. FOTO: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet. Vis mer

Nå viser INTERPOL sin mistillit til FIFA ved å betale tilbake flere millioner kroner som politimyndighetene ikke har rukket å bruke til å stoppe kampfiksingen. Det gjelder politiets integritet i påvente av rettsoppgjøret med de internasjonale fotballederne.

TYPISK  nok har allerede INTERPOL funnet seg andre partnere. For en drøy uke siden var Jürgen Stock på den store antigambling konferansen i Oslo og hyllet samarbeidet med den internasjonale olympiske komite (IOC):

- Sammen med IOC skal vi gjenvinne folks tillit til fair play, sa Stock etter at Norge som første nasjon undertegnet Europarådets nye konvensjon mot kampfiksing.

Deretter understreket IOCs etiske sjef Girard Zappeli at det nettopp er støtten fra INTERPOL som gjør det mulig for sporten å sette opp en brannmur rundt rene utøvere og rene idretter.

SÅNN blir spøken som forleden felte FIFAs velformulerte pressetalsmann Walter de Gregorio, mer og mer til virkelig for den idrettsbevegelsen som vil stoppe alt jukset.

Siden du kanskje ikke husker den finten like godt som Sepp Blatter, tar vi reprisen fra talkshowet «Schawinski» på sveitsisk TV der De Gregorio ble bedt om å ta sin beste vits:

- FIFA-presidenten, generalsekretæren og pressetalsmannen sitter i samme bil. Hvem kjører? Jo; politiet!


 INGEN SPØK:  FIFAs pressetalsmann Walter de Gregorio forsøkte seg på en spøk om hvordan politiet kontrollerer oppgjøret mot juks i fotballen. Det slo ikke an hos arbeidsgiverne hans. FOTO  AFP / Fabrice Coffrini.
INGEN SPØK: FIFAs pressetalsmann Walter de Gregorio forsøkte seg på en spøk om hvordan politiet kontrollerer oppgjøret mot juks i fotballen. Det slo ikke an hos arbeidsgiverne hans. FOTO AFP / Fabrice Coffrini. Vis mer