FOR FIRE ÅR SIDEN: Frode Kyvåg (bak) fikk oppgaven som norsk ambassadør for stafetten i 2008, og reiste til Kina med tre utvalgte - (fra venstre) Unni Helland, Ida Granberg og Frank Lidahl.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FOR FIRE ÅR SIDEN: Frode Kyvåg (bak) fikk oppgaven som norsk ambassadør for stafetten i 2008, og reiste til Kina med tre utvalgte - (fra venstre) Unni Helland, Ida Granberg og Frank Lidahl. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Hjelpemannen løp ved siden av meg og ropte «faster, faster»

Frank Lidahl fikk bære fakkelen før OL i Beijing. Det husker han godt.

• Besøk hovedsiden: http://www.dagbladet.no/fakkelstafett

(Dagbladet): Dagbladet, Samsung og NIFs jakt på de norske ildsjelene fortsetter, og det har allerede kommet inn et hundretalls nominasjoner der folk begrunner hvorfor akkurat deres idrettshelt skal få løpe med OL-fakkelen i England neste år.

En som vet godt hvordan det føles å løpe med OL-fakkelen er Frank Lidahl, som var en av de utvalgte før lekene i Beijing for snart fire år siden.

Som ildsjel i Kolstad Fotball reiste Lidahl til Kina, og løp drøyt 100 meter i byen Shenzhen.

- Jeg har fortsatt et veldig klart bilde av den strekningen jeg fikk løpe. Det var et vanvittig folkehav rundt løypa, og alle var opptatt av at ingenting kunne gå galt. I minuttene rett før merket jeg faktisk en voldsom nervøsitet, husker Lidahl i dag.

Men kineserne hadde gjort leksene sine.

«Faster, faster» Løperne ble samlet i ulike busser med hvert sitt startnummer, og ble satt av der de skulle starte sin etappe. Frank Lidahl fikk ansvar for etappe nummer elleve, og med sin egen fakkel sto han der og ventet.

- Og så var det en hjelpemann som hadde ansvaret for å aktivere den «sikringen» som sørget for at fakkelen tente ved vekslinga. Han var en maskin - han løp jo hele veien, sier Lidahl til Dagbladet og ler.

- Det var ikke et smil å spore rundt munnen hans. Og da vi hadde vekslet løp han ved siden av meg og ropte «faster, faster, faster» - jeg fikk jo ordentlig puls på det halvminuttet jeg løp med fakkelen, humrer han.

Lidahl jobber nå som markedsdirektør i Sandefjord Fotball, men minnes de to dagene i Shenzhen med stor glede.

- Det eneste problemet var at jeg hadde fått utlevert treningstøy i kinesisk large - og jeg er vel europeisk XL. Så jeg fryktet lenge at den shortsen skulle revne, sier han.

- Nei, det var veldig gøy å være med, og også det å møte de andre frivillige fra Norge, Sverige og Danmark. Som frivillige flest så har man noe felles gjennom idretten, og man finner tonen med en gang, sier Lidahl.

Nå unner han andre ildsjeler muligheten til å oppleve OL-fakkelstafetten.

- Arbeidet vi gjorde i Kolstad ble jo en inspirasjon for hele lokalsamfunnet. Og det at jeg fikk en tur var ikke bare for meg, men en påskjønnelse for alt klubben har fått til i lokalsamfunnet, sier Frank Lidahl.

Vinn smarttelefon Konkurransen går altså ut på å gi en begrunnet nominasjon av en ung, idealistisk idrettsleder for barne- og ungdomsidrett, som skal få æren av å delta i den Olympiske fakkelstafetten i London 2012.

Nominasjonen kan du sende inn via boksen du finner på http://www.dagbladet.no/fakkelstafett, og i alle sakene om stafetten.

De fire deltagerne som gir de beste begrunnelsene, vinner samtidig en smarttelefon fra Samsung - Galaxy S II, verdi ca. kr 5300.

• Her kan du lese alt om vilkår og regler for konkurransen