Hjelperytter vant da Team Sky parkerte feltet

Chris Froome spurtet til seier.

Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Scanpix
Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Chris Froome er i Tour de France som hjelperytter for Bradley Wiggins, men tok en flott seier på den første fjelletappen i årets Tour.

- Det var fantastisk. Laget kjørte foran helt fra starten. Vi visste at det var vi og BMC som måtte kjøre. Gutta gjorde en kjempejobb, og mange måtte slippe, sier Froome etter etappen.

Team Sky-laget kjørte glimrende opp den siste - knallharde - stigningen mot mål. Edvald Boasson Hagen startet å dra, og kjørte så hardt at store deler av hovedfeltet måtte slippe.

- Planen var at jeg skulle ta over etter nedoverbakken og kjøre opp begynnelsen på den siste bakken, sier Boasson Hagen etter etappen.

- Froome vant, og Wiggins i gult. Det ble en fin Sky-dag?

- Ja, det var en fin nyhet. Jeg visste ikke det, det ble en bra dag da, sier Boasson Hagen til TV2.

Richie Porte tok så over, og også han kjørte meget bra før han gikk tom for krefter. Med 2,5 kilometer igjen av etappen var det bare fem ryttere igjen: Froome, Wiggins, Cadel Evans samt Vincenzo Nibali og Rein Taaramäe.

Evans prøvde å stikke avgårde i en sving, like før bakkens bratteste parti, men Froome og Wiggins holdt lett følge. Helt mot slutten stakk Froome avgårde fra de to sammenlagtsfavorittene og vant etappen med to sekunder.

- Det var egentlig ikke planen å kjøre for etappeseieren, men jeg kjente avslutningen og det gikk. Jeg kunne nesten ikke tro det da Cadel ikke fulgte etter, sier Froome.

Dagens resultater betyr at Bradley Wiggins overtar den gule trøya. Han leder med 10 sekunder på Cadel Evans. Med andre ord: En fantastisk dag for Team Sky.