Hjem i sinne

Vibeke Skofterud har reist hjem fra Pragelato i skuffelse over at Norge valgte å gå med redusert kvote på sprinten framfor å ha med henne.

Nå vurderer hun å satse utenom landslaget.

-  Det blir jo litt tragikomisk det hele, sier Vibeke til Dagbladet. Hun sitter hjemme i Mjøndalen etter en treningstur. I dag ser hun tre norske jenter gå for OL-gull på sprinten. Hun kan ikke forstå hvorfor hun selv ikke fikk sjansen til å bli den fjerde, all den tid hun var disponibel.

-  Jeg hadde lyst som faen til å gå. Jeg føler meg i form og tror jeg kunne bidratt for laget. Noen medaljekandidat ville jeg ikke vært, men hadde jeg kommet videre fra prologen, kunne jeg vært med og gått taktisk for de andre jentene i heatene.

-  Men det viste seg altså at ledelsen heller ville stille med tre jenter enn å bruke meg, sier Vibeke.

Føler seg lurt

Svein Tore Samdal svarer slik på Vibekes utspill:

-  Det var aldri aktuelt. Hun var nominert som reserve på stafetten. Dessuten har ikke Vibeke noen internasjonale plasseringer i vinter. Det har aldri vært noe tema. Skulle vi hatt inn en fjerde løper, måtte det vært Guri Strøm Solli.

I sprinten i Davos før OL var det meningen Vibeke skulle gå. Men det norske apparatet hadde meldt på én løper for mye, og Vibeke ble overtalt til å trekke seg.

-  Jeg følte meg litt lurt der. Og jeg tror det ble meg som måtte trekke meg fordi det ville skape minst oppstyr.

Samdal sier:

-  Det er bare å beklage det som skjedde i Davos. Vi gjorde en feil med påmeldinga som jeg legger meg flat for.

Kutter ut landslaget?

Vibeke Skofterud har hatt en kjip langrennsvinter. Resultatene har uteblitt og OL-deltakelsen ble lik null. Frustrasjonen derimot, er til stede i fullt monn.

-  Jeg har oppfattet at det har vært en del kommunikasjonsproblemer innad i landslaget. Og jeg har vel ikke akkurat følt meg prioritert, sier Vibeke.

Nå vurderer hun å kutte ut alt som har med landslaget å gjøre og satse på egen hånd.

-  Satse skal jeg. Motivasjonen er helt topp. Men jeg skal satse med de støttespillerne som jeg føler er viktige for meg.

En av de personene er Olympiatoppens ernæringsekspert, Jorun Sundgodt Borgen, som Vibeke har samarbeidet med ei tid. Ifølge Skofterud var ikke dette samarbeidet problemfritt for landslagsledelsen.

Vanskelig å godta

-  Jeg følte at det ikke var ønsket. Jeg ble fortalt at skulle jeg ha direkte kontakt med Sundgot Borgen, måtte jeg slutte på landslaget. Jeg sa at ok, da slutter jeg. Etter det løste det seg, sier Vibeke.

Jorun Sundgot Borgen bekrefter samarbeidet med Vibeke, og også at hun har hørt at langrennsledelsen hadde vanskelig for å godta dette.

-  Jeg reagerte sterkt da jeg fikk høre at en av utøverne ikke fikk bruke meg som veileder. Slikt skaper mistillit til vårt tilbud i hele laget. Og kanskje også til meg som fagperson. Jeg synes det var merkelig, utøvere fra andre idretter står nærmest i kø for å utnytte vår kompetanse, sier Borgen.

Svein Tore Samdal sier han ikke kjenner til dette

.
Egil Kristiansen, som overtar som landslagstrener for jentene neste vinter, sier han aldri har hatt noe problem med at Skofterud og Sundgot Borgen samarbeider.

-  Skal jeg fortsette på landslaget, er jeg avhengig av også å få samarbeide med de personene utenfor landslagsmiljøet som jeg føler kan gjøre meg til en bedre skiløper, sier Skofterud.

Etter det Dagbladet forstår, har ikke påtroppende trener Kristiansen noe problem med dette.

SKUFFET: Vibeke Skofterud fikk ikke gå dagens sprint i Torino-OL, og har reist hjem til Mjøndalen. OL-deltakelsen ble lik null.