Hjemmebane ingen fordel

Bare fem skiskyttere har klart å vinne VM-gull på hjemmebane. Det kan bety at hjemmebane ikke er noen ubetinget fordel for Ole Einar Bjørndalen & Co.

Hele Norge forventer at de norske skiskytterne skal ta minst en gullmedalje under mesterskapet som starter i Holmenkollen i morgen. Størst forventninger stiller vi til verdenscuptoer Ole Einar Bjørndalen og til Frode Andresen som vant både sprinten og jaktstarten i Østersund.

Men bare fem skiskyttere har klart å leve opp til forventningene under VM på hjemmebane: På kvinnesiden har ingen norske vunnet VM-gull på hjemmebane. Svenske Eva Korpela (1986) og russiske Svetlana Davidova (1990) er de eneste utenlandske løperne som har klart det.

- Presset er stort

På herresiden består hjemme-gull-lista av russiske Valerij Medvetsev (1990), finske Heikki Ikola (1981) og Olav Jordet fra Vingelen i Østerdalen som vant 20 km under VM på Elverum i 1965.

- Jeg har flere ganger tenkt på hvorfor så mange svikter på hjemmebane, og mener det rett og slett må være nerver. Presset er stort, det er lett å få en bom, sier Jordet til NTB.

Rådet til de norske gullhåpene er både enkelt og klart:

- Jeg tror Ole Einar Bjørndalen og Frode Andresen må gjøre som de har lært for å vinne lørdagens sprint i Kollen. Nøkkelen er ikke å gjøre noe nytt, mener Jordet.

Ikke fiks-fakseri

Både Bjørndalen og Andresen følger Olav Jordets råd under VM. Ingen av dem har gjort noe ekstraordinært i forberedelsesfasen.

- Jeg gjør veldig lite annerledes under VM, i forhold til en vanlig verdenscupkonkurranse. Du kan ikke begynne med noe fiks-fakseri like før et stort mesterskap, sier Bjørndalen.

- Enig med Ole Einar, som jeg anser for å være favoritt. Han er flinkest til å koble ut alt annet under store mesterskap. For min egen del er det viktig å følge faste rutiner. Da går det som regel best, mener Frode Andresen.

borje.kleboe.eidissen@dagbladet.no

HJEMME-GULL: Olav Jordet er eneste norske skiskytter som har tatt VM-gull på hjemmebane.