Hjemmefavorittene har fått lite trening

Champion Øystein Tjomsland er svært usikker på hestenes form etter umulige treningsforhold under og etter det voldsomme snøværet.

(Dagbladet.no): Trener Øystein Tjomsland har stallen sin på dagens arrangørbane, Sørlandet Travpark. Han holdt på å snø inne i det verste uværet i forrige uke.

Hestene har derfor ikke fått den oppladingen med intervaller og hurtigarbeider, som de får til vanlig. De har rett og slett fått det for rolig.

- Jeg har fått gitt hestene en blåser fredag, men aner ikke hvordan dette vil slå ut i løp. Været og forholdene får man ikke gjort noe med. Hestene virker i alle fall pigge og fine, forteller Øystein Tjomsland til Dagbladet.no.

Det er med andre ord helt nytt å gi hester en skikkelig gjennomkjøring dagen før et løp.

Trenerchampionen fra Sørlandet sender ut Stjerne Sara i travritt i dagens første løp.

-Hun holder fin form og jeg synes hun bør regnes blant de tre første i mål.

Hester som er litt lei av løp foran sulky tenner ofte til i travritt. Stjerne Sara vant på Forus sist hun var ute med rytter.

Det ligger an til å bli solstråler og varmegrader på Sørlandet i helgen. Baneforholdene kan dermed bli tunge. Hjemmetreneren frykter tung bane for storvokste Rousseau Detain som skal ut i V5-1.

LITE TRENT FAVORITT: Championkusk og suksesstrener på Sørlandets Travpark er svært usikker på formen til Gam Galant og de øvrige hestene. Foto: HESTEGUIDEN.COM
LITE TRENT FAVORITT: Championkusk og suksesstrener på Sørlandets Travpark er svært usikker på formen til Gam Galant og de øvrige hestene. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

-Han har holdt fin form over lengre tid. Det ser ut til å bli tung bane og mye vann. Det er ikke de beste forutsetningene for ham, stor og tung som han er. Uansett synes jeg han skal regnes i trippelkampen på sin gode form, og jeg ser ikke bort fra at han kan vinne. Men tung bane er ikke hans melodi. For South Aprilia i samme løp som kuskes av bror Vidar gjelder først og fremst en premie.

-Glad Buck T. i V5-2 har ikke vist noe på en stund og vi får håpe på en premie.

-Hva med Thai Gipsy som har stor kapasitet, kan hun stikke av med seieren i Miss Arabellas Æresløp som går som V75-1/V5-3?

-Hoppa var veldig bra sist da hun vant fra tet. Nå er det andre forutsetninger med førti meter tillegg, og det er aldri enkelt. Det kan holde hardt å gå helt til topps, og det er realistisk å tro på en trippelplass som maks. Førti meter tillegg tror jeg blir for drøyt til å rekke til seier, selv om hun speeder fort med løp på vent.

-Thelmas Kid i V75-3 er meldt opp et nivå denne gangen. Det blir hardt å vinne, og jeg tror vi må nøye oss med en ok premie.

-Thai Seaman blir en av de heteste favorittene i V75-5. Er han en berettiget favoritt?

-Det er snakk om en bra hest. Han skuffet meg litt sist, men det viste seg at han ømmet i et kne, som han nå er behandlet for. Han fungerer fint i trening for dagen, men står kanskje noe sjanseartet til i bakspor på sprint. Han er ganske speedig, og med klaff kjemper vi helt i toppen. Han får stå som en outsider.

-Outsider synes jeg også Gam Galant i V75-7 er. Jeg ser ikke på ham som en favoritt over stayerdistanse. Jeg setter et spørsmålstegn ved den lange distansen. I tillegg vippet han akkurat over på 20 meter tillegg. Han har utviklet seg fint og har vunnet tre av sine fire starter i år og støter ikke på de hardeste konkurrentene. Han har heller ingen fordel av tung bane, men gjentar han innsatsen fra sist har han en fin vinnermulighet. Ut i fra forutsetningene denne gang er det riktig å kalle ham en outsider, sier trener og kusk Øystein Tjomsland.

-Hvem vil du si har den beste vinnersjansen av dine hester?

-Da må jeg si Thai Seaman og Gam Galant. Med klaff kan begge vinne, avslutter han.

De som kjenner Øystein Tjomsland vet at han ikke har for vane å strø om seg med vinnere i hytt og pine. Spillerne kan gjøre klokt i å streke av for flere av hans hester på bongen uansett. Tjomsland vinner som oftest minst et løp, når V75-løpene går på hjemmebanen hans. Men denne gang er det i blandet ekstra skepsis og usikkerhet på forhånd.