Hjemmehåpet Murray vil bli tennisens Beckham

Skal gjøre slutt på 73 år med britisk Wimbledon-tørke.

EN HJELPENDE BECKHAND: Andy Murray (t.v.) er inspirert av David Beckhams måte å takle suksess på. Hvis han ryker tidlig ut av Wimbledon, vil han nok først og fremst få samme behandling i pressen som statsminister Gordon Brown (t.h.).Foto: SCANPIX/REUTERS/Philip Hollis/Malaria No More UK/
EN HJELPENDE BECKHAND: Andy Murray (t.v.) er inspirert av David Beckhams måte å takle suksess på. Hvis han ryker tidlig ut av Wimbledon, vil han nok først og fremst få samme behandling i pressen som statsminister Gordon Brown (t.h.).Foto: SCANPIX/REUTERS/Philip Hollis/Malaria No More UK/Vis mer

||| LONDON (Dagbladet): Ingen briter har vunnet herreklassen i Wimbledon på 73 år. Presset på hjemmehåpet Andy Murray er enormt, og han vet hvem han vil lære av.

Ser man bort ifra den (u)ventede finaletriumfen til «Peter Colt» i Paul Bettanys skikkelse i den romantiske komedien «Wimbledon» fra 2004, har det gått 73 år siden en britisk mann gikk helt til topps i tennisturneringen som har gitt navn og handling til den fem år gamle filmen.

Ventetiden ble innledet da mannen som oppfant svettebåndet, Fred Perry, feide tyske Gottfried von Cramm av gressteppet med settsifrene 6-1, 6-1 og 6-0.

Seinere samme år skulle samme Perry bli den siste britiske statsborgeren som har vunnet en Grand Slam-turnering på herresiden da han vant US Open i Forrest Hills, New York.

KILDE TIL HÅP: Det er 73 år siden en britisk statsborger vant Wimbledon, men det var også 71 år siden en brite kunne løfte pokalen i Queens-turneringen før Andy Murray gikk hen og vant generalprøven til Wimbledon tidligere i måneden. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Adrian Dennis
KILDE TIL HÅP: Det er 73 år siden en britisk statsborger vant Wimbledon, men det var også 71 år siden en brite kunne løfte pokalen i Queens-turneringen før Andy Murray gikk hen og vant generalprøven til Wimbledon tidligere i måneden. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Adrian Dennis Vis mer

Murray er 22 år og klar for sin fjerde Wimbledon-turnering. Aldri har han hatt større sjanser til å lykkes:

Førsteseedete Rafael Nadal er ute med skade. Murray har på sin side hatt en god sesong, han vant generalprøven Queen?s på hjemmebane, og han har en god statistikk mot mannen de fleste bookmakere holder som favoritt: Roger Federer.

Etter seieren i Queens-turneringa, for øvrig den første britiske på 71 år, har avisene her borte boltret seg i Murray-stoff. Selvhelengelske tabloider som The Sun og Daily Mail dytter skotske Murray opp og bak i avisene. Og det til tross for at han tidligere har uttrykt seg i antiengelske ordelag:

- Hvem jeg håper vinner VM? Alle unntatt England, sa Murray da han ble spurt hvilket lag han håpet skulle vinne VM i fotball 2006.

Vil lære av Becks

Det sitatet er blitt endelig tilgitt nå i sommer.

Presset på Murray er stort før åpningskampen mot Robby Kendrick i dag, men han nekter å ta av.

- Selv om du blir profesjonell ønsker du å beholde de samme vennene, og du vil ha de samme folkene rundt deg som du alltid har hatt. Du prøver bare å være ærlig med deg selv, og gjøre ting som er viktig for deg, sier Murray til The Sun.

Må ta tak
- Når du begynner å forandre deg som person, får en oppblåst oppfatning av deg selv og ender opp med et stort ego, da blir det et problem. Det skjer ofte i sportsverdenen nå for tida, og David har gjort en stor jobb ved å nekte å la berømmelsen virke inn på seg.

- David virker som en veldig hyggelig fyr, sier tennisstjernen, som er seedet som nummer tre i turneringa, men da er også skadde Nadal inkludert.

Det har vært langt mellom de britiske høydepunktene på ærverdige Wimbledon. I 1996 tok Sir Cliff Richards mikrofonen i en av de regelmessige regnpausene, og framførte sanger foran et forbløffet publikum.

73 ÅR MED GRAND SLAM-TØRKE: Britiske Fred Perry poserer med US Open-trofeet i 1936. Den gang var det få som hadde trodd at det skulle være den siste Grand Slam-triumfen for Storbritannia på herresiden.Foto: SCANPIX/AFP
73 ÅR MED GRAND SLAM-TØRKE: Britiske Fred Perry poserer med US Open-trofeet i 1936. Den gang var det få som hadde trodd at det skulle være den siste Grand Slam-triumfen for Storbritannia på herresiden.Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Men øya trenger noen nå som kan overgå Richards i å prestere på gresset. Ikke minst fordi det nå er bygd et bevegelig tak over centre courten.

At Ann Jones og Virgina Wade har vunnet hver sin damefinale er ingen stor trøst — det var ikke akkurat i fjor det skjedde heller (i 1969 og 1977).

• Roger Federer gikk greit til andre runde i går etter å ha slått Lu Yen-Hsun.

INGEN REPRISE: Verdensener Rafael Nadal (t.h.) sendte Andy Murray ut av fjorårets Wimbledon i kvartfinalen. Tittelforsvareren blir ikke kvitt en kneskade og deltar ikke i turneringen. Dermed trenger ikke Murray å bekymre seg for den hardtslående spanjolen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville
INGEN REPRISE: Verdensener Rafael Nadal (t.h.) sendte Andy Murray ut av fjorårets Wimbledon i kvartfinalen. Tittelforsvareren blir ikke kvitt en kneskade og deltar ikke i turneringen. Dermed trenger ikke Murray å bekymre seg for den hardtslående spanjolen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville Vis mer