- Hjemmepublikum påvirker dommere

Nå er det bevist det mange fotballsupportere har hevdet lenge: Publikum påvirker dommerne til å dømme i favør hjemmelaget. Det viser en ny britisk undersøkelse.

- Ingen tvil om at de mindre rutinerte dommerne lar seg påvirke, sier Viking-trener Benny Lennartson til Dagbladet.

Lennartson har også tidligere denne sesongen uttalt seg krasst om dommeravgjørelser i Norge. Etter at Viking fikk et mål annulert mot Bodø/Glimt nylig, anklaget Lennartson dommer Kjell Alseth for konsekvent hjemmedømming. Nå får han også støtte av en ny britisk undersøkelse publisert i New Scientist.

Klar tendens

Den britiske forskeren Alan Neville ved universitetet i Wolverhampton har kommet fram til at dommere blir påvirket av hjemmepublikum.

Han har gjort en undersøkelse der 40 dommere ble vist film med 47 taklinger fra en Premier League kamp. Dommerne skulle vurdere hver enkelt takling, og ble delt i to grupper. Halvparten så taklingene med lyd, resten uten. Resultatet ble at de som hørte publikums reaksjoner, i en av seks tilfeller dømte snillere mot hjemmelaget enn de som ikke hørte lyd. Det var også de som så kampene med lyd som dømte mest likt det dommeren på den aktuelle kampen gjorde.

Ikke i tvil

Undersøkelsen er gjort under engelske forhold, men Lennartsson er ikke i tvil om at det samme gjør seg gjeldende i Norge.

- Tendensen til hjemmedømming har vært helt klar her i starten av sesongen, sier han.

For Vikings vedkommende kan han trekke fram flere episoder denne sesongen der han mener dommeren har dømt i favør hjemmelaget.

  • Laget snytt for en straffe mot Lillestrøm.
  • En stempling i kampen mot Molde.
  • Det annulerte målet mot Bodø/Glimt.
  • En oversett offside på fem meter mot Start.

- Hadde disse avgjørelsene gått motsatt vei, måtte dommerne hatt politieskorte av banen, sier Lennartsson.

Lennartson innrømmer også at det på hjemmebane har vært flere tilfeller der dommerne har vært snille mot Viking.

- Egentlig vil jeg helst ikke prate om dette. Da blir det vel bortedømming i stedet, sier han.

Uenig

Rune Pedersen, en av Norges mest profilerte dommere, mener imidlertid at både undersøkelsen og Benny Lennartsson tar feil:

- Jeg tror dommere er så nøytrale som de skal være, sier han. Han mener det er andre faktorer som gjør at det kan se ut som om dommeren dømmer i favør hjemmelaget.

- Et bortelag er ofte mer defensivt enn hjemmelaget. Et lag som ligger bakpå lager generelt flere frispark.

Talsmann i VIF-klanen føler heller ikke han har særlig stor påvirkningskraft.

- Jeg synes aldri vi får hjemmefordelen i hvert fall, sier han og legger til:

- Men det er klart at i situasjoner der dommeren er i tvil, og 3000 mennesker unisont roper på hands, er det kanskje mulig han påvirkes litt.