Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hjemsendelsen kan gi nye regler

Hjemsendelsen av Tore Ruud Hofstad (25) fra verdenscupåpningen i Gällivare kan resultere i et nytt regelverk når det gjelder tillatt hemoglobinverdi i blodet.

-  Hederlige utøvere skal ikke rammes hvis de ikke har gjort noe galt. Da er det regelverket det er noe galt med, ikke løperne, sier Inggard Lereim i FIS` medisinske komité til Dagbladet.

Fra 18,5 til 17

Den første hemoglobingrensa som ble satt, var 18,5. Deretter sank den til 17,5 og 17, som er det høyeste tillatte nivået i dag. Tore Ruud Hofstad har rundt 16 i normalverdi, og ble sendt hjem fra v-cupåpningen med en verdi på 17,2.

-  Foreløpig er dette vinterens eneste tilfelle. Hvis hemoglobingrensa på 17 blir et gjennomgående problem og mange nasjoner vil forandre den, kan de be FIS ta opp til vurdering om grensa er riktig. Regelverket er til evaluering jevnlig, og kan bli vurdert på nytt til våren, sier Inggard Lereim.

Hemoglobin

Røde blodlegemer inneholder hemoglobin. Mengden av hemoglobinet bestemmer hvor mye surstoff som kan bringes ut i musklene.

De er avhengig av surstoff for å yte maksimalt i kondisjonskrevende idretter, og en ekstra mengde røde blodlegemer påvirker prestasjonsevnen. Hemoglobin-mengden kan økes ved overføring av blod eller inntak av legemidler som øker opptaket.

-  Naturlig høyt

Ruud Hofstad tilhører den kategorien langrennsløpere som har naturlig høyt hemoglobin-nivå.

-  Selv om jeg ligger litt over snittet, merker jeg ikke noe til det i det daglige. En del i familien min har alltid hatt høye blodverdier, særlig på farssida. Før sesongstarten ble jeg dopingtestet tre-fire ganger. Jeg ble også testet på Beito før jeg ble målt til 17,2 i Gällivare, sier Tore Ruud Hofstad til Dagbladet.

-  Drakk for lite

Foran FIS-testen i Gällivare var han dehydrert.

-  På reisa burde jeg hatt med meg 10 liter vann, men hvem er det som drar med seg det? Morgenen før testen drakk jeg også altfor lite.

-  Vanligvis tar jeg en hemoglobintest selv før FIS-testen, og drikker litt mer hvis nivået er høyt. Det glemte jeg i Gällivare. Jeg burde drukket et par liter til, sier Tore Ruud Hofstad.

Uheldigvis var det ingen lege med i troppen til Gällivare. Løperne er vant til at støtteapparatet hele tida passer på, og stresser ting som at løperne alltid får i seg nok drikke.

-  Løperne er vant til at vi er innpiskere. Teorien til Tore er sikkert riktig. Det er ingen ny situasjon for ham å ha høyt hemoglobin-nivå. I Kuusamo til helga tror jeg han vil få i seg nok drikke, sier landslagslege Hans Petter Stokke.

-  Ledertabbe

Landslagstrener Krister Sørgård er overbevist om at det som skjedde med Tore Ruud Hofstad i Gällivare er et engangstilfelle.

-  Han gikk rett fra trening til test, og glemte å drikke to liter vann. Det var ei tabbe av oss, som vi tar selvkritikk på. Det kommer ikke til å skje igjen i Kuusamo, sier Krister Sørgård.

Tore Ruud Hofstad reiser til Finland torsdag, innstilt på å drikke godt og gå enda bedre.

-  Selv om jeg måtte reise hjem sist, er jeg ikke tatt for noe som helst. Det er ingen grunn til at jeg skal bli mistenkeliggjort. Jeg skjønner at enkelte kan surre sammen noe oppi hodet sitt, men trenger ikke å forsvare meg mot noe som helst, sier Tore Ruud Hofstad.

-  Ingen garanti

Heller ikke i Kuusamo får han noen landslagslege til å passe på seg.

-  Vi har kuttet ut fire renn, deriblant helgas konkurranser i Finland. Som landslagslege kan jeg ikke garantere at det som skjedde med Tore sist, ikke skal skje igjen. Også andre løpere på herresida har et naturlig høyt hemoglobin-nivå. Den største utfordringen er når vi ligger i høyden. Da vil alle verdiene stige de første dagene, for så å falle etter hvert, sier Hans Petter Stokke.

-  Se variasjonene

Kvinnetrener Svein Tore Samdal mener at hemoglobinverdien alene ikke forteller den hele og fulle sannheten, og ønsker seg mer utvidede blodtester.

-  Vi har også løpere som har vært rundt grenseverdiene, og ser problemet ved å få dopingmistanken rettet mot seg. I stedet for bare å se på hemoglobinverdiene, ønsker vi utvidede blodtester som blodprofil-prosjektet legger opp til. Da kan vi også se variasjonene, sier Svein Tore Samdal.

ARVELIG: - Selv om jeg ligger litt over snittet, merker jeg ikke noe til det i det daglige. En del i familien min har alltid hatt høye blodverdier, særlig på farssida.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media