Hjemsendelsen kan gi nye regler

Hjemsendelsen av Tore Ruud Hofstad (25) fra verdenscupåpningen i Gällivare kan resultere i et nytt regelverk når det gjelder tillatt hemoglobinverdi i blodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Hederlige utøvere skal ikke rammes hvis de ikke har gjort noe galt. Da er det regelverket det er noe galt med, ikke løperne, sier Inggard Lereim i FIS` medisinske komité til Dagbladet.

Fra 18,5 til 17

Den første hemoglobingrensa som ble satt, var 18,5. Deretter sank den til 17,5 og 17, som er det høyeste tillatte nivået i dag. Tore Ruud Hofstad har rundt 16 i normalverdi, og ble sendt hjem fra v-cupåpningen med en verdi på 17,2.

-  Foreløpig er dette vinterens eneste tilfelle. Hvis hemoglobingrensa på 17 blir et gjennomgående problem og mange nasjoner vil forandre den, kan de be FIS ta opp til vurdering om grensa er riktig. Regelverket er til evaluering jevnlig, og kan bli vurdert på nytt til våren, sier Inggard Lereim.

Hemoglobin

Røde blodlegemer inneholder hemoglobin. Mengden av hemoglobinet bestemmer hvor mye surstoff som kan bringes ut i musklene.

De er avhengig av surstoff for å yte maksimalt i kondisjonskrevende idretter, og en ekstra mengde røde blodlegemer påvirker prestasjonsevnen. Hemoglobin-mengden kan økes ved overføring av blod eller inntak av legemidler som øker opptaket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.