Hjernekirurg advarer: - En spiller kan virke helt fin, før han faller om og dør

Mange hodeskader i VM.

STYGT: Manuel Neuers kne kunne i verste fall ha ført til at Gonzalo Higuáin fikk epudiral blødning, som i ytterste konsekvens er dødelig. Heldigvis gikk det bra. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix
STYGT: Manuel Neuers kne kunne i verste fall ha ført til at Gonzalo Higuáin fikk epudiral blødning, som i ytterste konsekvens er dødelig. Heldigvis gikk det bra. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Christoph Kramer. Gonzalo Higuáin. Bastian Schweinsteiger. Thomas Müller. Martin Demichelis. 

Fem spillere som alle pådro seg en såpass alvorlig hodeskade at de ble liggende under VM-finalen i går kveld. For førstnevnte gjorde smellen at han måtte forlate banen allerede etter en halvtime, noe som fikk den internasjonale spillerorganisasjonen FIFPro til å reagere. 

- VM-finalen. Toppen av internasjonal fotball, og nå også et kremeksempel på hvordan man ikke skal behandle hodeskader. Spillerne fortjener bedre. Kramer er bare det siste eksemplet på hvorfor fotballen må få en uavhengig person som kan vurdere hodeskader på sidelinjen, skrev de på Twitter.

Kanskje skulle ikke noen av de andre spilt videre heller. Overlege advarer FIFAs egne retningslinjer for håndtering av hodeskader, med særlig fokus på hjernerystelser, lister opp en rekke symptomer (se faktaboks). Dersom minst ett av disse er til stede, skal spilleren tas av banen. 

Men de er nå en gang bare retningslinjer, og ikke vedtatt lov.

Ingunn Rise Kirkeby er hjernekirurg og overlege ved nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet. Hun har fulgt med på VM, og har sett flere situasjoner hvor hun ikke ville latt spilleren fortsette etter hodeskade. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer