<strong>STYGT:</strong> Manuel Neuers kne kunne i verste fall ha ført til at Gonzalo Higuáin fikk epudiral blødning, som i ytterste konsekvens er dødelig. Heldigvis gikk det bra. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix
STYGT: Manuel Neuers kne kunne i verste fall ha ført til at Gonzalo Higuáin fikk epudiral blødning, som i ytterste konsekvens er dødelig. Heldigvis gikk det bra. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Hjernekirurg advarer: - En spiller kan virke helt fin, før han faller om og dør

Mange hodeskader i VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Christoph Kramer. Gonzalo Higuáin. Bastian Schweinsteiger. Thomas Müller. Martin Demichelis. 

Fem spillere som alle pådro seg en såpass alvorlig hodeskade at de ble liggende under VM-finalen i går kveld. For førstnevnte gjorde smellen at han måtte forlate banen allerede etter en halvtime, noe som fikk den internasjonale spillerorganisasjonen FIFPro til å reagere

- VM-finalen. Toppen av internasjonal fotball, og nå også et kremeksempel på hvordan man ikke skal behandle hodeskader. Spillerne fortjener bedre. Kramer er bare det siste eksemplet på hvorfor fotballen må få en uavhengig person som kan vurdere hodeskader på sidelinjen, skrev de på Twitter.

Kanskje skulle ikke noen av de andre spilt videre heller.

Overlege advarer FIFAs egne retningslinjer for håndtering av hodeskader, med særlig fokus på hjernerystelser, lister opp en rekke symptomer (se faktaboks). Dersom minst ett av disse er til stede, skal spilleren tas av banen. 

<strong>ADVARER:</strong> Hjernekirurg Ingunn Rise Kirkeby mener regelverket må strammes inn for å hindre mer alvorlige hodeskader enn hjernerystelse. Foto: Privat
ADVARER: Hjernekirurg Ingunn Rise Kirkeby mener regelverket må strammes inn for å hindre mer alvorlige hodeskader enn hjernerystelse. Foto: Privat Vis mer

Men de er nå en gang bare retningslinjer, og ikke vedtatt lov.

Ingunn Rise Kirkeby er hjernekirurg og overlege ved nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet. Hun har fulgt med på VM, og har sett flere situasjoner hvor hun ikke ville latt spilleren fortsette etter hodeskade. 

- Jeg synes for eksempel det er rart at Christoph Kramer fikk spille videre i går. Han burde blitt testet grundigere, for han kunne fått en klinisk forverring som tydet på epidural blødning, sier Kirkeby til Dagbladet. 

«Talk and die» For det er ikke bare hjernerystelser som kan oppstå når man får seg en trøkk i hodet. Også mer alvorlige skader, som i ytterste konsekvens kan være dødelig, kan skje på en fotballbane. 

- Det er vanskelig å umiddelbart utelukke epidural blødning: En blødning mellom hjernehinnen og skallen. Det kan være dødelig, sier Kirkeby.

- Hvordan oppdager man denne blødningen?

- Om det blir en klinisk forverring, at spilleren føler seg verre, er det et dårlig tegn. Ustøhet, kvalme og oppkast er symptomer. Det kan være skummelt med såkalt «talk and die.» En spiller virker helt fin, snakker og kommuniserer, før han faller om og dør.

FIFAs retningslinjer for håndtering av hodeskader:

Det medisinske apparatet skal sjekke tre hovedpunkter med flere undersymptomer. Hvis ett av symptomene er gjeldende, skal spillere byttes ut og sjekkes grundigere. 

1) Synlige tegn på hjernerystelse, for eksempel bevisstløshet, balanseproblemer eller tydelig forvirret.
2) Andre symptomer, som hodepine, svimmelhet, lys- og lydfølsomhet, utydelig syn og konsentrasjonsvansker.
3) Hukommelsestest. Spilleren må svare på spørsmål som «hvilken stadion er vi på i dag?», «hvilken omgang er det?» og «hvilket lag spilte du mot forrige uke?»

Kilde: fifa.com

Sammenstøtet må være kraftig for at så skal skje. For eksempel hode mot i hode, og den ene blir truffet i tinningen, hvor skallebeinet er tynnest.

Landslagslegens to forslag Landslagslege for Norges fotballandslag, Thor Einar Andersen, har sett mange situasjoner i VM som kan være bekymringsfulle for spillernes helse. 

- Vi må passe på å beskytte spillerne, sier Andersen til Dagbladet. 

For det var ikke bare i finalen VM-stjerner ble liggende etter å ha skadet skallen.

• Både Javier Mascherano og Pablo Zabaleta gikk kraftig i bakken mot Nederland. 

<strong>LANDSLAGSLEGE:</strong> Thor Einar Andersen. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix
LANDSLAGSLEGE: Thor Einar Andersen. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix Vis mer

• Uruguays Álvaro Pereira måtte ut på båre i kampen mot England. 

• Nederlandske Bruno Martins Indi sto for noen av VMs mest dramatiske bilder mot Australia

Landslagslegen innrømmer at det er krevende å komme stormende ut på banen når en spiller ligger nede. Andersen sier første bud er at man har et medisinsk ansvar overfor spilleren. Han mener det er spesielt to ting som kan gjøre situasjonen enklere å vurdere. 

- For det første bør vi få tilgang til TV-bildene. Det er det ingen på benken som har nå. Da kan vi se hvordan sammenstøtet skjedde, og for eksempel få med seg at begge spillerne er omtrent bevisstløse i fallet, sier Andersen. 

<strong>TOK TELLING:</strong> Uruguays Álvaro Pereira ble fraktet av banen på båre etter en duell med Raheem Sterling. Foto: Francois Xavier Marit / AP Photo / NTB Scanpix
TOK TELLING: Uruguays Álvaro Pereira ble fraktet av banen på båre etter en duell med Raheem Sterling. Foto: Francois Xavier Marit / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- For det andre bør det bli mulig å gjøre midlertidige bytter ved hodeskader. På den måten kan vi bruke lengre tid, for eksempel fem minutter, på å gjøre en ordentlig vurdering. Det har vært diskutert, men sånn jeg kjenner fotballen, tar det nok litt tid hvis det i det hele tatt skjer.

Hodeskadene til tross, Andersen påpeker at årets VM totalt sett har hatt færre alvorlige skader (ute i mer enn fire uker) enn tidligere. 

NFL saksøkes I NFL, USAs liga for amerikansk fotball, har det lenge pågått en intens debatt om farene for alvorlige senskader i hjernen.

NFL endret policyen rundt hjernerystelser i 2009 etter mye press fra spillerforeningen, og protokollene for behandling av hjernerystelser ble langt strengere.

<strong>BLODIG:</strong> Bastian Schweinsteiger måtte lappes sammen under ekstraomgangene under VM-finalen. Foto: Martin Meissner / AP Photo / NTB Scanpix
BLODIG: Bastian Schweinsteiger måtte lappes sammen under ekstraomgangene under VM-finalen. Foto: Martin Meissner / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Ligaen har også endret flere av reglene slik at spillerne skal bli bedre beskyttet mot hodeskader.

Samtidig blir de blir anklaget for å ha holdt tilbake informasjon om hjernerystelser, og at de var klar over de potensielle farene. I 2011 ble NFL saksøkt av syv spillere. Seinere har flere tusen spillere gjort det samme, og NFL har sagt seg villig til å betale erstatninger, selv om de ikke innrømmer skyld

- Den forrige sesongen var den første hvor NFL hadde uavhengige nevrologer på sidelinjen i hver eneste kamp, og spillerne må gjennom en rekke tester for å komme tilbake igjen dersom det blir påvist en hjernerystelse. Men mye er også opp til holdningen blant spillerne selv. Mange sier at de føler seg bra for å få sjansen til å spille videre, sier NFL-ekspert Jermund Berg, som står bak Twitter-kontoen NorNFL, og bidrar på Viasats NFL-sendinger. 

Hjernekirurg Kirkeby tror ikke uavhengige nevrologer eller nøytrale leger er løsninga i fotball. 

- Disse blir jo også påvirket av at utøveren selv bagatelliserer situasjonen, samtidig som treneren gjerne vil beholde spilleren sin på banen. Dessuten er språket viktig for å avgjøre alvorlighetsgraden, så jeg tror ikke det vil fungere, sier Kirkeby.

Kunnskap er viktigst Som tidligere landslagsspiller i håndball (64 A-kamper), vet nok Kirkeby noe om presset som kan oppstå til å spille videre til tross for skade.

<strong>KALD SKULDER:</strong> Tyske Christoph Kramer fikk starte VM-finalen da Sami Khedira ble skadet på oppvarminga. Tidlig i kampen fikk han imidlertid denne smellen av Ezequiel Garay, og ti minutter seinere måtte han byttes ut. Foto: Natacha Pisarenko / AP Photo / NTB Scanpix
KALD SKULDER: Tyske Christoph Kramer fikk starte VM-finalen da Sami Khedira ble skadet på oppvarminga. Tidlig i kampen fikk han imidlertid denne smellen av Ezequiel Garay, og ti minutter seinere måtte han byttes ut. Foto: Natacha Pisarenko / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Hun foreslår i stedet å tillate flere bytter og strengere straffer for å treffe motstanderen i hodet med armer eller bein. Situasjoner med hode mot hode i dueller er selvsagt vanskelig å gjøre noe med.

Én ting er imidlertid viktigere enn alt annet:

- Det medisinske apparatet må skoleres godt i hodeskadevurdering, og de må stå fritt til å ta utøveren av banen. De må få støtte av trenere og lagledere til å gjøre dette, og også utøverne må læres opp til viktigheten av å følge disse retningslinjene.

<strong>HIMLET MED ØYNENE:</strong> Bruno Martins Indi så ikke helt frisk ut etter at han fikk seg en smell i hodet mot Australia. Foto: Luis Acosta / AFP / NTB Scanpix
HIMLET MED ØYNENE: Bruno Martins Indi så ikke helt frisk ut etter at han fikk seg en smell i hodet mot Australia. Foto: Luis Acosta / AFP / NTB Scanpix Vis mer
<strong>HØYT SPARK:</strong> Georginio Wijnaldum gir Javier Mascherano en real ørefik. Foto: Gabriel Bouys / AFP / NTB Scanpix
HØYT SPARK: Georginio Wijnaldum gir Javier Mascherano en real ørefik. Foto: Gabriel Bouys / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer