Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingsaken mot Therese Johaug

Hjernen bak anken? Hun blir Thereses aller farligste motstander

Da FIS overraskende skiftet syn, ble OL-sjansen satt i spill.

STOR INNFLYTELSE: Sarah Lewis er som generalsekretær naturlig nok mektig i skisporten. Men hvor mye har hun vært involvert i beslutningen om å anke den norske dommen mot Therese Johaug? Her er hun sammen med sin president Gian-Franco Kasper som tidlig åpnet for at FIS ville anke. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
STOR INNFLYTELSE: Sarah Lewis er som generalsekretær naturlig nok mektig i skisporten. Men hvor mye har hun vært involvert i beslutningen om å anke den norske dommen mot Therese Johaug? Her er hun sammen med sin president Gian-Franco Kasper som tidlig åpnet for at FIS ville anke. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er ikke mye Sarah Lewis; den mektige generalsekretæren i det internasjonale skiforbundet (FIS) har sagt om Therese Johaug. Derimot er det mye hun visstnok har gjort.

Stadig oftere i skimiljøet trekkes Lewis; en tidligere britisk toppalpinist, fram som arkitekten bak FIS sin svært overraskende anke i Johaug-saken:

  • Er det i realiteten generalsekretæren selv som har påklaget avgjørelsen fra det norske domsutvalget, og sendt Therese Johaug til dagens utfordrende høring i Idrettens Voldgiftsnemd (CAS)?

Det er dessverre en påstand det er vanskelig å ettergå. Mye fordi Lewis ikke vil svare under denne pågående saken, men mest fordi FIS uansett behandler sine vurderinger rundt doping som statshemmeligheter.

Bare det er en underlig tenkning for en organisasjon som burde ha alt å tjene på å gjøre kampen mot juks til en åpen, inkluderende kampanje for hele sporten.

SLIK tenker altså ikke generalsekretær Sarah Lewis. Seinest under ski-VM i Lahti måtte journalistene selv lete fram det viktig diskusjonsmøtet om dopingkampen mellom langrennsløperne og selveste Thomas Bach, president i den internasjonale olympiske komite (IOC). Dette detektivarbeidet var ikke så veldig utfordrende siden møtelokalet lå sentralt plassert i VM-anlegget, men hemmeligholdet var påfallende dumt:

  • I de fleste andre idretter som virkelig ønsker å rense miljøet sitt for svindel, ville et åpent møte mellom IOC-president Bach og sportens stjerner vært en kick-start for et samlet, ærlig forsøk på å stoppe jukset.

Men altså ikke i langrenn. Der ble sammenkomsten sett på som en potensiell trussel. For hva om langrennsstjernene var like kravstore som Martin Fourcade, Ole Einar Bjørndalen og alle de andre skiskytterne i sitt opprør, og forlangte øyeblikkelig handling?

DET gjorde da også skiheltene. Løpernes opprop om lengre straffer for dopsvindel kan bli tolket som et grunnlag for at FIS et par uker seinere anket den norske dommen om 13 måneders utestengelse for Therese Johaugs bruk av leppesalve. Men så direkte har nok ikke utøverne overtatt makten i internasjonal skisport.

Da er det mer nærliggende å se på uttalelsen til IOC-president Thomas Bach selv etter nettopp dette Lahti-møtet. Der understreket han ambisjonen om at Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) skulle ta mer samlet kontroll over idrettens rettssystem:

– Jeg føler at utøverne støttet vår tanke om et mer uavhengig, åpent og gjennomsiktig system som er tett knyttet opp mot CAS. Vi ønsker at CAS skal sanksjonere og ikke de nasjonale forbundene, sa han til NTB.

Så fulgte reporteren opp med å spørre om IOC egentlig ville ha vekk alle nasjonale avgjørelser om straff i dopingsaker:

- Ja, fordi det er snakk om internasjonale konkurranser, og vi må sørge for et rent felt for alle utøvere. Dette er vår visjon; å etablere en form for uavhengighet både for testing og straff, svarte Bach.

Der ligger muligens også svaret på hvorfor FIS ganske overraskende anket den norske Johaug-avgjørelsen.

FOR generalsekretær Sarah Lewis er som sin president Gian-Franco Kasper tett knyttet til IOC. I motsetning til aldrende Kasper (74) som naturlig er utgående IOC-medlem, er 52 år gamle Lewis som geskjeftig, detaljstyrende skiadministrator opplagt inngående.

SAMMEN I LAHTI: FIS sin generalsekretær Sarah Lewis sammen med IOC-president Thomas Bach i etter dopingmøtet med utøverne under Lahti-VM i vinter. Ble Bach sine uttalelser etter dette møtet om en ny rettsorden i internasjonal idrett avgjørende for FIS-anken?  FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
SAMMEN I LAHTI: FIS sin generalsekretær Sarah Lewis sammen med IOC-president Thomas Bach i etter dopingmøtet med utøverne under Lahti-VM i vinter. Ble Bach sine uttalelser etter dette møtet om en ny rettsorden i internasjonal idrett avgjørende for FIS-anken?  FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det kan forklare snuoperasjonen hennes i Johaug-saken. Før jul da det bare forelå en påstand fra påtalemyndighetene i den norske idrettsbevegelsen om at passende straff var 14 måneder, åpnet Lewis i et Dagblad-intervju for at denne lengden kunne være grei i forhold til regelverket.

Først etter at Thomas Bach understreket nødvendigheten av å prøve flere nasjonale dopingsaker internasjonalt, ble den samme holdningen et viktig anliggende også for FIS. Plutselig var ikke en grundig juridisk avgjørelse fra et helt uavhengig norsk domsutvalg bra nok for internasjonal skisport.

HVOR stor innflytelse Sarah Lewis hadde på dette skiftet, er det umulig å si. FIS forteller knapt hvem som jobber med ankene sine og gir sparsommelig med begrunnelser.

For Therese Johaug er det uansett for seint. Hennes muligheter til å få være med i det kommende vinter-OL var i spill idet FIS tidlig på morgenen 7.mars offentliggjorde beslutningen om at skisporten hadde bestemt seg for å anke den norske dommen.

Slik får Therese knapt vite om Sarah Lewis egentlig var hennes farligste motstander.

Når dommen etter CAS-høringen kommer i løpet av sommeren, vil Therese Johaug uansett få merke konsekvensene av at hun ikke lenger dømmes av landsmenn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!