- Hjernen sier nei

Pål Anders Ullevålseter (35) har så vondt i kneet at han faller flere ganger på hver etappe. I dag er 17 dagers slit over.

DAKAR (Dagbladet): Han har kjørt mer enn 1000 mil over sanddyner, fjell, bekker og kamelgress. I morgen er det slutt. Bare en sjarmøretappe på 27 km gjenstår før Ullevålseter er inne til en strålende femteplass i verdens tøffeste ørkenrally. Over 120 har brutt, bare 65 motorsyklister er igjen i racet.

Ullevålseter tok det pent i dag. Det holdt til sjuende beste tid da han trillet inn under palmene på arrangørhotellet. Men noen timer før nesten eventyret over.

Holdt på å krasje

Sykkelen holdt knapt 60 km/t da han traff en dump han ikke var oppmerksom på.

- Jeg holdt på å krasje. Jeg tippet framover og hadde brystet over lykta foran på sykkelen. Jeg sto på henda, beina sto rett ut til siden, og det var så vidt jeg klarte å holde meg oppe, sier Pål Anders til Dagbladet.

Han skifter ut kjøreplanen på styret når han forteller om nestenulykken, en av mange de siste ukene. De plager ham ikke. Akkurat som svette og skitt etter tre uker uten dusj.

Det er verre med kneet han skadet i en velt tidligere i uka. På grunn av store smerter legger Ullevålseter seg ned i for krappe svinger. Vanligvis ville han brukt beinet til å holde balansen.

- Det gjør så vondt at hjernen sier nei. Da er det bedre å legge seg ned, sier Pål Anders.

Som også har vondt i håndleddene, fordi fingrene ikke er lange nok til å gripe skikkelig rundt håndtakene. I løpet av rallyet har han slipt håndtakene mindre med sandpapir. Det hjelper noe.

- Jeg må nok ta litt smertestillende hver dag, sier Pål Anders.

Som egentlig ville fortsatt videre etter runden på innsjøen Lac Rose i dag. To avlyste etapper i helga på grunn av uroligheter langs løypa irriterer han voldsomt. Fordi han tross alt føler seg i veldig bra slag etter 10- 15 timer stående på sykkelen siden 1. nyttårsdag.

- Jeg føler meg kjempebra. Men to dager er avlyst, dem burde jeg fått kjøre, sier han.

Han får en ny sjanse neste år. Bare kona Solveig tør å slippe ham løs for fjerde gang, og sponsorer stiller opp.

Familien møtte opp

Pappa Reidar Otto Ullevålseter (70) sto først i velkomstkomiteen i Dakar i dag, sammen med svoger Ole og mekanikerkompis Anders. Ullevålseter senior krever bare at sønnen får sving på navigasjonen til neste år.

Og da blir det nok sånn. For bare det skiller nordmannen fra gutta helt i tet. De som får betalt for å være med.

- Jeg har så god kontroll på kjøringa, bare navigeringen mangler, sier Pål Anders.

VARM VELKOMST: En hel liten gjeng av venner og kjente møtte Pål Anders Ullevålseter i målområdet i går.