Hjernen sier Spania

Duellene som gir spansk EM-gull. Esten O. Sæther kommenterer.

WIEN (Dagbladet.no): Det er tilnærmet hjernedødt å argumentere for noe annet enn tysk seier etter en turnering der hele utviklingen har pekt på laget som alltid slår tilbake. Likevel går det an å ta sjansen på et unntak. Hver regel har det; og denne gangen er unntaket sjeldent godt:

** Rent sportslig har Spania holdt høyest nivå.

Mens tyskere har spilt flott i to av fem kamper (Polen og Portugal) har spanjolene dominert hver eneste gang de har stilt opp.

Nøkkelspillere satt opp mot hverandre gir også en liten spansk fordel om du blir med på denne gjennomgangen:

KEEPERE: Casillas klart bedre enn Lehmann.

Lehmann er kanskje tyskernes største bekymring. Han har tabbet seg ut i flere ulike situasjoner (langskudd, flikk første stolpe og beinparade rett forfra), og har tilsynelatende ingen nedre grense selv på ellers ok dager . Casillas er blitt mindre testet og kommer med høy selvtillit etter redningene i den historiske straffekonkurransen mot Italia.

SPILLFORDELERE: Tyskerne mer personavhengig.

Dt tyske oppspillene har tidvis vært glimrende, men det har vært i de periodene da laget har klart å holde aksen mellom Torsten Frings og Michael Ballack sentralt på midten. Frings sliter med ribbeinsbrudd og hans dobbelte erstattere (Thomas Hitzlsperger og Simon Rolfes) er ikke i nærheten av samme klasse i denne delen av spillet.

NØKKELDUELLER: Esten O. Sæther mener Spania har flest strenger å spille på foran søndagens finale. Her er noen av nøkkelduellene i kampen (f.v.): Iker Casillas - Jens Lehmann, Sergio Ramos - Philipp Lahm, Marcos Senna - Michael Ballack, David Silva - Bastian Schweinsteiger og Fernando Torres - Miroslav Klose. Fotomontasje: AFP/EPA/Dagbladet.no
NØKKELDUELLER: Esten O. Sæther mener Spania har flest strenger å spille på foran søndagens finale. Her er noen av nøkkelduellene i kampen (f.v.): Iker Casillas - Jens Lehmann, Sergio Ramos - Philipp Lahm, Marcos Senna - Michael Ballack, David Silva - Bastian Schweinsteiger og Fernando Torres - Miroslav Klose. Fotomontasje: AFP/EPA/Dagbladet.no Vis mer

Spania har EMs sikreste pasningslegger i midtbaneankeret Marcos Senna. Han kan være i overkant forsiktig i valgene sine, men alternativene rundt ham er så ballsikre at spanjolene uansett virker mer stabile i selve angrepsrytmen. Dessuten gir Cecs Fabregas som eventuelt en femte midtbanespiller, en ny dimensjon også til spillfordelingen.

ANGREP FRA KANTENE: Venstresida er Tysklands beste mulighet; Spania kommer fra begge kantene.

Tyskerne ble spilt trill rundt på godsida si i semifinalen mot Tyrkia, men klarte likevel å avgjøre kampen derfra. Den høyrebeinte backen Philipp Lahm er et strålende angrepsvåpen som avslutter inn i banen, samtidig som få av motstandernes høyrebacker har mestret farten til Lukas Podolski.

Mot Spania møter imidlertid denne duoen unge, viltre Sergio Ramos som fullstendig stoppet den fryktede russiske venstreflanken i sin semifinale.

Spanjolene har også fordelen av å mestre begge kantene offensivt. Dels skjer det gjennom formsterke David Silva som bytter kant og dels ved at Andres Iniesta med sitt gode en mot en spill går bredt på venstresiden.

Tyskernes høyrekant Bastian Schweinsteiger har hatt et par flotte avslutninger, men de har helst kommet på motsatt stolpe. Den tyske gjennombruddsstyrken til høyre matcher ikke Spanias fordel ved å utfordre bredt på to sider.

SENTRALT ANGREP: Jevnt etter David Villas skade

Dette skulle gitt klar fordel Spania, men Villas strekkskade forandret mye. Han har vist bedre form enn spissmakker Fernando Torres, som framstår litt usikker etter å ha blitt tatt av ganske tidlig et par ganger.

Hjernen sier Spania

Rutinerte Miroslav Klose jobber strålende, og har fungert som Tysklands farligste pasningslegger helt på topp.Kanskje scoringen mot Tyrkia hjelper den gamle storscoreren til å sette flere av sjansene.

Begge lag blir møtt med jevnbyrdige midtforsvar, men Carles Puyols tempovansker kan gi trøbbel for Spania mot tyske kontringer.

MATCHVINNERE: Flest mulige på Spania, men bare Tyskland har Ballack.

Michael Ballack peker seg ut som den mest allsidige avslutteren. Han ble markert vekk i semifinalen, men har alt som er nødvendig for å slå tilbake. Lagkamerat Lukas Podolski skyter først og fremst teknisk godt og tung, og har dessuten toppfart til å utnytte spansk bakrom.

De jevne, skyhøye individuelle kvalitetene gjør igjen Spania til et tilsynelatende vanskeligere lag å forsvare seg mot. Her kan avgjørelsen komme fra hvem som helst.

KONKLUSJON: Bortsett fra den klare keeperforskjellen, er mangfoldet den viktigste grunnen til å sette pengene på Spania i denne finalen.

Men etter å ha sett hvordan det har gått med de fleste forhåndstipsene, gjelder det å være forsiktig.

Hjernen er tross alt bare en liten del av fotballsporten.

NØKKELØYEBLIKK, SPANIA: David Villas sene scoring mot Sverige som avgjorde gruppa til spanjolenes fordel.
NØKKELØYEBLIKK, SPANIA: Cesc Fabregas sikre straffespark som løftet Spania over det historisk vanskelige kvartfinalhinderet.
NØKKELØYEBLIKK, TYSKLAND: Lukas Podolskis tårer etter målet mot fødelandet Polen.
NØKKELØYEBLIKK, TYSKLAND: Michael Ballacks dytt på Paulo Ferreira og påfølgende 3-1 scoring mot Portugal.
NØKKELØYEBLIKK, TYSKLAND: Philipp Lahms nådestøt av en scoring mot Tyrkia da det så ut til å gå mot ekstraomganger i semifinalen.
NØKKELØYEBLIKK, SPANIA: David Güizas viktige andrescoring mot Russland som punkterte kampen og sendte Spania til finale.