<p>MELDER FORFALL: Kjetil Jansrud er frisk og rask før verdenscupåpningen i Sölden, men Aleksander Aamodt Kilde og Aksel Lund Svindal må melde pass. Foto: NTB Scanpix</p>

MELDER FORFALL: Kjetil Jansrud er frisk og rask før verdenscupåpningen i Sölden, men Aleksander Aamodt Kilde og Aksel Lund Svindal må melde pass. Foto: NTB Scanpix

Vis mer

Verdenscupåpningen i Sölden

Hjernerystelse stopper Kilde. Også Svindal melder pass til sesongåpningen

Verken Aksel Lund Svindal eller Aleksander Aamodt Kilde konkurrerer i verdenscupåpningen i Sölden, men Kjetil Jansrud, Henrik Kristoffersen og Nina Løseth stiller til start. Her er Norges tropp.

(Dagbladet): Blant de fem kvinnene og seks mennene i Norges tropp til verdenscupåpningen i Sölden kommende helg, er ikke Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde med, bekrefter Norges Skiforbund i en pressemelding.

- Det er for tidlig for meg. Jeg har ikke hatt muligheten til å trene nok storslalåm i sesongoppkjøringen. Med begrenset tid og et kne som ikke tåler for mye juling, er det bedre å fokusere på kommende fartsrenn. Dette er helt etter planen, opplyser Lund Svindal.

Lake Louise er fortsatt alpinessets mål. Det er også det nye målet til Aamodt Kilde etter at han falt på trening forrige uke og pådro seg en hjernerystelse.

- Hodet mitt trenger hvile. Vi sees i Lake Louise, varsler Kilde på Instagram.

Det er storslalåm som står på program i verdenscupåpningen i Sölden i helga, med kvinnenes renn lørdag, før herrene skal i aksjon søndag.

Løseth i storslag

Nina Løseth er Norges store håp på kvinnesiden. Til Dagbladet forteller sunnmørsjenta at hun er optimist etter en veldig god sesongoppkjøring.

- Hvordan ligger du an sammenliknet med i fjor, Nina?

- Jeg ligger bedre an enn på samme tidspunkt i fjor. Vi har ryddet opp i tekniske småting. Jeg tror jeg mindre sårbar enn i fjor og er optimist, sier Løseth til Dagbladet.

På herresiden er Henrik Kristoffersen det største norske håpet, normalt sett etterfulgt av Leif Kristian Haugen, men også Kjetil Jansrud har et håp om å finne tilbake til gamle storslalåmtakter etter de nye regelendringene.

Ny regel gir håp

Nå vender alpinsirkuset tilbake til de gamle reglene som gjaldt da både Jansrud og Svindal var i storslalåmtoppen og tok sølv og bronse i disiplinen i OL i Vancouver i 2010.

- Jeg tror i utgangspunktet det er en fordel for oss som kjører utfor og super-G. Det bør vippe styrkeforholdet tilbake. Jeg var bra før i hvert fall, sier Aksel Lund Svindal til Dagbladet.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) besluttet i 2011 at utøverne måtte bruke lengre ski i storslalåm. Intensjonen var å senke farten og få mindre skader. I stedet skjedde det motsatte.

Skadefrekvensen økte. Samtidig gikk Norges to største stjerner, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud, fra stabile toppresultater til mer beskjedne plasseringer i denne disiplinen etter FIS' omdiskuterte regelendring.

Nå har altså FIS, som har fått kritikk fra utøverne, gjort helomvending etter rapporter som indikerer at skadeomfanget har økt.

- For meg er det uinteressant hvem regelendringen er positiv for. Det viktigste er sikkerheten til utøverne. Jeg synes regelen var håpløs i utgangspunktet. Den skulle forbedre skadehistorikken, men har fått motsatt effekt, har Jansrud tidligere uttalt til Dagbladet.

- Skadehistorikken ble verre. Flere slet med rygg- og kneskader. Det har vært frustrerende og veldig synd for utøverne. Se bare på Ted Ligety, som aldri var skadet tidligere, men har slitt de siste årene. Derfor er det bra at regelverket nå mykes opp, mener 30-åringen.

Norges kvinnetropp i Sölden:
Nina Løseth, Spjelkavik IL
Ragnhild Mowinckel, Sportsklubben Rival
Mina Fürst Holtmann, Bærums Skiklub
Kristin Anna Lysdahl, Bærums Skiklub
Kristine Haugen, Lommedalen IL

Norges herretropp i Sölden:
Kjetil Jansrud, Peer Gynt Alpin
Henrik Kristoffersen, Rælingen Skiklubb
Leif Kristian Haugen, Lommedalens IL
Rasmus Windingstad, Bærums Skiklub
Bjørnar Neteland, Fana IL
Marcus Monsen, Aron Skiklubb